Itthon » Oktatás

Nézd meg a kisérettségi eredményeit!

Többen értek el ötös fölötti átlagot a nyolcadikosok az idei kisérettségin, mint tavaly. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Többen örvendezhetnek idén a kisérettségi eredményeknek. Illusztráció: romaniatv.net
Többen örvendezhetnek idén a kisérettségi eredményeknek. Illusztráció: romaniatv.net
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 01., 17:08
0 hozzászólás. 

A tanügyminisztérium honlapján péntek délután közzétették a kisérettségizők eredményeit. Itt nézheted meg, aztán olvass tovább, hogy mi ezután a teendő.

Az idei kisérettségi, közismert nevén „abszolváló" − június 27. és 29. között zajlott, s Székelyföldön román, magyar, illetve matematika tantárgyból mérte fel a tanulók képességeit. 

Hargita megyében 2774 diák iratkozott be, és 2712 jelent meg − ismertette Görbe Péter megyei főtanfelügyelő. Az általa vezetett intézmény még nem fejezte be az adatok feldolgozását, így például nem tudni még, hogy mely tantárgy fogott ki a legtöbb diákon, és melyik sikerült a legtöbbnek.

Azt azonban már tudni, hogy 1833 diák ért el ötösön felüli átlagot, ami a vizsgán megjelent tanulók 68 százalékát jelenti. Ez ugyan nem tekinthető átmenési aránynak, hiszen nem biztos, hogy ezek a diákok mindegyik tantárgyból megszerezték az ötöst, de a számok biztatók: mintegy négy-hat százalékkal jobbak a mutatók a tavalyinál.

A tanfelügyelők szerint az idei kisérettségi tételek teljesíthetőbbek voltak a tavalyiaknál − a román vizsgát mindenképp ilyennek érzik. Görbe Péter úgy vélte, a matematika teszten is az odafigyelés volt a legfontosabb.

A vizsgaeredményeket péntek este nyolc óráig lehet megóvni a tanintézetekben. Az újrajavított dolgozatok eredményeit előreláthatólag jövő kedden közlik az iskolák. A felvételi procedúra július 8-án, szerdán kezdődik, és 12-ig tart: a diákok ebben az időszakban töltik ki azt az ívet, amelyen bejelölik a szakokat, amelyeken továbbtanulnának (kódolás).

Azoknak, akik más megyében szeretnének továbbtanulni, július 11-éig az iskolák kötelesek kiadni a szükséges iratokat. Ez esetben bonyolultabb az eljárás, mert a korábbi iskola helyett mást szükséges beírni.

A tanulók számítógépes elosztása július 19-ei határidővel zajlik − az eredményeket az iskolák 20-án függesztik ki. Akik ebben az elosztásban nem vettek részt, július 20. és 25. között tölthetik ki a nyomtatványt, július 28-ig pedig őket is beosztják a megmaradt helyekre.

Július 28-29-én lehet letenni az iratcsomókat az iskolákba. A megmaradt helyekre szeptember első két napján osztják be a tanulókat.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."