Itthon » Politika

Mi történt az udvarhelyi tanáccsal?

Érdekel, hogyan alakult meg a városi tanács, de nem akarsz túl sokat olvasni? Összeszedtük a lényeget. Tanácsosi szájbarágó.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

A székelyudvarhelyi városi tanács alakuló ülése
Összeállt a tanács, van alpolgármester is. Nyugi várható négy évig. Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. június 26., 17:39
0 hozzászólás. 

Akkor csak most jártak le a választások?

Nem, a választások június 10-én 21 órakor jártak le, csak Székelyudvarhelyen a keddi tanácsülés volt az utolsó mozzanat, ami lezárta a választások teljes folyamatát. Egészen eddig a tanácsülésig hivatalban volt a régi önkormányzati testület és a régi-új polgármester, az eskütételekkel pedig ezek helyét átvette az új városvezetés.

Voltak valami visszalépések is, most kevesebben lesznek a tanácsban?

Valóban, a Magyar Polgári Párt két tanácsosa (Szász Jenő és Molnár Miklós) lemondtak mandátumaikról. Ez nem jelenti azt, hogy kevesebb tanácsosunk lesz, hiszen az MPP listáján soron következő jelöltek (vagyis Bálint Mária Magdolna és Tamás Zoltán) átvették az ő helyeiket, így egészült ki a polgári frakció.

A székelyudvarhelyi tanács alakuló ülése

Végül kik vannak a tanácsban?

Székelyudvarhely tanácsát 2012. június 26-tól tizenegy RMDSZ-es (Gergely László, Pécsi-Kolumbán Imola, Szabó Gyula, Benedek Árpád-Csaba, Sinka Arnold, Jakab Áron-Csaba, Géczi Levente-Sándor, Gidó Csaba, Berde Zoltán, Kulcsár-Székely Attila, Koncz Melinda), öt MPP-s (Orbán Balázs, Gálfi Árpád, Mike Levente József, Tamás Zoltán, Bálint Mária Magdolna) és három EMNP-s (Tankó László, Zakariás Zoltán, Jakab Attila) önkormányzati képviselő alkotja.

És van alpolgármester is?

Igen, az önkormányzati törvény értelmében a tanácsosok maguk közül választanak alpolgármestert. Ezt meg is tették, a két jelölt (Benedek Árpád-Csaba és Mike Levente József) közül az előbbi, RMDSZ-párti képviselőt szavazták meg.

Benedek tizenegy voksot, vagyis a teljes RMDSZ frakció bizalmát kapta meg, a polgáriak saját jelöltjükre szavaztak, míg az EMNP-sek érvénytelen szavazatot adtak le, arra hivatkozva, hogy velük senki sem egyeztetett a választásról, így egyik jelöltet sem tudják elfogadni.

Benedek Árpád-Csaba, Székelyudvarhely alpolgármestere

A szakbizottságokban kik vannak?

Erről még nem döntött a városvezetés, a keddi ülés csupán a tanácsosok és a polgármester esküjéről, illetve az alpolgármester megválasztásáról szólt. Valószínűleg az első rendes havi tanácsülésen a szakbizottságok összetételét is megállapítják. Egyébként, akárcsak a tanácsban, itt is RMDSZ-es többségre lehet számítani.

Ezután elmaradnak a csatározós tanácsülések?

Igazából nem lesz, aki csatázzon és vitatkozzon. Az RMDSZ többségben van, így szinte az összes határozatot meg tudják szavazni bármilyen akadály nélkül. Vélhetőleg igazi viták nem lesznek, hiszen az MPP frakciójából is hiányoznak a vitákban legtöbbször résztvevő tanácsosok, a legtöbb kérdés pedig eldől a szakbizottsági üléseken és az RMDSZ frakcióülésein.

A Parlamenttel ellentétben, egy városi tanácsban jóval ritkábban, gyakorlatilag csak a vagyoni kérdések esetén van szükség kétharmados többségre, így az RMDSZ egyáltalán nem lesz rákényszerülve arra, hogy az ellenzékkel vitázzon – az, hogy az esetleges javaslataikat beépítik-e a tanácsi határozatokba, főként a jóindulatukon múlik.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."