Itthon » Politika

Behajtotta az eső a küldötteket a kongresszusra

Egy egész sportcsarnoknyi tulipános gyűlt össze Csíkszeredában, hogy megmutassák, merre megy tovább az RMDSZ. Élő a helyszínről.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Lány RMDSZ-ernyő alatt az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában
Politikusok be, RMDSZ-ernyő ki | Fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. május 25., 08:57
1 hozzászólás. 

18:23 Nagyon vége-hangulat van, Biró Rozália sorra mond köszönetet mindenkinek. Könnyek gyűlnek a szemünkbe, igazán megható így a végén. Óránkra pillanatva konstatáljuk, hogy ötperces késéssel kezdve, és 25 perces késéssel zárva meglehetősen idejében lejárt a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 11. kongresszusa.

Sok érdekes, és kevésbé érdekes jelenetnek lehettünk tanúi egy olyan rendezvényen, ami egy párt, bocsánat, szövetség életében az egyik legfontosabb eseménynek számít. Itt voltunk az RMDSZ szívénél, a politikusok lelki csakráinak találkozásánál, a romániai magyar érdekképviselet ütőerének egyik legnagyobb dobbanásánál - legalábbis minden bizonnyal hasonló jelzőkkel illetik a tulipán szirmai alatt élők ezt a kongresszust.

A változatatások megtörténtek, a női tagozat létrejött, és az RMDSZ innentől talán még erősebben, még elkötelezettebben harcol az autonómiáért. Talán.

Köszönjük a figyelmet!

Eckstein-Kovács Péter az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

18:22 Elfogadták a program módosítását, utolsó napirendi pontként a korábban bemutatott kongresszusi dokumentumokról szavaznak.

18:18 Itt fejezetenként szavaztatja a módosításokat Biró Rozália.

18:16 Az alapszabályzaton átrágták magukat tulipánék, most a program módosítása jön.

17:57 Számba veszik az összes javaslatot, amelyekről egyenként szavaznak a küldöttek.

Dokumentum-átadás az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

17:45 Lejártak az egyéni felszólalások, az RMDSZ alapszabályzatának módosítása következik. Az alapszabályzat 31 fejezetéből 14-be terveznek módosítást, összesen 30 pontban.

17:43 Kelemen harmadszor is a pódiumnál, most összefoglaló címen tart beszédet. Egyből meg is állapítja, hogy tudjuk mit akarunk. Ez azért nem egy rossz dolog 23 év után.

17:35 Eckstein: "A román nemzet része soha nem leszünk, romániai állampolgárok vagyunk, és ez így van rendjén!"

Küldöttek az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

17:34 Közben Eckstein-Kovács Péter is beszélt egy rövidet. Az ember azt hihetné, át akar költözni Hargita megyébe, ugyanis szerinte Borboly Csaba fogalmazta meg a legjobban az üzenetet, amit ő érez, és még Ráduly Robi is jól beszélt.

17:23 Érdekes ez a kongresszus, a felszólalósdi már jó ideje tart, és igazából az az érzésünk van ennek kapcsán, mintha a szövetség emberei összegyűltek volna egy nagy lelkizésre. Mindenki szép sorban feláll a pódiumra, elmondja minek örül, vagy épp mitől szomorú, mire szeret emlékezni az elmúlt 23 évből, vagy honnan lesz energiája a következő néhányra.

És aztán a végén megszavazzák, hogy mindenki mindennel egyetért, a szebb és jobb jövő már itt van, hétfőtől kezdődik. Majd hazamennek aludni.

Szemét a padsorok közt az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

Ez maradt a Semjén-Rogán padsor alatt

17:14 Mivel ma BL-döntő van, B. L. szervezővel beszélgettünk, akinek szóvá tettük, hogy pénzért sem lehetett szendvicset kapni egy darabig. Válasza egyenes, lényegretörő, és minden kétséget eloszlató volt: "Csíkban vagy, rend van!"

