Itthon » Közélet

Nem sztrájkolnak a városi kórházban

Hétfőn reggel országszerte sztrájkba léptek az egészségügyi dolgozók. Udvarhelyen csak rövid időre függesztették fel a munkát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

Fotó: Kakasy Botond | Archív
Fotó: Kakasy Botond | Archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA/MTI/MEDIAFAX
2016. október 31., 20:27
0 hozzászólás. 

Nem zavarja a városi kórház működését, a betegellátást a hétfőn, október 31-én meghirdetett egészségügyi sztrájk – nyilatkozta az uh.ro-nak Lukács Antal, a székelyudvarhelyi városi kórház menedzserigazgatója.

Egyetértenek a Sanitas szakszervezet által meghirdetett sztrájk követeléseivel, maguk is igazságtalannak tartják a 20-as kormányrendeletben foglaltakat, de nem gondolják, hogy tiltakozásuk miatt a betegeknek kellene szenvedniük. „Azért fizetnek az egészségügyi dolgozók a szakszervezetnek, hogy képviselje az érdekeiket" – mondta Lukács, aki azt sem szeretné, ha a munkabeszüntetés intézménye hírnevének ártana.

A városi kórházban hétfőn egyórás sztrájkkal jelezték szolidaritásukat és egyetértésüket az egészségügyi alkalmazottak az ország többi részén tiltakozó kollégáikkal, de a menedzserigazgató szerint Székelyudvarhelyen a kórházban ez nem érintette a betegellátást.

82 ezren követelnek egyenlő béreket

Az egészségügyben dolgozók érdekeit védő Sanitas szakszervezet vezetői szerint több mint 82 ezer dolgozó szüntette be hétfő a munkát. Annyira, hogy egyes kórházakban csak a sürgősségi eseteket látták el.

A tiltakozók azt követelték, hogy az idei béremelésekben a szociális munkások, valamint a kórházak adminisztratív személyzete és a megyei közegészségügyi igazgatóságok dolgozói is részesüljenek.

Azt nehezményezik, hogy jelenleg túl nagyok a bérezési különbségek a rendszerben dolgozó vezető beosztású személyek, illetve az adminisztratív és a kisegítő személyzetként dolgozók fizetése között.

Az orvosok és az ápolók jobb munkakörülményeket is kérnek, és remélik, hogy a parlament úgy fog módosítani a kormány által idén elfogadott, és a sztrájkot kiváltó két sürgősségi kormányrendeleten, hogy azokba az ő követeléseiket is belefoglalják.

Bepereli a kormány a Sanitast

A képviselőház pénzügyi, költségvetési, banki és a munkaügyi-társadalmi bizottságainak tanácskozása után a technokrata kormány tagjai kategorikusan visszautasították a 20/2016-os kormányrendeletben foglaltak módosítására vonatkozó kérésünket, és azt nyilatkozták, hogy a Sanitas által meghirdetett általános sztrájk törvénytelen − áll a szakszervezet közleményében.

Az egészségügyi minisztérium azonban azt állítja, hogy mivel a három törvényes feltétel egyikének sem tesz eleget az általános sztrájk meghirdetése, a kormány bírósági úton fogja azt megtámadni.

Az általános sztrájk folytatódik. Ne hagyják magukat megfélemlíteni, és ne felejtsék el, hogy „Együtt erősebbek vagyunk"− üzeni mindezek ellenére a kollégáknak a szakszervezet.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."