Itthon » Oktatás

Milyen kiflit esznek a diákok az iskolákban?

A tej-kifli program hétfőtől teljes gőzzel beindult, az iskolakezdés után egy hónappal végre a tej mellé kiflit is kapnak a gyerekek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

tejkifli2
Fotók: illusztrációk
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. október 20., 16:19
2 hozzászólás. 

Minden iskolakezdésnél akadozik a tej és a kifli, idén október 19-től működik teljes gőzzel: mint az iskoláktól megtudtuk, hétfőtől már nemcsak tejet, hanem kiflit is szállítanak a gyerekeknek a közbeszerzési pályázaton nyertes cégek. Székelyudvarhelyre a tejet a székelyszentléleki Gordon Prod Kft., a kiflit pedig a csíkszeredai Harmopan Rt. szállítja.

A legolcsóbb nyeri a közbeszerzést

A Hargita megyei önkormányzat sajtószolgálatától megtudtuk, hogy a tej közbeszerzése esetében szeptember 24-én volt a borítékbontás, majd a törvény által megszabott öt munkanapos óvási időszak lejárta után, október 2-án volt az eredményhirdetés. A kifli közbeszerzésénél szeptember 29-én volt borítékbontás, október 9-én történt eredményhirdetés, a Harmopan Rt.-vel a szerződést október 16-án kötötték meg.

tejkifli3

Arra a kérdésünkre, hogy közbeszerzési eljárásnál a törvény szerint mit kell figyelembe vegyenek és miért van az, hogy nem feltétlenül helyi vállalkozó szállíthat tejet és kiflit a megye területén, az önkormányzat sajtószolgálata azt válaszolta, hogy a közbeszerzésre a törvény szerint az országból bármely cég jelentkezhet, a licitet a legkisebb árat kínáló szolgáltató nyeri. Hozzátették, hogy idén jó eredménynek számít, hogy a tej és a kifli nagy részét is Hargita megyei cégek szállítják.

Miért hozzák Keresztúrra Kolozsvárról a rossz kiflit?

Néhány nappal ezelőtt a nagygalambfalvi pékség vezetője, Bakos Károly egy nyílt levelet tett közzé a Facebook-on, ezt rengeteg szülő megosztotta. Bakos azt kifogásolta a megyei önkormányzatnak címzett nyílt levelében, hogy Lövéte, Székelyderzs, Szentegyháza, Bögöz, Siménfalva és Székelykeresztúr települések iskoláiba egy olyan cég szállíthat ismét, amelynek a termékminősége tavaly nem bizonyult jónak.

„Miért pont ez a kolozsvári cég, amelyik ellen sok panasz érkezett az elmúlt években (igen, az elmúlt években is ez a cég nyerte meg a kifli-programot)? Miért pont ez a cég, amelyik több, mint 200 km-ről hozza a frissnek egyáltalán nem nevezhető pékárút. Miért pont ez a cég, amelyik szerint 21 baniért lehet eladni egy olyan kiflit, amelyiknek az előállítási ára ennél sokkal több?" – tette fel kérdéseit Bakos.

Fel lehet bontani a szerződést, de...

A megyei önkormányzat sajtószolgálata portálunk megkeresésére úgy reagált, hogy már az első mondatában kijelentette: az említett településekre a közbeszerzést a kolozsvári Ady Max Prodcom Impex Kft. nyerte, amely nem szerepelt a tavalyi közbeszerzésen. Ugyanakkor megjegyzik, hogy ha a közbeszerzési eljárás nyertes cége egyáltalán nem szállítja a termékeket, illetve nem a törvény által meghatározott időben vagy minőségben, fel lehet bontani a céggel kötött szerződést.

tejkifli4

Ehhez arra van szükség, hogy az adott tanintézet vezetője vagy valamelyik ellenőrző szerv (tisztiorvosi szolgálat, fogyasztóvédelem) jelentse a problémát. A szerződésbontás következtében a termékek szállítása három hónapra leáll, hiszen ennyi időbe telik az újabb közbeszerzési eljárás lebonyolítása. Az előző években több panasz érkezett a megyei tanácshoz a minőséget illetően, tavaly viszont egy sem.

Nem társultak a helybeli cégek

Az érvényben levő, nem kedvező jogszabályokat nem lehet megkerülni, ezek mellett kell keresni lehetőséget a minőség javítására – hangsúlyozta a megyei önkormányzattól kapott válaszlevél, amiben azt is írják, hogy több alkalommal hívták közvitára az érintetteket, vagyis a polgármestereket, vállalkozókat, az oktatásban dolgozókat.

Az idei kiírásnál a megyét 27 térségre bontották a korábbi 67 helyett, növelve a helyi cégek esélyét, ezt a megoldást az országban egyedüliként alkalmazta Hargita megye. Felajánlották a Hargita megyei cégeknek, hogy társulva jelentkezzenek, ez a megoldás is törvényes, de nem éltek a lehetőséggel.

Azt is megkérdeztük, hogy almát idén kapnak-e a kisiskolások, azt a választ kaptuk, hogy lezajlott a közbeszerzés, szeptember 30-án volt a borítékbontás, a szerződéskötés azonban még nem történt meg, mivel országos szinten várják a kormányhatározat megjelenését, amely szabályozza, hogy hány napra és milyen értékben támogatja az állam az alma szállítását.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
pumukli
2015-10-20 21:14:46
Válasz faluról
A címbeli kérdésre a válasz: semmilyent. Tehát mégsem működik teljes gőzzel idén október 19-től a tej-kifli program , hisz ma 20-at írtunk, de még hírét se hallottuk a kiflinek.
avatar
jozsef_osvath
2015-10-21 11:09:44
beszallito
3perc keresgeles eredmenye az mfinante.ro-n.
a ceg pontos neve Adymax Prodcom Impex
Tavaly evi merlegadatok - ezek amugy teljesen nyilvanosak:
Alaptevekenyseg (CAEN): Transporturi rutiere de marfuri (Aruszallitas)
Atlag alkalmazott letszam: 5.
Tavalyi tevekenyseg eredmenye: Pierdere(veszteseg) : 211077
Emelett meg: Datorii (kotelezettsegek - ezekkel tartozik mas cegeknek vagy az allamnak): 1028096
Feltetelezem az kitet volt, hogy allami tartozassal nem lehet indulni a liciten.

Zoltan, en nem biztatlak, hogy fogj oknyomozo ujsagirasba, de minimum erdekes ez a ceg.
A teljes adossaga nagyobb, mint az eves forgalma. A vesztesegei elerik az eves forgalmanak a negyedet.
Ez minden csak nem bizalomgerjeszto..

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."