Itthon » Oktatás

Hétvégi egyetemista lennél? Irány a MÜTF!

A tavalyi túljelentkezésre tekintettel idén nem indít új szakokat a Modern Üzleti Tudományok Főiskolája. Helyben tartanák a szakembereket.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

fotó: Csedő Attila/archív
fotó: Csedő Attila/archív
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. április 16., 16:27
0 hozzászólás. 

Kifejezetten a helyi gazdasági, vállalkozói igényeknek megfelelően állították össze a MÜTF-ön induló szakirányokat – jelentették be az egyetem vezetői, Geréb László ügyvezető és Ilyés Ferenc tanulmányi igazgató. Új szakokat nem indítanak, 2014-ben túljelentkezés volt, ezért a népszerűségük folytán marad a tavalyi négy képzés alapszakon.

Készülhetsz a felvételire

Az Óbudai Egyetem szervezésében könnyűmérnöki diplomát szerezhet 2015-től kezdődően 50 jelölt, akik textil- és nyomdaipari szakirányban képezhetik magukat. Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnökké, erdőgazdálkodási specializációval szintén 50-en válhatnak a Pannon Egyetem Georgikon Kara által. A Budapesti Gazdasági Főiskola turizmus-vendéglátás szakán 30-an tanulhatnak, akárcsak az Edutus Főiskola kereskedelem-marketing szakán, e-kereskedelem szakirányon.

mutf-gereb-ilyes

Egyelőre nem tudni, hogy ezekből hány ösztöndíjas és fizetéses hely lesz, erről most zajlanak a tárgyalások a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériumával – közölték az igazgatók.

A felvételi két szakaszban zajlik, az első rögtön a végleges érettségi eredmények kihirdetése után lesz a július 6-22., majd a szeptember 1-10. közötti időszakban. A felvételihez érettségi diploma szükséges, és kizárólag az érettségi eredményt veszik alapul a helyek odaítélésekor. A jelentkezéshez szükséges dokumentáció megtalálható az egyetem honlapján.

Levélben a tudás

A levelezőképzés csökkentett látogatásos képzést jelent, hétvégente pénteken és szombaton tömörítve tartják az órákat, így az önálló és csoportos tanulásra nagy hangsúly kerül. Vizsgák előtt felkészítők vannak, délelőtt átismétlik a tanárral együtt a tananyagot, délben pedig felmérik, mire jutottak – mondta Ilyés Ferenc.

Mivel az órák hétvégén vannak, az egyetemi élet is ekkor zajlik. Habár Székelyudvarhely nem egyetemi város, igyekeznek egyetemi életet kialakítani a belső rendezvények által. Van gólyatábor, gólyabál, ahol év elején eligazítják az elsőéves egyetemistákat, elmondják nekik a házszabályokat.

Az oktatásban szintetizáló módszereket alkalmaznak, és integratívak akarnak lenni, vagyis olyan szakokat indítanak, hogy egy adott munkahelyre, mint mondjuk egy közbirtokosság, több szakembert is ki tudjanak kiképezni.

Nem lehet kiöregedni a tanulásból

Legtöbben Hargita, Maros és Kovászna megyékből érkeznek a MÜTF-re, a többi erdélyi megyékből is jön egy-két diák évente. A fiatalabb korosztálynak már igénye van arra, hogy e-konferenciákon nyugati tanároktól is tanuljanak, ez is lehetséges a Skype és egy konferenciarendszer révén. Ezen kívül egy nyolcezer kötetes, naprakész szakkönyvtár is a hallgatók rendelkezésére áll.

Sokan másodképzésként választják a Modern Üzleti Tudományok főiskoláját.

Mostanában divatossá vált, hogy akár az életük derekán is szakmát váltanak az emberek. Gond nélkül választanak új képzést, és állnak át egy másik karrierre. „Olyan diákunk is volt, hogy orvos alapképzéssel jött gazdasági szakra tanulni" – mondta Ilyés. Ma már nem áll az, hogy ha valaki nyugdíjas, többé nem tud tanulni. Az ötvenen felüli korosztály meglepően gyorsan felzárkózik az olyan tantárgyakban is, amelyeket hagyományosan a fiatalosnak tartanak, a nyelvi és számítástechnikai készségek terén hamar utolérik a fiatalabb társaikat.

A nyugati trendekhez hasonlóan a MÜTF is igyekszik a nyugdíjasok irányába nyitni, hiszen az emberi életpályán két, egyetemi tanulásra alkalmasabb időszak körvonalazódik, az egyik közvetlenül az érettségi után, a másik pedig a gyermekek felnőtté válását és a nyugdíjazást követően.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."