Itthon » Oktatás

A kisiskolák lepipálták a középsulikat. Szerinted?

Itt van a második nagy honlapmustra. Segíts nekünk eldönteni, melyik kisiskolánk honlapja a legtutibb!

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

kikep honlapok3
Iskolák honlapjai, fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. február 11., 12:27
0 hozzászólás. 

Városunk középiskoláinak honlapjait két hete vizsgáltuk meg, a Tamási Áron Gimnázium weboldalának megújulása kapcsán. Az iskolák online felületei kiverték a biztosítékot nálunk. Még szerencse, hogy a közmondás nem így szól: „madarat tolláról, iskolát honlapjáról", mert az iskolaváros titulust rögtön meg is vonhatnánk Székelyudvarhelytől. Ezen a héten azoknak az általános iskoláknak a honlapját vettük górcső alá, amelyeknek van, hiszen például a Móra Ferenc Általános Iskoláét nem találtuk a világhálón. A Tompa Lászlóét is hosszabb kutakodás után sikerült megtalálni, úgy néz ki, nincsenek jóban a Google nevű keresőoldallal.

Bethlen Gábor Általános Iskola

A volt 6-os iskola honlapja első látásra konzervatív ugyan, mégis sokkal összeszedettebb, mint középiskoláink weboldalainak zöme. Legalábbis első találkozásra. Aztán érkezik a csalódás, hiszen semmi sem működik, leszámítva egy-egy árva menüpontot és a főoldalt, ami az iskola múltjáról mesél nekünk, csakhogy mi ebben az esetben az iskola jelenére és jövőjére voltunk kíváncsiak.

Az elején nagyot néztem, amikor azt láttam, hogy négy nyelven (magyarul, románul, angolul és németül) is böngészhető a honlap, ám hamar kiderült, még magyarul is necces, a többi nyelvre kattintva egy szomorú szmájlival ellátott hibaüzenet ugrott fel. Lehet, hogy az oldal üzemeltetője közben megérezte, mivel foglalkozom, hiszen néhány percnyi kattogtatás és keresgélés után a főoldal is befuccsolt.

BethlenGaborAltalanosIskola

Aztán visszajött a honlapunk, sőt, kezdett működni tökéletesen, mind a négy nyelven, bár a menüpontok nagy része továbbra is csak magyarul és románul volt elérhető. A többi menüpont is működésbe lépett, a legnagyobb bibi az, hogy a menü pontjai átlagos képernyőméreteken becsúsznak a tartalom alá, így a böngésző személy számára elérhetetlenné válnak. De ha tiszta véletlenül jó helyen tapogatózol a sötétben, megtalálhatod, amit keresel. Az oldal aktualizálását is próbáltuk felmérni, és bizony nem frissítik naponta. Az iskolaújságok közül a 2014. decemberi szám az utolsó, ami megtalálható az oldalon, de a főoldalon megjelenő eseménynaptár is teljesen üres.

Orbán Balázs Általános Iskola

Itt nem tanulnak informatikusok egyelőre, hogy önszorgalomból megcsinálják (ahogy sok-sok középiskolánál nem teszik), mégis fordítottak energiát egy szép honlap kivitelezésére. A kisiskolákat és a középiskolákat is összevetve messzemenően a legszebb és legszimbolikusabb dizájnnal találkoztunk. A főoldal a táblával, a krétaírással, az iskola képével és a menüpontokkal nyit, amelyeknél az egyetlen problémánk akadt, de az is parányi.

Nem tudtuk, hogy mit hol keressünk. Nagyjából egyértelmű volt, hogy a Volt nevű menüpontnál a névadóról és az iskola történetéről olvashatunk, de az, hogy a rendezvényekről szóló rész miért a Le a kalappal és miért nem a Van menüpont alatt van, vagy a régi csoportképek miért a Le a kalappal menü Bütykölések és miért nem a Volt menüpontja alatt vannak, már nem volt teljesen tiszta.

OrbanBalazsAltalanosIskola

A többi weboldallal összehasonlítva már az is hatalmas szó, hogy minden menüpont elindítható, és ezek alatt minden információt megtalálunk, amire szükségünk lehet. A honlapot böngészve arra is kíváncsiak voltunk, hogy mennyire frissülnek az anyagok az oldalon – azt láthattuk, hogy január 20-án tettek közzé utoljára bejegyzést. Nagyon frissnek gondolva az oldalt, elkezdtem visszagörgetni a legrégebbi bejegyzésig, és meglepetten konstatáltam, hogy már 2013 áprilisa óta tart a lelkesedés, amióta időközönként felkerül egy-egy új anyag a honlapra.

Tompa László Általános Iskola

Az iskola honlapja külalakra is igazán megkapó. Tompa László vízfestékkel megjelenített arcképe már az oldal elindításakor érezteti velünk, hogy egy kisiskola online felületén járunk. A menüpontok ezen az oldalon is kivétel nélkül működnek. Sőt, van, ami többször is. A Dokumentumok, Személyzeti Struktúra és az Osztályok menüpontokkal kicsit zavarban lehetett a tervező, hiszen azokat lenyíló menüben, de a fent végighúzódóban is ugyanúgy megtaláljuk, bár a fentieket elég nehéz kiszúrni, csak akkor tűnnek elő, ha az ember rámanőverezik az egérrel.

TompaLaszloAltalanosIskola

Ezen a felületen is megtalálható minden, aminek egy iskolai honlapon ott kell lennie. Ami nagyon szimpatikus, és ami az Orbán Balázs honlapján is megtalálható, csak ott már nem emeltük ki a sok pozitívum között, hogy a kapcsolatok menüpontra evickélve rögtön hagyhatunk üzenetet az iskola vezetőségének.

Ami az oldal aktualitását illeti, van, amire nagyobb, és van, amire kisebb hangsúlyt fektetnek, hiszen amíg a csoportképeknél és a Rólunk írták menüpont alatt 2014-ből származó adatokat találunk, addig az iskola rendezvényeiről szóló tudósítások eléggé naprakészek, 2015 decemberéből találjuk az utolsó bejegyzést.

Így is túl sokat segítettünk, a döntés súlya már a ti vállatokat nyomja. Azt hiszem, a weboldalakat végigpásztázva nekünk annyi lett világos, hogy az általános iskolák sokkal több időt, energiát fektetnek online felületükre, mint középiskoláink. A miértet sajnos nem tudjuk, sőt, az a tényező is ellenük szól, hogy utóbbiak padjaiban leendő webprogramozók ülnek.

Melyik általános iskolánk honlapja a legpatentebb?



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."