Itthon » Civilek

Szentélyt találtunk egy Béke utcai pincében

A székelyudvarhelyi András Levente keze alatt olyan nevek játszottak, mint Puskás Ferenc, Pelé vagy Johan Cruyff.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

AndrasLevente01
András Levente gombfociszentélye, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. szeptember 14., 09:27
0 hozzászólás. 

Negyven esztendeje, 1977-ben kapott először egy gombfoci csapatot a székelyudvarhelyi András Levente. „Annak idején, a régi rendszerben minden gyerek gombfocizott, nem volt számítógép, annyi játék sem. Majdnem mindenkinek volt egy pályája és egy gombfocicsapata, igaz, ez üzletben vásárolt gombfocipálya volt" – meséli. A pincében berendezett saját készítésű Maracana pályáját és szentélyét ekkor még nem is láttam, csupán Béke utcai lakásában beszélgetünk.

Világbajnokságok a pincében

A nosztalgiázásban elő is kerülnek a füzetek, amelybe a „világbajnokságokat" dokumentálják 1982 óta. Levente és az akkori fiatal rokonok, barátok hetente kezdték el megrendezni saját gombfoci-világbajnokságukat.

AndrasLevente02

A tornákon mindegyikük csupán egy nemzetet képviselhetett: „én Magyarországot, az unokatestvérem, Kabdebó Franciaországot, Székely Ferenc Argentínát, a bátyám Lengyelországot..." – kezdi el sorolni Levente és hozzáfűzi, ezek a csapatok a mai napig az őket képviselő játékosnak vannak fenntartva: „szeretném, ha valaki fellapozza a füzeteket, tudja, hogy '83-ban és 2012-ben is ugyanaz a valaki irányította a franciákat.

AndrasLevente04

Azóta nagyon szétszéledt a '82-es csapat, az NSZK akkori képviselője Németországban, Olaszország képviselője Amerikában, Hollandia képviselője Ausztráliában, Levente unokatestvére Budapesten él.

Minden a padláson kezdődött

Mivel minden héten rendeztek világbajnokságot, ezért a Szilveszter Kupa örvendett köztük a legnagyobb presztízsű tornának, bele is lapozgatok a füzetbe, és feltűnik, nem csak eredmények, hanem rengeteg statisztika került be ezekről a versenyekről, a leggyorsabb találattól elkezdve a leghatékonyabb támadósorig.

AndrasLevente03

Először szilveszterkor rendezték meg, innen a név. A Kabdebó-ház üresen maradt, Levente és a többiek, körülbelül 11-en átgombfocizták magukat az újévbe. „Katasztrófa volt, egész éjszaka roppintottuk a padláson, gyerekként az akkora élmény volt" – meséli lelkesen.

Leventének sokáig kellett mellőznie a gombfoci vébéket, a régi társaság szétszéledése után 2011-ben sikerült elég fiatalt toboroznia ahhoz, hogy újrainduljanak a bajnokságok. Kéthetente rendeznek világbajnokságot és kéthetente Bajnokok Ligáját, ezt újonnan vezették be, hiszen akkoriban, a '80-as években a BEK (Bajnokcsapatok Európa-Kupája, a BL elődje) nem volt annyira népszerű, mint most a BL. Ezen keresztül a fiatalokkal is könnyebben meg lehet szerettetni a magyarok által feltalált gombfocit.

Udvarhelyi játékosok a nagyvilágon

Levente, hogy kitöltse azt az űrt, amikor éppen nem játszanak, gombfocicsapatokat gyárt. Ezekből már Sao Paulóban, Sierra Nevadában, vagy éppen Münchenben is van. Nem mindegyik lyukadt ki külföldön, „egy udvarhelyi pasas, nagy brazilszurkoló, amikor meglátta ezeket, hiába, hogy életében nem gombfocizott, elkészíttetett velem hét csapatot, mind az öt világbajnok brazil keretet, az aktuális brazilt és az aranycsapatot, vitrinbe került mindhét csapat, de például Barabás Botond Jászai Mari díjas székelyudvarhelyi színésznél is van egy általam készített Fradi gombfocicsapat".

AndrasLevente05

„Szigetszentmiklóson van az egyetlen gombfocimúzeum, felhívott az igazgatója ezelőtt másfél évvel, hogy megy Lisszabonba és kellene neki az 1966-os portugál válogatott, amely bronzot nyert a VB-n, sokáig ez volt a legnagyobb sikere a nemzeti csapatuknak, ezért el akarta vinni a Benfica elnökének. Nem tudom, eljutott-e, de ha igen, akkor ez a csúcs".

