Itthon » Politika

Így készül az RMDSZ-es képviselő

Nem klónozzák, nem futószalagon gyártják, a legrégebbi magyar pártnál szigorú rendszere van a képviselőválasztásnak.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

RMDSZ-es képviselők szavaznak a parlamentben
Hosszú az út, amíg kezet lehet emelni a parlamentben
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2012. október 03., 15:55
0 hozzászólás. 

Nyakunkon a parlamenti választás, ahol várhatóan minden magyar párt indít képviselő- és szenátorjelöltet körzetünkben. Egyelőre csak az RMDSZ-nél lehet konkrét személyekről tudni, ezért itt jártunk utána, hogyan lehet valakiből képviselő, vagy éppen szenátor.

Az alkotmánnyal kezdődik

Mint minden más párt esetében, így a Romániai Magyar Demokrata Szövetségnél is a román alaptörvény szabja meg az első kritériumokat: ahhoz, hogy valakit megválaszthassanak, román állampolgárnak kell lennie és romániai lakhelyre is szüksége van. A képviselői tisztségre vágyóknak minimum 23, míg a szenátori helyre pályázóknak legkevesebb 33 évesnek kell lenniük.

Ezen felül nem választhatóak meg mindazon személyek, akiknek tiltott belépniük egy pártba: ők az alkotmánybírák, a nép ügyvédjei, bírók, közjogi méltóságok, aktív katonai szolgálatot teljesítők, rendőrök és más, egyéb törvények által megszabott köztisztségviselők.

Ha minden klappol, és teljesültek az alaptörvény által szabott feltételek, akkor a következő szűrő a párt, jelen esetben

az RMDSZ szabályzata.

Ez elég egyértelműen fogalmaz: képviselőjelölt vagy szenátorjelölt lehet az a személy, aki tagja az RMDSZ-nek, és a tisztségre az illető megye területén működő valamely helyi szervezet, a platformok, valamely társult szervezet, vagy ifjúsági szervezet (MIÉRT tagszervezetek) jelöli.

Ha a felsoroltak közül egyik sem felel meg valamilyen okból, az egyszeri RMDSZ-tag egyéni jelöltként is indulhat, ekkor az aláírásgyűjtés nevű varázslatot kell felhasználnia. Egyéni jelöléshez a képviselőjelölteknek legkevesebb 830, a szenátorjelölteknek legkevesebb 1660 támogató aláírást kell összegyűjteniük, Hargita megye valamely RMDSZ-szervezetéhez tartozó tagoktól. A tagok egyetlen képviselőjelöltet és egyetlen szenátorjelöltet támogathatnak aláírásukkal.

A számok egyébként nem hasraütéses módszerrel jöttek ki, hanem a 2008-as parlamenti választásokon az RMDSZ-re leadott szavazatok számtani közepének 1, illetve 2 százalékát jelentik.

Az országos politikai pályafutás megkezdése nem olcsó mulatság, hiszen a képviselőjelöltséget megpályázók 5000, a szenátorjelöltséget megpályázók 10000 lejes hozzájárulást kötelesek befizetni a területi szervezetükhöz. Az így befizetett összegeket a területi szervezetek a választási kampány költségeinek fedezésére fordítják.

Vannak kivételek

Az egyik szabály, aminél kivételezni szokás az – meglepő módon – pont az RMDSZ-tagság. Nem kell mindjárt arra gondolni, hogy Kelemen Hunor az MPP vezérkarát tolná be a parlamentbe, csak vannak néha különleges esetek.

Alapvetően nem indulhat olyan személy, aki a 2012-es helyhatósági választásokon polgármesteri, alpolgármesteri, megyei tanácselnöki vagy alelnöki mandátumot szerzett, de a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) indokolt esetben felmentést adhat ezen előírás alól. Azokban a megyékben, ahol nincs RMDSZ szervezet a képviselőházi egyéni választókörzetekben a javaslatot a MIÉRT terjeszti elő, míg a szenátusi jelöltlistákra a SZÁT javasol jelölteket.