16:36 Katona Ádám udvarhelyi témákkal is előjön, Bunta Leventét bírálja, beszédéből úgy érezzük, szerinte a polgármester nem tesz meg mindent a Tamási Áron Gimnázium épületének feljavítása érdekében. A beszélőt ötödik próbálkozásra sikerül leállítani.

16:34 Találtunk még udvarhelyi küldötteket a kinti dohányzó részen. Olyanok, mint a székely fenyő, állják a vihart.

16:30 Katona Ádám, a korábban szórólapozó küldött beszél a színpadon.

16:23 Rövid szemrevételezésünk eredményeként nagyon úgy tűnik, hogy az összes székelyudvarhelyi küldött hazament már.

Sajtó az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

Itt dolgozik a sajtó

16:19 Megnőtt a bajuszsűrűség a színpadon, Tamás Sándor szólal fel.

16:09 Közben megérkezett az a tényező, ami minden politikusi beszédnél nagyobb hatékonysággal csalta be a küldötteket a sportcsarnokba. Ez a vihar.

16:01 Sófalvi Szabolcs, Marosszentgyörgy polgármestere szerint "itt mindenkit le kéne tartóztatni". Mármint akkor, ha a DNA és hasonló állami szervek logikáját követjük, ugyanis a politikus szerint Borboly Csaba, Markó Attila, vagy Nagy Zsolt nem bűnös, csupán abban, hogy magyarok, és dolgoznak.

15:59 Amíg beszédeket mondanak a politikusok, igyekeztünk megtudni, hogy vajon más magyar pártok képviselőit hívták-e meg a kongresszusra. Az egyik szervező elmondta, hogy parlamenti pártokat hívtak, ami alól a Civil Erő képez kivételt, ugyanis a Mihai Răzvan Ungureanu által vezetett alakulattal közösen kormányoztak.

A szervező tehát élt a klasszikus eszközzel: sem cáfolni, sem megerősíteni nem kívánt.

15:39 Korodi sajnálkozik, főleg Borboly és Markó Attila iránt érez nagyfokú empátiát, szerinte őket fel akarják áldozni.

Egy küldött pihen az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

Nem mindenki veszi a fáradtságot, hogy kimenjen pihenni, elintézi a teremben

15:36 Tényleg fontos a nőszervezet megalakítása, az első felszólaló ismételten megköszöni ezt, most Korodi Attila beszél.

15:33 Időzített felszólalók következnek. Ez az a része a kongresszusnak, amikor nem csak a felsővezetés kap szót.

15:29 Meg kell jegyeznünk, hogy az RMDSZ audió-vizuális téren ma egészen kitett magáért. Mindenfelé molinók, plakátok, bannerek, maga a kongresszuss meg két óriási TV-n megy a sajtószobában, és az egész élőben van összevágva, kellő látványossággal, de megtartva a szükséges minimalizmust. Az egyes felszólalókat beharangozó hangeffektet meg elkérnénk csengőhangnak.

15:19 Kovács Péter főtitkár szerint jó döntés volt a főtitkárság létrehozása.

15:12 "A főként bukaresti televíziókból induló szisztematikus hergelést teljes közönnyel fogadta Hargita megye román és magyar lakossága egyaránt".

Borboly Csaba az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

Borboly Csabák

15:11 Nem tudjuk minek hatására, de a sajtóterembe érkezett egy jó adag szendvics, így vissza is vonjuk minden korábbi panaszunkat. Köszönjük szépen!

15:10 A felfüggesztett megyei tanácselnök is nőiesedik, javasolja a bejutó helyeken a 20-30 százalékos női kvóta bevezetését.

15:07 A mikrofonnál Borboly Csaba, aki épp annak örül, hogy Csíkszeredában van a kongresszus, ugyanis épp lakóhely-elhagyási tilalom alatt van, így másképp nem is lehetne jelen.

15:06 Csak úgy röpködnek a Tamási-idézetek, most épp Biró Rozáliától, aki meg is tapsoltatja a női tagozat létrehozatalát.

14:49 "Tisztelt küldöttek, ne szégyelljék magukat, ha mérsékeltnek nevezik az RMDSZ-t. Ebbe a mérsékelt politikába már kormányok buktak bele Romániában, és még fognak, ha nem figyelnek" - mondja Markó Béla, és átadja a helyet Borbély László politikai alelnöknek.