AndrasLevente07

„Éjjel fél egykor hívott fel valaki, azt mondta, hogy a békéscsabai kulturális központ igazgatója olvasta Katona Zoli cikkét a gombfociról és érkezik Udvarhelyre két küldöttje, akik meg akarnak engem keresni. Bejöttek, és azt mondták, hogy adjam oda az összes cuccot egy kiállításra. Mondtam nekik, hogy nem adhatom oda, mert ha valami elkallódik, nekem végem. Nekik nem akkora eszmei érték. Végül azt mondtam, hogy itt van ez a Manchester United, ez egy új csapat, nem köt érzelmileg, ezt nekik adom, de a többit nem. Hálául visszaküldtek nekem egy brazil típusú csapatot" – mesél tovább lelkendezve.

Itt is a brazilok?

Meg is nézünk egy brazil típusú csapatot, amelynek korongjai kicsit nagyobbak a Levente által készített négy centiméter átmérőjű korongoknál és laposabbak is. Hát ki gondolta volna, hogy ebben is ászok a brazilok?

AndrasLevente08

Egy ízig-vérig magyar találmányról van szó ugyan, a brazilok is felzárkóztak a világelithez. Két formában is rendeznek világbajnokságot: szektorlabdában, amelyben a magyarok az egyeduralkodók, rajtuk kívül csak a marosvásárhelyi magyarokból álló román válogatott tudott győzni, illetve a 12 érintősben, ebben dominálnak a brazilok. A következő világbajnokságot Tokióban rendezik. Levente saját verziójukat grundgombfocinak nevezi, hiszen speciális, házi szabályrendszerrel játsszák.

Nem is csoda, hogy a brazilok ennyire jók, Levente elmondja, hogy minden brazil labdarúgó csapatnak külön gombfociszakosztálya van, és olyan képeket is mutat, amelyeken éppen Pelé, Socratés vagy Garrincha gombfocizik.

AndrasLevente06

Ha már itt járunk, utóbbiról kapta a Gári becenevét is András Levente, így választ kapok arra a kérdésre is, hogy mit keres az általa gyártott dobozokon a „made by HunGári" felirat. Nézegetjük a csapatokat, amelyek már katalógusszámmal vannak ellátva, elmondása szerint évente körülbelül tíz ilyen csapat kerül ki a kezei közül, és akár két hetet is rászán egy csapat elkészítésére.

Csokimérgezés a focitól

Levente lassan csokoládémérgezést kap, hiszen a csapatok Tofiffee-s dobozokba kerülnek, amelyeknek a külalakját teljesen átgondolja. Persze, ha gyakran játékra is használják, akkor a logójával ellátott krémes doboz az ideális megoldás. Megtudom tőle azt is, hogy a gyártás a '82-es társaság csapatainak újra legyártásával kezdődött, hiszen rajta kívül mindnyájan elhagyták ezeket, nézegetjük Socratés, Puskás, vagy éppen Rummenigge figuráját.

AndrasLevente12

Mutat néhány képet az általa létrehozott csapatokból, ezeket nagyban itt tekinthetitek meg. Volt olyan együttes is, amelyik sehogy nem akart megszületni, például a KEK-elődöntős U Craiova, amelyről nagyon kevés képi és szöveges információ maradt fent, de Gári írt a Repensia focitörténelemmel foglalkozó magazinnak, amelynek főszerkesztője szívesen segített összeállítani neki a kezdő tizenegyet és gratulált is Leventének, azért, amit csinál.

Az apró labdarúgók plexiből készülnek, ő szerkeszti meg a játékos képével, nevével és mezszámával ellátott kisképeket PhotoScapeben, ezeket formára vágja, a plexiket is kivágatja, köszörüli őket, dőlésszöget esztergáltat rájuk, tehát „van velük baj".

AndrasLevente09

Gáriék tényleg minden részletre odafigyelnek. Egy általa szerkesztett eJegyet küld telefonjával, azzal tudok belépni a pincéjében található Maracana stadionba, sőt, megmutatja, a sorsolás is hasonló módon történik, mint a Bajnokok Ligájában. A kis sárga Kinderben található gömbökbe kerülnek a csapatok neveivel ellátott cetlik, ezeket egy hatalmas átlátszó, műanyag focilabdából húzzák ki. „Az üzletben megláttam, és már csak két cukorka volt benne, mondtam az elárusítónőnek, hogy adja nekem" – meséli.

Megnyílik a titkok kamrája

Lelátogattunk a Levente pincéjében található Maracana stadionba is, ott is van bőven, amit szemlélgetni a falakon, a vitrinben, amíg a fiúk játszanak. A csapatok kezdőiről, a gombfocis estékről készült fényképek, oklevelek díszítik a kőfalakat. Kupák vannak a vitrinben, régi csapatok, egy hatalmas mágneses tábla, amelyre a bajnokságok ágrajzai kerülnek fel, sőt az időt mérő órán kívül egy nagy digitális eredményjelzőn lehet követni az állást, amelyet Levente egy ébresztőórából tákolt össze.

