Itthon » Közélet

Két újabb tűzeset Szombatfalván

Hétfőn is meggyűlt a bajuk a tűzoltóknak a felelőtlen tarlóégetések miatt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

itthon_kozelet/tuz2710
itthon_kozelet/tuz2710
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2012. március 27., 10:38
0 hozzászólás. 

Először a Park utcába riasztották a lánglovagokat: 12 óra 10 perckor kapott lángra a száraz növényzet, ami hét árnyi területen égett. A lakóház mögött keletkezett tüzet 13 óra 30 percre oltották el.

itthon_kozelet/tuz2710

Szintén hétfőn 17 óra 18 perckor égett a tarló mintegy hat árnyi területen a Templom utcában, kb. 300 méterre az egyik panziótól. A tüzet 18 óra 15 perckor oltották el. Mindkét tüzet feltehetően nyílt láng használata okozta.

A környezetvédelemre vonatkozó 195/2006-os sürgősségi kormányrendeletben megfogalmazott tiltás ellenére egyre gyakoribb a mezőgazdasági területek tavaszi és őszi takarításakor a felelőtlen tarlóégetés. A veszélyes módszer alkalmazása következtében csak az elmúlt hétvégén 1041 tűzesetet regisztrált országos szinten a Sürgősségi Esetek Felügyelősége. Székelyudvarhelyen és környékén is már több esetben vált szükségessé a tűzoltók beavatkozása a felügyelet nélkül hagyott lángok továbbterjedésének megakadályozása érdekében.

A tarló-, valamint az erdőtüzek megakadályozása céljából az illetékes szervek felhívják a gazdálkodók figyelmét, hogy kerüljék a mezőgazdasági és legelős területeken a tarló, a nád és a bozót égetését. Amennyiben nincs lehetőség más módon, csak tűzzel megsemmisíteni a növényi maradványokat, tűzgyújtási és környezetvédelmi engedély kiváltására van szükség, és semmiképp nem szabad felügyelet nélkül hagyni a lángokat. Ha bebizonyosodik, hogy a gazdálkodó megszegte a törvényi előírásokat, 3000 és 6000 lej közötti (természetes személyek esetében), illetve 25000 és 50000 lej közötti (jogi személyek esetében) büntetéssel számolhat, de a területalapú támogatást is megvonhatják.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."