Lyukasóra » Katedra

Nem készíthet ki az előkészítő

Az iskolai beiratkozással minden rendben, nem is értjük, miért kellett foglalkoznunk vele. Minden gyerek padba kerül.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
polgarvedelmigyakorlatLorinczCsabaPH

Asztal alatt, mintha baj lenne, de nincsen

Szirénáztak, jött a tűzoltóautó és a sok egyenruhás...
Dósa Zoltán, fotó: Pál Edit Éva

Rendszeresen becsapjuk magunkat

Nincs nekem semmi bajom, csak egy kis agydaganat. De...
A szerző fotója.

Az ördögűzés, mint szakma

Tudtad, hogy a Vatikánnak hivatalos ördögűzője van?...

Az élet iskolája, a beiratkozás
Az élet iskolája, a beiratkozás
szerkesztoÍRTA: P. E. É., B. A. CS.
2014. március 07., 10:18
1 hozzászólás. 

A játszótéren, parkban, a bolti sorban és a blokk előtti padon egyaránt beszédtéma volt az elmúlt héten az előkészítő osztályos gyermekek sorsa. Ki hová jutott be, és miért nem. Próbáltunk rájönni, hogy a viszonylag igazságosnak és rendkívül részletesen szabályozott rendszernek hol vannak a buktatói.

Elég sok dolgot hallottunk, de miután elpanaszolta a bánatát, minden szülő megkért, hogy mégse írjuk meg ezt, nehogy valaki megsértődjön, és a gyermeke lássa a kárát. Ilyeneket hallottunk: egyesek fizettek a helyért, mások elköltözést mímeltek, volt, ahol túl későn függesztették ki az eredményeket, és egyáltalán, hogy lehet egyházi iskolát körzetesíteni.

Megpróbáltunk tájékozódni a számunkra kesze-kuszának tűnő témában, választ keresni a felmerült problémákra, ezért iskolaigazgatókat és Bartolf Hedvig, Hargita megyei főtanfelügyelőt kérdeztük.

Flotanttal a jó helyekért

Az ideiglenes lakcímcserés (flotant) megoldásról mind Lukács Barna, a Bethlen Gábor Általános iskola igazgatója, mind a főtanfelügyelő azt nyilatkozta, hogy nem értenek teljesen egyet vele, de tudnak erről a törvényes kibúvóról a körzetesített rendszerből. Többen éltek is vele, ám nem tartozik az ő hatáskörükbe a jogszerűség ellenőrzése.

„Észleltünk ilyen eseteket, és jelentettük a minisztériumnak" – fogalmazott a főtanfelügyelő.

A Bethlen Gáborban is fordult elő néhány ilyen eset, de nincsenek túlsúlyban, és konkrét számadatokat nem tud az igazgató.

Túljelentkezés szinte mindenhol

A Bethlen-negyedi iskolában a túljelentkezést úgy próbálják megoldani, hogy a tanfelügyelőségnél kérvényezik a meghirdetett 50 hely 60-ra bővítését. Nincs több termük, több osztályt nem indíthatnak.

Ennyi gyerek már be is iratkozott mostanáig, az esetleges további jelentkezőknek azt kell tanácsolniuk, hogy próbálkozzanak a közelben levő Móra Ferenc Általános Iskolában. Ott ugyanis lenne terem még egy osztály indításához.

Ugyanígy járnak el a Tamási Áron Gimnáziumban is, amely egyetlen előkészítő osztály indított idén. Laczkó György igazgató elmondta, hogy összesen 26 kisiskolással kezdik a tanévet szeptemberben. Helyhiány miatt nem indítanak újabb osztályt. Laczkó szerint a gimi körzetéből 2-3 szülőt kellett elutasítaniuk, hogy keressenek másik iskolát, ahol van még hely.

Első osztály nem is indul

Azt is megtudtuk, nem érdemes egyből első osztályba íratni a szeptember 1-ig a hat évet még be nem töltött gyereket, egyrészt, mert az előkészítő osztályok a tapasztalatok szerint nagyon beváltak, – közölte a Bethlen Gábor igazgatója. Másrészt az óvodából érkező elsősöknek az előző évi előkészítősökhöz kellene csatlakozniuk, de azokban az osztályokban a helyek már általában a kezdéskor betelnek. Így például a Bethlen Gábor Általános Iskolában egy helyet hirdettek meg, az Orbán Balázsban egyet sem.

A szülők amúgy nem is nagyon kísérleteznek ezzel a lehetőséggel, mert látszik az előkészítő osztály eredménye: „a tavalyi izgő-mozgó gyereksereg idénre iskolaéretté vált".

