Itthon » Közélet

Vadiúj eszközzel szűrik a bőrrákot

Átadták a bőrgyógyászat felújított járóbeteg-rendelőjét. Digitális anyajegyelemző készülékkel bővült a kórház, ingyen vizslatják a pöttyöket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Itthon_Kozelet/korhaz0420
Itthon_Kozelet/korhaz0420
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2012. április 20., 14:09
1 hozzászólás. 

A városi kórház és a polgármesteri hivatal dolgozóinak jelenlétében adták át a felújított bőrgyógyászati járóbeteg-rendelőt. Lukács Antal a kórház főigazgatója elmondta, hogy olyan műszert sikerült beszerezniük, amellyel feltérképezhetőek a betegek anyajegyei, azoknak szabad szemmel nem látható, strukturális és színbeli elváltozásai.

 

Megelőzés ingyenes szűréssel

A készülék segítségével végre nemcsak a gyógyításra, hanem a megelőzésre is figyelmet tudnak fordítani, a jelenlegi egészségügyi rendszer ugyanis utóbbira nem helyez elég hangsúlyt – emelte ki a főigazgató. A gép működtetéséhez a kórház külön egészségügyi személyzetet, számítástechnikában jártas asszisztenst alkalmaz, képzése folyamatban van.

Itthon_Kozelet/korhaz0420

Fotók: Csedő Attila

A főigazgató és Bunta Levente polgármester eldicsekedte, hogy ehhez hasonló készülék egész Székelyföldön, de még Kolozsváron sincs. A polgármesteri hivatal támogatásával szerezték be a 90 ezer lej értékű gépet. "Egy tömbházlakás árába került. Soknak tűnik az összeg, de gondoljunk bele, emberéletek megmentéséről van szó" – mondta a városvezető.

Május 1-30. között melanóma hónapot tartanak Udvarhelyen, melynek keretében bőrrákszűrést végeznek a kórház udvarán található ambulancián. Programozás alapján, családorvosi beutaló nélkül lehet részt venni a szűrésen – hangzott el az átadón.

 

Harc a pötty ellen

"Nagyon örülök, hogy a bőrgyógyászat végre a helyére került az egész orvostudományban. Ezzel az emberi egészség értéke került a helyére. A felújított rendelő és az új készülék jelentősen megnöveli az itt dolgozó orvosok hatékonyságát" – fogalmazott dr. Biró Ibolya, bőr- és nemigyógyász szakorvos.

A bőr ugyanis a legnagyobb érzékszervünk, szerepe, hogy határt képez a külvilág és a szervezet között, ezért rendkívül fontos az egészsége. A betegségek, köztük a melanóma is, „tintával" írják a bőrünkre üzenetüket. Nagyon fontos, hogy megismerjük a saját testünkön levő anyajegyeket, napi szinten figyeljük a változást, és amennyiben jelentkezik, forduljunk orvoshoz vele – figyelmeztet a doktornő.

Itthon_Kozelet/korhaz0420

A székelyudvarhelyi melanómások aránya megfelel az országos és a világszintű értékeknek, és egyre több a fiatal beteg, jelenleg egy 23 éves lány a legfiatalabb páciens, akit már 15 éve kezelnek daganatos elváltozással. Az osztályon onkológiai részleg is van, ahol egy csíkszeredai szakorvos rendel, így nem kell a betegeknek folyton Csíkszeredába utazniuk – tájékoztatott a szakorvos.

A betegség lefolyási ideje, súlyossága függ az egyén immunrendszerétől, táplálkozási, folyadékfogyasztási szokásaitól, szocializációjától, gondolkodásától, valamint a daganat típusától. Mindezek szemben állnak egy kis fekete pöttyel – foglalta össze dr. Biró, hogy tulajdonképpen nemtől és életkortól függetlenül mindannyian veszélyeztetettek vagyunk.

Kiemelte, hogy a mára már tévesnek bizonyult hiedelemmel szemben, minél korábban ki kell metszeni a gyanús anyajegyeket, ez jelentősen csökkenti a beteg életben maradási esélyeit.

Lukács Antal hozzátette, hogy a fejlődés jele nem csupán az épületek felújításában, a modern technikai eszközök beszerzésében, hanem a helyi orvostársadalom szemléletében is megmutatkozik. Egyre inkább a megelőzésre terelődik a hangsúly – bátorít az igazgató a szűréseken való részvételre.

 

Az ingyenes szűrésre a 0733–007111-es telefonszámon jegyeztethetjük elő magunkat 8–11 és 13–15 óra között, személyesen a bőrgyógyászat járóbeteg rendelőjében 8–11, a bőrgyógyászati osztályon pedig 13–15 óra között. A szűrés május végéig tart, hétköznapokon, hétfőtől csütörtökig.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vogul
2012-04-23 15:06:02
Kampányfogás, vagy nem, de tény, hogy halad a város (ha kis léptekkel is). Itt azok lennének a leghitelesebb kommentelők, akik saját "bőrükön" érezték ezt.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."