Itthon » Politika

Verestóy: az összefogás ideje van

Küldöttgyűlést tartott az Udvarhelyszéki RMDSZ, Antal és Verestóy újráznának. 

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Udvarhelyszéki rmdsz
Verestóy és Antal újrázik
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. augusztus 17., 07:21
0 hozzászólás. 

Az országos politikai helyzet, az elnökség bővítése és a parlamenti választások volt napirenden a csütörtökön délután a Junior étteremben tartott gyűlésen.

Rekordszámú küldött

A gyűlésen a széki szervezethez tartozó települések 211 küldöttjéből 180-nál többen jelentek meg.

Dr. Verestóy Attila udvarhelyszéki szenátor röviden értékelte a szövetség által a helyhatósági választásokon elért eredményt és vázolta annak helyzetét, szerepét és feladatát az aktuális országos politikai helyzetben.

Verestóy szerint a helyzet rendkívüli, mint ahogy az elmúlt 23 évben is az volt, de kellő eréllyel győzni lehet. Habár az RMDSZ kiszorult ugyan a kormányzásból, de sikeresen szerepelt a helyhatósági választásokon és magáénak tudhatja a romániai magyarok szavazatának 90 százalékát. Ez felelősséget ró a szövetségre, amelynek feladata a szülőföldön maradásra bírni a magyarságot és biztosítani politikai érdekképviseletét.

Erős parlamenti jelenlét a cél, ennek garanciája a szavazatok száma - fogalmazott Verestóy, kifejtve, hogy ha a december 2-ai szavazáson a szövetség sikeresen szerepel, akkor „nem lehet kikerülni, megkerülni és a programját is teljesíteni tudja".

Ki hervasztja a tulipánt?

A szenátor vitaindítóként tette fel a „milyen veszély fenyegeti az RMDSZ-t ?" kérdést, amelyre elsőként ő válaszolt, mondván, hogy személyesen nem érzi ellenségnek a más politikai elveket valló MPP-t és EMNP-t- kár, hogy a két párt vezetőségének részéről nem ezt tapasztalja.

„Ez a magyarság addig lesz egységes, amíg a közösségen belül ellenfelek, és nem ellenségek vannak" - mondta Verestóy, hozzáfűzve, hogy a RMDSZ - MPP - EMNP közötti versengésben látja az igazi veszélyt.

Göröngyös úton az összefogás

Verestóy szerint „az összefogás ideje van, minden jelölt mögött egy közösség kell álljon". Véleménye szerint az út göröngyös, de a romániai magyarság és az RMDSZ is megtanult járni rajta, ezért hisz abban, hogy a csatát közösen fogják megvívni és a decemberi választásokon is - akárcsak a helyhatósági választásokon - sikert ér el a szövetség.

Az elmondottakra reagált felszólalásában a küldöttgyűlés vezetőtestülete. Asztalos Ferenc volt parlamenti képviselő soha nem tapasztalt szolidaritásként értékelte a helyhatósági választásokat és a szervezetépítés fontosságát hangsúlyozta. Sófalvi László a régi összefogás megújulásának példájaként említette a talpra állított székelykeresztúri vajgyárat, Antal István parlamenti képviselő pedig arra figyelmeztetett, hogy kétesélyes időszak következik.

Határon túl is közös hang

A szövetség direkt módon építkezik, Bukarest után Budapesten is. Az anyaországi vezetéssel is megtaláljuk a közös hangot - válaszolta a szövetségnek a magyarországi vezetéssel való viszonyát firtató hozzászólói kérdésre Verestóy.

A 2014-es magyar parlamenti választásokon való részvételt, a romániai magyarságnak a Határon Túli Magyar Demokrata Szövetség által biztosítandó parlamenti képviselet létrehívásának rövid vázolását tapssal fogadták a résztvevők.

Régi arcok, új funkciók

A küldöttgyűlés a napirendi pontok megvitatásával folytatódott, amelynek első fejezete az Udvarhelyszéki RMDSZ széki vezetőségi testületének kibővítése volt.

A küldöttek egyetértettek azzal, hogy a másfél éves tevékenység után egyéb feladatai miatt leköszönő Sándor Kálmán ügyvezető elnök helyét Biró Barna Botond, a szenátor irodavezetője vegye át, továbbá, hogy a megyei tanácsból leköszönő Sófalvi Lászlót tagként, Birtalan József pedig alelnökként töltsön be tisztséget a széki szervezetben.

Verestóy és Antal újrázik, nyitva a kapu másoknak is

Az Udvarhelyszéki Küldöttgyűlés az őszi-téli parlamenti választásokat volt hivatott előkészíteni, így a második napirendi pont a jelöltekkel kapcsolatos technikai kérdések ismertetése volt.

Bíró Barna Botond bejelentette: augusztus 20-án megkezdődik a támogatói aláírások gyűjtése.

A helyi RMDSZ szervezetek szeptember 7-ig tarthatják meg a jelölő gyűléseket, az a szabály, hogy mindegyik egy szenátor- és egy képviselőjelöltet támogathat.

A jelentkezési iratcsomókat szeptember 10-ig kell leadni a Megyei Választási Bizottságnál. A jelöltek rangsorolására október 4-én, Csíkszeredában, a megyei rangsoroló küldöttgyűlésen kerül sor.

A küldöttgyűlésen Verestóy és Antal is bejelentették, indulnak a választásokon, vállalják az udvarhelyszéki szenátori illetve képviselői jelölést, a Gyergyó-Keresztúr körzetben pedig Csáka József indul.

Képviselőnek, szenátornak egyébként bárki jelöltetheti magát, aki teljesíti a törvényes feltételeket. „Nyitott a verseny mindenkinek"- mondta Verestóy.

Együtt Az Igazság Napján

A több mint két órás küldöttgyűlés végén döntés született arról, hogy az Udvarhelyszéki RMDSZ autóbuszokat indít és több mint félezer személlyel lesz jelen Az Igazság Napján. Aki részt akar venni a Mikó-ügyben szeptember 1-jén Sepsiszentgyörgyön megrendezendő tüntetésen, jelentkezhet a helyi RMDSZ szervezeteknél.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."