Itthon » Közélet

A romló város: katasztrofális állapotban a vasúti híd

Elméletileg csak a vonat járhat át rajta. De gyalogosok is használják. Vajon meddig?

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

VasutiHid
VasutiHid
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. március 06., 17:11
1 hozzászólás. 

Ha végigmegyünk a vasút városi szakaszán, megdöbbenünk. Ugyanakkor kénytelenek leszünk óvatosnak lenni, máskülönben – például – beleeshetünk a Nagy-Küküllőbe.

VasutiHid

Sétánkat kezdjük a Bethlen utcai vonatállomástól. A lassan, de hamarosan teljesen összeomló mozdonygarázs látványa még nem minden, hiszen az állomás épülete mellett emberi ürülék lapul, mindenütt szemét, piszok. Lemerül a fényképezőgép akkumulátora is, mintha tiltakozna a látvány ellen.

 

Talpfák az ötvenes évekből

Megyünk a síneken. Pontosabban a több mint ötven éves, korhadt talpfákon. És arra gondolunk, hogy történtek itt tragédiák is, főképp emberi figyelmetlenségből, mert a mi vonatunk nem is olyan békés, mint hinnénk. A kilencvenes években volt itt nem egy öngyilkosság (önakasztás az állomás épülete mögött, illetve két alkalommal a vonat alá feküdt egy-egy férfi a vasúti híd közelében), a Vásártér utcai átkelőnél néhány évvel ezelőtt egy, a vonaton átmászó gyalogost gyűrt maga alá egy szerelvény, s innen, az állomásról „elszabadult" vonat Bikafalva közelében zúzta halálra megállítani igyekvő vezetőjét.

VasutiHid

A korhadt talpfa talán a legkevesebb. A legdurvább a Nagy-Küküllőn átívelő vasúti híd. Holott évek óta rengetegszer hívták fel a figyelmet rá, a híd mára életveszélyes állapotban van – természetesen csak a gyalogosok számára. A vonat ugyanis nagyon lassan közlekedik ezeken a szakaszokon – talán nem véletlenül. A híd közelében egy betonlépcső vezet fel a töltésre – már ami még megmaradt belőle.

 

A foghíjas híd és ami utána jön

A hídon a sínek két oldalán van egy fából, illetve egy kétharmadáig fémből, tovább szintén fából készült, gyalogosan is átjárható rész. Azonban ez is csak elméletileg járható, mert a deszkából készült részre semmiképpen ne merészkedjünk rá, mert még egy kisgyerek súlya alatt is betörhet – nem beszélve arról, hogy helyenként fél-, esetenként több méteren is hiányzik a deszka.

A másik oldalon (a fémes résznél) az elemek közül újabban kettő hiányzik, mint tudjuk a fém értékes, ezért egyesek magukkal viszik. Akinek pedig tériszonya van, annak nem ajánlott a megközelítése. Ittas állapotban meg nagyon-nagyon kell vigyázzunk, mert könnyen bele lehet esni a vízbe.

VasutiHid

Néhány hónappal ezelőtt még egy tábla is jelezte, hogy tilos az átkelés, és hogy ezért büntetés jár. Jelzem, átmentem rajta. Szóval

elméletileg megbüntethetnének.

 

De vajon megbüntetik-e azokat, akik ellopják a híd egy-egy darabját? Megbüntetik-e azokat, akik eltüntetik a táblát? Megbüntetik-e azokat, akik az állomás épülete mellé végzik nagydolgukat? Megbüntetik-e azokat, akik mindenféle szemetet eldobálnak a híd és a sín környékére?

VasutiHid

Ha tovább haladunk, a Megálló utca környékén arra lehetünk figyelmesek, hogy a sínrögzítő fémcsavarok közül nem egy és nem kettő hiányzik – ezeket sem a szél fújta ki. A 2005 nyarán bekövetkezett árvíz ugyan megrongálta a sínt, de utána felújították. A csavarok sok helyen hiányoznak, a talpfák itt is korhadtak. No meg az is látható, hogy valakik üveget tettek a sínre, a vonat törte össze. Ezeket megbüntetik-e?

Az egykor szebb napokat látott vasút tovább romlik. Ugyan tudomásunk szerint a vonat még soha nem siklott ki, a sínek és a talpfák, valamint a híd állapota egyre balesetveszélyesebb.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2012-03-07 11:14:53
Ha baleset veszélyes helyről való lopásokat azonnali kivégzéssel büntetnék, akkor nem lenne ilyen problémánk.
A színesfém tolvajoktól (tudjuk kik ők - hát kik is lehetnek) át sem szabadna venni semmit, főleg ha tudják honnan van!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."