Szintén kivételezett helyzetben vannak azok a prefektusok, alprefektusok, közjogi méltóságok, akik funkciójuk miatt nem lehetnek párttagok, mégis indulnának a választáson. Nekik, amennyiben elnyerik az RMDSZ bizalmát, a jelöltté válásukkor kell belépniük a szövetségbe.

Hasonló módon, azok, akik más szervezet jelöltjeként az RMDSZ ellen indultak bármilyen választásokon, 4 évig nem jelölhetők és nem választhatók. Indokolt esetben, a romániai magyar közösség érdekeit figyelembe véve, itt is a SZÁT adhat felmentést ezen kitét alól.

Központilag döntenek

Ha valaki megkapta egy helyi szervezet ajánlását, vagy megvan a szükséges aláírás mennyiség, az még nem jelenti azt, hogy indulhat a választáson. Hargita megyében 5 képviselői és 2 szenátori választókerület van, ezek bármelyikében alakulhat ki verseny, az RMDSZ-en belül is.

Éppen ezért találták ki a megyei rangsoroló küldöttgyűlést, ahol a területi szervezetek (Hargita megyében a csík-, a gyergyó- és az udvarhelyszéki) képviselői, esetünkben 305 küldött dönt arról, hogy azokban a választókerületekben, ahol többen is indulnának, melyik jelölt képviselje a szövetséget a parlamenti választáson.

A 2008-ban alkalmazott rendszerhez képest némi változást történt, ugyanis minden küldött csak a saját területi szervezetéhez tartozó választókerületek esetében szavazhat, így nem fordulhat elő olyan, hogy például egy csíkszerdai küldött válasszon Antal István és Ladányi László Zsolt udvarhelyszéki jelöltek közül.

A Megyei Választási Bizottság által levezényelt rangsoroló küldöttgyűlésre október 4-én, Csíkszeredában kerül sor, ahol kiderül, melyik körzetben ki lesz a képviselő-, illetve a szenátorjelölt.

A gyűlés után azonnal összeül a Hargita Megyei Egyeztető Tanács és a szavazatszámlálás után kialakuló rangsor ismeretében kidolgozza a SZÁT elé terjesztendő javaslatot. A végső döntést a SZÁT hozza meg: amennyiben rendellenességeket vesznek észre, ez a testület még felülbírálhatja a rangsoroló ülésen kialakult rangsort.

Hargita megye politikai földrajza

1-es képviselői választókörzet: Csíkszereda, Tusnádfürdő, Szentegyháza, Csíkszentgyörgy, Csíkkozmás, Csíkszentlélek, Lövéte, Csíkpálfalva, Kászonaltíz, Csíkszentkirály, Csíkszentmárton, Csíkszentsimon, Csíkszentimre, Tusnád

2-es képviselői választókörzet: Balánbánya, Csíkkarcfalva, Csíkcsicsó, Gyergyócsomafalva, Csíkdánfalva, Csíkszépvíz, Gyimesközéplok, Gyimesfelsőlok, Csíkmadaras, Csíkszentmihály, Csíkrákos, Csíkszentdomokos, Madéfalva, Gyergyóújfalu, Csíkszenttamás, Vasláb

3-as képviselői választókörzet: Székelyudvarhely, Fenyéd, Kápolnásfalu, Székelyderzs, Oroszhegy, Felsőboldogfalva, Homoródszentmárton, Homoródalmás, Bögöz, Oklánd, Máréfalva, Kányád, Varság, Zetelaka

4-es képviselői választókörzet: Gyergyószentmiklós, Székelykeresztúr, Etéd, Szentábrahám, Korond, Gyergyóalfalu, Szárhegy, Farkaslaka, Galambfalva, Parajd, Gyergyóremete, Székelyandrásfalva, Újszékely, Siménfalva

5-ös képviselői választókörzet: Maroshévíz, Borszék, Bélbor, Gyergyóholló, Ditró, Galócás, Gyergyósalamás, Gyergyóvárhegy, Tölgyes

1-es szenátori választókörzet: az 1-es és 2-es képviselői körzetek települései

2-es szenátori választókörzet: a 3-as, 4-es és 5-ös képvizelői körzetek települései



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."