Itthon » Művelődés

Fesztiválon díjazták Katona Lászlót

Az V. Interetnikai Színházi Fesztivál legjobb férfi főszereplőjének járó díjat a székelyudvarhelyi Katona László kapta, egy udvarhelyi-aradi koprodukció különdíjat nyert.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Jocha Károly sportújságíró

Ötkarikás élmények – könyvbemutató Jocha Károllyal

A neves sportújságíró olimpiai bajnokokkal készült...
Fotó: Hagyomanyok Háza

A Hagyományok Háza Székelyudvarhelyre jön

Agócs Gergellyel is találkozhatsz! Pásztormuzsikáról,...
DSC1139

Megfertőznék a fiatalokat

Mégpedig a legjobb hobbival, amitől kvízmesterré válik...

Itthon_muvelodes/katonal1611
Itthon_muvelodes/katonal1611
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2010. november 16., 17:04
0 hozzászólás. 

Hétfőn este díjkiosztással zárult Aradon az V. Interetnikai Színházi Fesztivál, ami idén először volt verseny a társulatok között. A zsűri elnöke a budapesti Jászay Tamás színikritikus volt, a kiértékelő testületnek tagja volt Zsehránszky István romániai színikritikus, Radu Macrinici romániai dramaturg, Szebeni Zsuzsa budapesti színháztörténész, valamint Nótáros Lajos, az Aradi Kamaraszínház művészeti tanácsadója.

Itthon_muvelodes/katonal1611A legjobb előadás díját a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház vitte el - Tom Stoppard: Rosencrantz és Guildenstern halott című darabja az Uniter-díj mellett újabb rangos szakmai kitüntetést tudhat magáénak. A darab mindkét főszereplője székelyudvarhelyi: Balázs Attila a temesvári színház igazgatójaként dolgozik, Katona László pedig Budapesten szabadúszó színész – utóbbinak a darabban nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplő díját ítélte oda a zsűri.

A legjobb rendezés díját Bocsárdi László (Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház) kapta (Moliére: A mizantróp), ugyanebből az előadásból került ki a legjobb női főszereplő is, Kicsid Gizella, aki Celimene-t alakította. A legjobb díszlet és jelmez díját a nagyváradiak vitték el (Luigi Pirandello: Hat szereplő szerzőt keres, rendezte Zakariás Zalán), ebben a székelyudvarhelyi Dimény Levente (a Nagyváradi Állami Színház Szigligeti Társulatának igazgatója) és Mezei Gabriella, a Tomcsa Sándor Színház volt színművésze is játszanak, a díszlettervező Csiki Csaba volt, a jelmez György Eszter munkája.

Itthon_muvelodes/katonal1611

Balázs Attila és Katona László

A Román Közszolgálati Rádió kisebbségi szerkesztősége díjjal jutalmazta az Aradi Kamaraszínház és a Székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház Liselotte és a május című előadását – a darab látható volt a III. DráMa kortárs színházi találkozón is, Kulcsár-Székely Attila és Varga Csilla játsszák. Az Erdélyi Riport hetilap különdíját Szabó K. István, a Tejbele és démona (Bukaresti Állami Zsidó Színház) című előadás rendezője kapta.

Mindkét előadásról (Rosencrantz és Guildenstern halott, Liselotte és a május) többet olvashat itt: http://www.hamlet.ro/cikkek.php?cikk=338

Fotó: tm-t.ro


0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."