AndrasLevente14

Ma Katona Tamás Levente ellenfele, aki a 2015/16-os AS Romát képviseli. Ő két éve szerelmese a játéknak, nem szereti nézni a focit, viszont amikor meghívták és látta, mennyire pörgős és mennyi adrenalint ad a játék, akkor rögtön járni kezdett.

AndrasLevente16

Közben a szabályokat is változtatgatják, áttértek például a három érintős gombfocira, hogy legyen kombinatívabb, mint a klasszikus „egyszer én-egyszer te" típusú játék. A fiúk olasz Fiorentina-Roma rangadót játszanak. Levente azért játszik a Fiorentinával, mert amikor a fiatalokkal elkezdték a klubcsapatos mérkőzéseket játszani, akkor nem akarta a fiúk elől bármelyik kedvenc nagycsapatot elválasztani és mivel örökké tetszett neki a Fiorentina meze, ezért nem is volt több kérdés.

AndrasLevente15

Amikor a fiúkat említem, az FC Aéropolisra gondolok, ez az új brigád neve, ugyanis 2012 óta újra összejött egy akkora társaság, amivel ismét el lehetett kezdeni a világbajnokságokat és klubtornákat. Levente most azon is dolgozik, hogy a tagok gombfocifiguraként is visszamosolyogjanak a pályáról. Az új generáció első tagját, Szász Zalánt egy emléklappal is megajándékozta Gári.

AndrasLevente10

A fiatalok közül egyik hozta a másikat, Gári pedig nagyon örvendett ennek, hiszen új játszótársakra lelt, bár kicsit bánja, hogy a társaság oroszlánrésze egyetemre megy az idén. Ezért is szeretnének gombfocistól beköltözni a Cimboraházba, hogy több gyerekkel szerettessék meg a játékot.

A kezdő sípszó

A kétszer ötperces mérkőzés elején a fésű láttán egy kicsit értetlenkedek, aztán megmagyarázzák a fiúk, hogy azzal pöccintik a játékosokat. „A gyufásskatulya-kapusok és a fésű édesapáméktól ered, édesanyám Kabdebó lány volt és a Rózsa utcai ősházukban gyűltek össze gombfocizni édesapámék, de úgy, hogy zongorán eljátszották a himnuszokat, aztán rendes gombokkal ment a játék. A fésű volt a nyomópálca. Most már plexi vagy polikarbonát van a hivatalos meccseken, én nosztalgiából megmaradtam a fésű mellett, de van, aki köztünk is plexivel nyomja" – meséli Levente, és Tamás alátámasztja, hogy nagyon flexibilis a fésű, ezért ő is azt szereti a leginkább használni.

AndrasLevente11

A találkozón Tamásnak is voltak lehetőségei, de Levente uralta a pályát, igaz, ő is csak egyszer tudott betalálni a tíz percben több kapufa kíséretében. „Nézd meg te" – ordított is fel izgatottan az egyik felsőlécnél.

AndrasLevente19

„Én őrült vagyok, amikor látták a többiek a kopást a pályán, kérdezték, hogy mit csináltam. Reggel egy órát, délután megint egy órát edzettem, és elértem azt, hogy tizenöt egymás utáni bajnokságot én nyertem. Nem felvágni akarok, csak hogy érezd, hogy nekem most is mekkora varázsa van ennek az egésznek. Már nem épp akkora, mint gyermekkoromban, de napi 3-4 órát most is ezen pörög az agyam, vagy ezen dolgozom" – mondja fanatikusságáról Gári.

AndrasLevente21

Persze, azért a 82-es csapatból is van olyan hazatérő, akivel órákat gombfociznak egy-egy alkalommal, sőt Levente felhívja a figyelmem, hogy az új csapatból is termelődött ki nagy riválisa, Pál Zsolttal játssza talán a legnagyobb mérkőzéseket.

„Most ezzel suttyintom meg"

– koncentrál kicsit a meccsre is mesélés közben, de lepörögnek a percek, 1-0 arányban nyer végül Levente, aki most a november 25-re készül. Az Aranycsapat akkor játszotta a legendás 6:3-at Anglia ellen, eddig sajnálatára soha nem tudta lejátszani a gombfocipályán ezt a mérkőzést, mert nem volt ellenfél, sehol nem találta az akkori angol csapatot, amely most készülőben van.

AndrasLevente22

A pincéjéből kifelé tartva elmondom neki, hogy megjött a kedvem az egészhez, megnyugtat, hogy az eJeggyel bármikor belátogathatok, ha kedvem van és szerintem veletek sem lesz elutasító, ha – akár rajtunk keresztül – felveszitek vele a kapcsolatot.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."