Itthon » Ifjúság

Ebből cirkusz lesz

Mégpedig a Zújgében. Ugorj be és csekkold! Az alkotókkal beszélgettünk. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Kitartó fiatalság fotó: Miklós Csongor

Száz év vagány

Tudjátok meg, Iluska és Gyuri erősen várnak szombat...
Gimibolyabal18

Nézd, mit alkotott a Gimi!

Elkezdődött a gólyabálszezon, megnézheted nálunk a...
Golyabal17

Minden, amit a gólyabálokról tudnod kell

A gimiseket elítélik, a refiseket elvarázsolják,...

Patriciakikep
Jelenet az előadásból, fotó: Bíró Mihály
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2017. december 07., 10:31
0 hozzászólás. 

A Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola tizenegyedikes, textilszakos diákjai álmodták meg azt a felnőtteknek szóló, Patrícia című bábelőadást, amelyet a Zújgében tekinthetsz meg. A kicsiknek sem kell félni, az előadás az alkotók szerint nem ijesztő, inkább varázslatos.

Az iskolában Bartos Kincső és Ercse Zsuzsanna készítőkkel beszélgettünk Gál Boglárka vezetőtanár jelenlétében. A Palló textilszakos tanárnőjével itt olvashattok hosszabb interjút. A nyári praktikán ő dobta fel az ötletet, hogy a cirkusz egy nagyon jó téma lehet, innen a diákok kezükbe vették a kivitelezést.

KincsoesZsuzsu2

A bábelőadás díszletének frontja a nyári praktikán születetett meg a Szelterszen, ahova nem feltétlenül dolgozni mentek, hanem összekovácsolódni: szórakoztak, filmeztek, persze, ment az ötletelés, a „magok akkor voltak elvetve". Az előadás maga és a bábok már az iskolában készültek el, ahol sokszor éjszakába nyúlóan dolgoztak a diákok tanítás után.

Repetát kértek

Az iskola adventi kiállításán, a Művelődési Házban tartott tárlaton már többen megtekinthették az előadást, amelyet a diákok az utolsó percig finomítottak, épp, hogy elkészültek vele az utolsó napra. Ott annyira jól sikerült a bábelőadás, hogy voltak, akik a kiállítás megnyitója után ott maradtak, hogy még egyszer megtekinthessék, így a tanárnő rábólintott, sőt kezdeményezett, hogy máshol is bemutassák.

Hét tizenegyedikes textilszakos tanuló van a Pallóban: Ábrahám Andrea, Bartos Kincső-Rebeka, Ercse Zsuzsanna, Égei Emilia, Fellner Nóra, Józsa Anna és Orbán Anita. Ezért lett hétszereplős a történet, mindenki egy-egy karaktert készített el, a karakterek mindenike egy-egy mentális betegségben szenved, mint a pirománia, vagy a pánikbetegség. Ennél és annál, hogy cirkusz a témája nem is szerettek volna többet elárulni, hiszen egy rövid, velős előadásról van szó, aminek „egyben kell hatnia".

KincsoesZsuzsu1

Kincső elmondta, foglalkoztatta őt a téma, mert szerinte sok esetben egy ilyen betegség nem átok, hanem áldás, ezért az előadás motiváció is lehet a mentális betegséggel küzdőknek, hogy merjék felvállalni mások előtt, hogy együtt élnek ezzel. A társaiknak meg segíthet ez az előadás megérteni ezeket az embereket, vagy felismerni problémáikat, adhat egy löketet a mélyebb utánanézésnek. Az volt az elvárás, hogy mindenikük adatgyűjtést végezzen, azzal a problémával kapcsolatban, amellyel saját karakterét „felöltöztette".

Kincső írta meg a cirkuszos darab szövegkönyvét és nagyon félt, hogy nem lesz közérthető, de Zsuzsa hozzáteszi, úgy hallotta vissza a bemutató után, hogy az embereknek átjött az üzenet. Rövid előadásról van szó, ezért „nincs esélye lefulladni", mondta Zsuzsa.

Az előadást a Zújgében december 7-én, csütörtökön 19 órától mutatják be.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."