Kötelesek felvenni

Megkérdeztük, hogy mi történik akkor, ha egy gyerek nem jut be az alternatív vagy felvételi rendszerű oktatásba (Udvarhelyen a Benedek Elek Líceum és a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola indított ilyet), vagy másik iskolában próbálkozott, mint a körzetéhez tartozó, és nem jutott számára hely.

„A képzőművészeti osztályba 24 gyereket vettünk fel, de még igényeltünk négy helyet ebbe az osztályba. A zeneosztályban mind beteltek a helyek, itt nem kellett" – nyilatkozta Bodurian János, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola igazgatója.

Az igazgató hozzátette, hogy az egyik művészeti osztályba sem sikerrel pályázó gyerekeket azokban az iskolákban, amelyeknek a körzetükhöz tartoznak, kötelesek felvenni.

Ezt Bartolf Hedvig főtanfelügyelő is megerősítette.

„Ha mondjuk egy körzetben az ott lakók közül 45 gyerek végzett az óvodával, vagy a napközivel, akkor a körzetben található iskolában 2 vagy 3 osztály indítunk. Amennyiben indokolt, és mondjuk, sokan vannak ideiglenes lakcímkártyával, akkor indítunk még osztályt, hiszen a tanfelügyelőségnek jogában áll módosítani a beiskolázási tervet" – magyarázta Bartolf.

Ha valaki szeptemberben „ébred fel", és be szeretné íratni gyerekét az iskolába, akkor a fennmaradó helyek közül választhat, körzettől függetlenül. Oda viszi a gyerekét, ahol hely van.

Miért a pánik?

Az utóbbi évekbeli beiratkozási pánik egyébként a Bethlen Gábor Általános Iskola igazgató szerint annak köszönhető, hogy az oktatási minisztérium egy nagyon hosszú, részletes metodológiát küld ki az iskolák részére, és minden iskola valamelyest eltérően értelmezi azt. (Láttuk is a kinyomtatott példányt, vaskos paksaméta).

Amikor a szülők megkeresnek néhány intézményt, hogy érdeklődjenek, megesik, hogy a különböző intézményeknél egymásnak ellentmondó válaszokat kapnak. Ezt elmondják egymásnak, és a végén inkább kiállnak az iskola elé hajnalban, hogy a gyerekük biztosan bejusson az iskolába.

Az igazgatót arról is megkérdeztük, mi a véleménye a körzetesített rendszerről. Lukács szerint a körzetesítés elvileg a meglévő iskolák fennmaradását szolgálja. A szabadpiaci rendszerben megtörténhetne, hogy a gyerekek nagy részét a nevesebb központi iskolák elvonzzák a kerületi, vagy vidéki intézményekből, és iskolák zárhatnának be.

A jelenlegi rendszer ezen a kereten belül igyekszik lehetőséget biztosítani a szülőknek az intézményválasztásra, például a lakcímcserés megoldással. Ettől kiszámíthatatlanná válik az iskolák helyzete, nem tudnak tervezni.

A főtanfelügyelő elmondta, hogy Székelyudvarhelyen még az is okozhatott ijedelmet, hogy az utolsó pillanatban változtattak a körzeteken azért, hogy minden iskola kapjon elegendő gyereket, és, hogy elkerüljék a tavalyi „fejfájást".

„Még az iskolaigazgatókkal sem tudtunk konzultálni, olyan későn jelent meg a metodológia. Nem lehetnek elégedetlenek sem a szülők, sem az igazgatók, mert minden rendben zajlott eddig. Amennyiben mégis panaszuk van, az iskolához fordulhatnak, de a tanfelügyelőségen telefonon, emailben, vagy akár személyesen is várjuk az érdeklődőket. Az iskolakötelesek legalább kétharmadát beíratták, és a szülők igazolták is, hogy abban a tanintézményben szeretnék, hogy gyerekük járjon, ahová jelentkeztek. Hargita megyében háromezer gyerekre számítunk, közülük már körülbelül kétezret beírattak, zömük városi, de továbbra is lehet jelentkezni" – tette hozzá.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zsolt1970
2014-03-08 06:07:19
Fejfájás
Milyen tavalyi "fejfájásra" gondolhat?
Az idén volt fejfájás, amikor a "flotáns"-t igénylők összeverekedtek a rendőrségen.
És olyan nincs, hogy "nem volt idő egyeztetni az igazgatókkal". Csíkszereda 50 km, akár két óra alatt is meg lehet szervezni egy ilyen egyeztető találkozót.
A tanfelügyelőségen pedig mindenki Bartolf Hedvighez irányít ez ügyben, akit természetesen nem lehet elérni.
A honlapra írt bejegyzéseiből úgy tűnik, kezd "megmenni" ez a nő.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."