Itthon » Oktatás

A kirúgott aligazgatót szeretnék igazgatónak

Igazgatóváltás történt a Dr. Palló Imre Zene és Képzőművészeti Szakközépiskolában, de a tanárok nem pont így akarták.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

biztonsag3
Ideiglenes igazgató vezeti az iskolát.
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2015. november 09., 15:45
0 hozzászólás. 

A tanárok jelzése alapján előbb kivizsgálást tartott a tanfelügyelőség a művészeti iskolában, majd lecserélték a tanintézmény vezetőségét.

Panaszt tettek a Dr. Palló Imre Zene és Képzőművészeti Szakközépiskola tanárai. A több mint harminc tantestületi tag aláírásával a tanfelügyelőségre benyújtott levélben a tanárok igazságtalanságokra hívták fel a figyelmet. Szerintük Bodurian János akkori igazgató lekezelően viszonyult beosztottjaihoz, a vezetőtanács nem működött megfelelően és felettesük nem tájékoztatta őket megfelelően a tanintézet pénzügyeiről sem. A levélben foglaltak alapján zavaros volt az iskola alapítványi javainak használata, hiányos volt a felszereltség, illetve azt is nehezményezték, hogy az igazgató főként a zeneoktatást támogatja, a képzőművészeti oktatást kevésbé.

Tíz napra megszállták a Pallót

„Több mindent felróttak az igazgatónak. Például a vezetőtanács működésével gondok voltak, az igazgató az előző években nem hívta össze az igazgatótanácsot. Nem készítette megfelelőképpen elő a költségvetés-tervezetet, annak jóváhagyását. Nem tájékoztatta a vezetőtanácsot a költségvetésről"– nyilatkozta portálunknak Görbe Péter, Hargita megyei főtanfelügyelő.

A tanfelügyelőség szakemberekből álló csoportot küldött a Pallóba, akik három hétig tartózkodtak az iskolában és majdnem száz alkalmazottal konzultáltak, közülük 62-en írásos nyilatkozatot is tettek.

A kivizsgálás eredménye igazolta, hogy a panaszok megalapozottak, illetve azt is megállapították, hogy ellentét van az iskola vezetőtanácsában, a testület az igazgató és az aligazgató köré csoportosuló táborokra szakadt.

Szabálytalanságokat is tapasztaltak az ellenőrzés során, például azt, hogy pénzt gyűjtöttek a gyerekektől.

Boduriannak mennie kell

A kivizsgálás után a tanfelügyelőség vezetőtanácsa arról döntött, hogy menesztik Bodurian Jánost, de az igazgató a döntés kiközlése előtt, hétfőn (november 2-án) benyújtotta felmondását. Mivel az iskolának a vezetése, a menedzsmentje nem megfelelő, hasonlóan döntöttek az aligazgató Simó Melinda Tímea esetében is, így ő sem maradhatott tisztségében – tudtuk meg Görbe Péter főtanfelügyelőtől.

Az iskola ideiglenes vezetésével a megyei tanfelügyelőség elemi oktatásért felelős tanfelügyelőjeként dolgozó Porsche Évát bízták meg, aki szerdától vezeti a művészeti iskolát. A külsős, ideiglenes igazgatónak a tantestülettel konzultálva november 20-ig kell javaslatot tennie arról, hogy kit nevez ki igazgató-helyettesnek.

„Mivel ez volt a tanfelügyelőség döntése, és engem találtak erre a posztra alkalmas személynek, ezért elvállaltam és állok elébe" – mondta a kinevezett igazgató.

Porsche Éva hozzátette, hogy az elkövetkező időszakban „felméri a terepet", infrastruktúrától kezdődően, a teljes dokumentáción át, a kollégákkal való beszélgetésig mindent megtesz, közben az aktuális problémákat is igyekszik megoldani.

Arra a kérdésünkre, hogy mit szól ahhoz, hogy a tanárok többsége Simó Melindát látná szívesen az igazgatói székben, Porsche azt válaszolta, nem tudja, mert keddtől, november 10-től áll szóba a tanárokkal. Már korábban hallott erről ő is, akkor is azt ígérte, hogy konzultál a tanárokkal.

„Olyan helyzetet szerettünk volna teremteni, ahol a jelenlegi két táborból senki nem kerül hatalmi pozícióba" – jelentette ki a főtanfelügyelő.

Bodurian János volt igazgatót nem sikerült elérnünk. Simó Melinda volt aligazgató megkeresésünkre elmondta, hogy érthetetlenül áll a tanfelügyelőség döntése előtt.

„Nem értem. A tavalyi iskolai év alapján

a tanfelügyelőség úgy minősített, hogy az aligazgatói munkám nagyon jó.

Ezt velem október 9-én közölték, rá egy hónapra azt mondták, hogy pardon, valami nem működik és leváltanak" – nyilatkozta Simó Melinda.

Hozzátette, hogy pénteken (november 6-án) kapták kézhez a választ, ami alapján meghozták a döntést, ebben egy mondat szerepel az aligazgatóról.

„A levélben az szerepelt, hogy én úgy gondolom az alpolgármester és a polgármester szerint, hogy a B-épületet egyedül vezetem, és nem vagyok alárendeltje az igazgatónak. Jelzem, sem a polgármesterrel, sem az alpolgármesterrel nem beszéltem erről" – mondta Simó Melinda.

Az iskolában dolgozó tanárok egyébként felkérték korábban Simó Melindát, hogy legyen az iskola igazgatója. A döntés a tanfelügyelőség kezében van.

Előre megírt forgatókönyvre gyanakodnak

Az esetről az iskolában dolgozó tanároknak is megvan a véleménye. „Amiatt, hogy a tanfelügyelőség nem indokolta meg, hogy miért meneszti az aligazgatót, a tanári közösség nem bízik a döntésben. Úgy érezzük, hogy a kinevezett igazgató, része egy előre gyártott forgatókönyvnek. Amiatt, hogy sokszor nyomtak le békát a torkunkon, akkora a bizalmatlanság, hogy nem tudjuk mi lesz ebből. Meg vagyunk elégedve a volt aligazgatóval" – nyilatkozták portálunknak a tanintézetben dolgozók.

A tanárok azt is elmondták, hogy elindult egyfajta japánsztrájk-szerű tiltakozás. Arról is beszámoltak, hogy a diákok is petíciót írnak, amit Borboly Csaba, megyei tanácselnökhöz készülnek eljuttatni.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."