Itthon » Oktatás

Ilyen lett a felújított Bethlen Gábor iskola

Fél év alatt újjávarázsolták az iskola épületét – nyomokban emlékeztet csak a régi „hatossulira". Terepszemle.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

bethleng iskola-13
Fotók: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. szeptember 09., 14:13
0 hozzászólás. 

Tavaly novembertől idén májusig zajlott le a Bethlen-lakótelep régebbi általános iskolájának felújítása: a korszerűsítés alatt 17 osztályterem, 5 labor és ugyanennyi mosdó újult meg, az iskola teljes villany-, fűtés-, vízvezeték-rendeszerét, illetve nyílászáróit is kicserélték.

bethleng iskola-23

A tavalyi tanév az építkezéssel együtt zajlott, gyakorlatilag ugyanott kellett tanítani, ahol az építkezés folyt – mondja a helyszínen Lukács Barna igazgató. „Voltak olyan órák, hogy nem hallatszott a tanár hangja", de ez májustól már nem így van, és az igazgató szerint minden nap lehet és kell is valamit tenni azért, hogy otthonosabb, komfortosabb, jobb legyen az oktatási intézmény.

bethleng iskola-3

Az iskola tornaterme, 2006-ban létesített műgyepes sportpályája, illetve udvara maradt a régiben, de az épület többi részét teljesen felújították.

Tavaly novemberben az építkezés azzal kezdődött, hogy a kétszintes épület tetejének egy részét leszedték, ám hétvégén eső volt, így beázott a második emelet, a padló púpos lett. Nyilván nem a régi padlódeszkák kerültek vissza, mert az épületbe belépve egyből szembetűnik, hogy a folyosón már nem az 1978-ban, az iskola épülésekor öntött beton felülete fénylik az ablakokon beömlő napsugaraktól és az osztálytermekből is eltűnt a szeptember első napjaiban érezhető petróleumszag.

bethleng iskola-14

Nincs meg az iskola régi szaga, de a több mint fél évig zajló munkában a falak és a padló is teljesen új, hőszigetelő réteget kapott – ez a fűtésszámlában egészen biztosan meg fog látszani. Mint az igazgató részletezi, az épületnek voltak olyan részei, ahol már attól kellett tartani, hogy például kiesik egy ablak. A munka nagy részére az önkormányzat pályázott uniós forrásokból, a felújítást a helyi Triga kft. és alvállalkozói végezték el.

bethleng iskola-12

Az egyik osztályteremben éppen a takarítónők tízóraiznak (munkájuk bőven van még a tanévkezdésig), egy másikban pedig tanítónő készíti elő az osztálytermet. A padokon székek, tankönyvek, más didaktikai eszközök, ezeket fogják birtokba venni a kisdiákok jövő hétfőn reggel.

Ami a fűtőcsöveket illeti, pár éve még az is előfordult, hogy patkány ment végig rajtuk, a pincéből futott fel, de mára ez a lehetőség ki van zárva. Teljesen újak a mosdók is, minden csillog-villog, sok más iskola diákjai vagy pedagógusai szeretnék, ha szünetben ilyen mosdókba térhetnének be.

bethleng iskola-5Habár teljes bútorzatcsere még nem volt, de Lukács igazgató szerint ezt az idei, illetve a következő tanévekben igyekeznek megvalósítani. Új, fémből készült tábla is van már néhány osztályteremben, s az alsó tagozatosok mindegyik termében van már videó vetítő is. Az épület felújításának befejezése után ezek lesznek a fő feladatok: fokozatosan szépíteni, jobbá tenni, alakítani az iskola belső környezetét. Továbbra is bőven van, amit csinálni – zárta terepszemlénket az igazgató. Hétfőn 9 órakor tanévnyitó.

 

Az iskola eddigi igazgatói: Toró Ákos, Király László, Szász Ferenc, Lukács Barna (utóbbi 2007-től)

A felújítás összértéke: 2.300.000 lej.

A vissza nem térítendő támogatás értéke: 1.991.280,04 lej.

Kivitelező: Triga Kft.

Az iskola gyereklétszáma: 522



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."