Itthon » Oktatás

Megvan a román érettségi tételsora és javítókulcsa

Fennakadhattak a harmadik tételen a reál szakos végzősök hétfő délelőtt, a román érettségi írásbeli szakaszán.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
fotó: Biró Mihály

Utcára került az iskola (videó)

Levelek hulltak, grafikák, festmények lobogtak a...
allatvilagnapkikep

Állat volt a napiban

Gyanútlanul mentem a Csillagvár Napköziotthonba és ez...
Tudasz01

Tudászban ki a jó?

Egész Székelyföld itt lesz a történelmi vetélkedő...

Kétféle tételsort kaptak a végzősök a román érettségin. Illusztráció
Kétféle tételsort kaptak a végzősök a román érettségin. Illusztráció
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. július 04., 15:14
0 hozzászólás. 

Elrajtolt a 2016-os érettségi vizsgasorozat írásbeli szakasza hétfőn délelőtt. Első nap román nyelv és irodalom tantárgyból kellett bizonyítaniuk a középiskolák végzőseinek, a humán és reál szakosok különböző tétetelek kaptak.

A végzősök meglepődhettek az első tételen, mivel aránylag ritka, hogy drámát kapjanak − ismertette Straub Bea, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola román szakos tanára. Ő ugyan nem tanít végzősöket, de a tanintézet diákjai megsztották vele tapasztalataikat.

Mint elmondta, az első tétel mégsem volt nehéz, valószínűleg boldogultak vele a diákok. Ami viszont sokakon kifogott, az a reál szakosok harmadik tétele volt: egy, a két világháború közt íródott regény (roman interbelic) témáját és világszemléletét kellett elemezniük.

Mivel sosem adnak meg példát, a pedagógus szerint sokan összetévesztették ezt a háború után íródott regénnyel (roman postbelic), és olyat elemeztek. A humán szakosoktól egy pszichológiai regény szereplőjének jellemábrázolását kérték.

Sablonra dolgoztak

A második tétel viszont egy érvelő szöveg volt, amelyre a diákoknak van egy sablonjuk. Sokan azt megtanulják, és csak behelyettesítik az adott témát a szövegbe − ismertette a pedagógus. Hozzáfűzte, sajnos nem sokan írnak saját szöveget, mivel kevesen tudnak annyira románul, hogy szabadon merjenek fogalmazni.

Az érettségi tételek és a javítókulcs itt elérhetők. A tanulók kedden anyanyelvük irodalmából és nyelvtanából, szerdán a szaktantárgyból, pénteken pedig a szakkal megegyező választott tantárgyból vizsgáznak a diákok.

Székelyudvarhelyen két vizsgaközpont létesült, egy a Tamási Áron Gimnáziumban, egy pedig a Bányai János Műszaki Szakközépiskolában. Mint azt korábban már megírtuk, Hargita megyében összesen 2381-en iratkoztak be az érettségire, ebből 837-en Székelyudvarhely és Székelykeresztúr térségében.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."