Itthon » Politika

EMNP: a megyehatárok felülvizsgálata szükséges

„A régiók kialakítása nem szabad elszakadjon a valóságtól" – az EMNP helyi szinten is állást foglalt a kérdésben.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

zakariaszoltannagypal
Székelyföld Régióra van szükség!
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 18., 16:44
0 hozzászólás. 

Javaslatcsomagot dolgozott ki az Erdélyi Magyar Néppárt az ország régiókra osztásával kapcsolatosan – a szervezet két udvarhelyszéki kulcsfigurája, Zakariás Zoltán és Nagy Pál csütörtökön sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a párt 25 pontban foglalta össze az ország régiósítására vonatkozó javaslatát.

Ebben az elődleges szempont az, hogy valós identitással rendelkező területi egységeket kell létrehozni, amiket az adott régió lakossága is magáénak érez.

A néppártiak szerint a megyékre is szükség van, de a párt álláspontja szerint a megyehatárok felülvizsgálata szükséges – hangsúlyozta Zakariás, aki hozzátette, hogy a Székelyföld régió mindenféle szempontból meg tudná állni a helyét az új adminisztrációs rendszerben.

Nagy Pál azt hangsúlyozta, hogy a régiósítás azt jelent, hogy „itt mindannyiunk bőréről van szó", s éppen ezért nagyon fontos, hogy az RMDSZ, az EMNP és az MPP közös álláspontra, konszenzusra jusson a témában. Ugyanakkor egy Székelyföld régió a későbbiekben az alapja lehet egy autonóm Székelyföldnek.

Igaz, hogy a katalánok, baszkok, dél-tiroli németek sem egy-két év alatt érték el az autonómiát, de nálunk 23 év telt el a rendszerváltás óta, s ez nagyon sok idő e tekintetben.

Az új régiósításnak veszélyei is vannak, hiszen volt már arra példa (Szlovákiában), hogy a függőleges regionalizálással „szétszabdalták" a (felvidéki) magyarságot.

„Elegünk kell legyen abból, hogy mindig a kisebbik rosszat kell választanunk" – mondta Zakariás, utalva arra, hogy az RMDSZ-ben eddig különböző álláspontok is megfogalmazódtak a régiósítást illetően, s a több, más pártok által kidolgozott verzió közül egyikben sem szerepel külön régióként a Székelyföld.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."