14:46 Egyébként aki politikai celebeket vadászna, annak az esélyei már rendesen lecsökkentek, a meghívottaknak nyoma veszett, de már a küldöttek közül is többen hazamentek. Fotósunk ezért úgy döntött, önmagán játszik paparazzit.

Csedő Attila egykori polgármesterjelölt az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

14:45 Valaki felrótta a sajtónak korábban, hogy "túl lazán öltözött" a rendezvényhez. Válaszként azt kapta, hogy legalább a sajtó jobban figyel, mint a nyakkendős-öltönyösök, akiknek igazából szól a kongresszus.

14:13 Amíg a dokumentumok bemutatása alatt lassan szinte mindenki kiszivárgott a teremből, gondoltuk mi is kipróbáljuk a büfét, ahol ládaszámra állnak a szendvicsek, a sajtószobában kipakolt sajtos perec pedig már rég elfogyott.

A kedvesen mosolygó büfés néni közölte, hogy pénzért nem adhat szendvicset (kifizettük volna, becsszó), ingyen pedig csak a küldötteknek és meghívottaknak jár. Már szervezzük az ellenállást, kíváncsiak vagyunk, ha pizzát rendelünk, bemondják-e a mikrofonban, mikor megérkezik.

13:54 Kisebb, hatékonyabb régiókat! című dokumentumot Cseke Attila parlamenti képviselő, egykori egészésgügyi miniszter mutatja be, olyan kulcsszavak bűvkörében, mint például a decentralizáció.

13:49 Bár a javaslatok valóban szépen hangzanak, azt már a dokumentumot bemutató Biró Rozália, az SZKT elnöke is konstatálta, hogy az RMDSZ nagyon kis arányban lesz jelen az alkotmány módosítását kidolgozó munkacsoportban, így a javaslatok érvényesítésének lehetősége igencsak megkérdőjelezhető.

Markó Béla az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

13:45 A legérdekesebb talán az első, az alkotmánymódosításra vonatkozó, melynek alapvető javaslatai között szerepel a nemzetállam fogalmának eltörlése, a kisebbségek államalkotó tényezőként való elismerése, a kisebbségi nyelvek hivatalossá tétele bizonyos régiókban, az arányos parlamenti képviseleti rendszert, és a szimbólumok védelme.

13:42 Kelemen második beszéde után következik az RMDSZ kongresszusi dokumentumainak bemutatása. Ezek lényegében politikai nyilatkozatok, állásfoglalások, javaslatok, melyek alkotmánymódosításra, regionalizációra, öntudatra ébredő Székelyföldre, a szórványt érintő kérdésekre, gazdasági kérdésekre és a kisebbségi jogokra vonatkoznak.

13:37 Kissé magányos székely legény imidzsét hozza Kelemen Hunor, aki szerint nekünk kell meggyőznünk a románokat az autonómia szükségességéről, ezt Washingtonból, Brüsszelből, vagy Budapestről nem tudják megtenni, csak segíteni tudnak.

13:30 A sportcsarnokkal szembeni tömbházban valakik nagyon ráéreztek a mai eseményre és egy román zászlót biggyesztettek az ablakba.

Román zászló az RMDSZ 11. kongresszusának helyszínével szemközti tömbházon

13:22 Jórészt történelemórát tart Kelemen, a kormányzásuk során született döntéseket, meghozott törvényeket sorolja éppen.

13:07 A pártelnök beszédének egyik fő üzenete, hogy az autonómiát nem szabad harcra felhasználni, a különböző szervezetek nem egymás ellenségei. Nekünk ez eddig eszünkbe se jutott.

13:05 Akartunk készíteni fotót a karzatról, amin látszanak a széksorok, de most már nem engednek fel oda. Pedig nincs nálunk még fegyvernek látszó tárgy sem. Ki érti ezt.

13:03 A meghívottak beszédei lejártak, tulajdonképpen most kezdődik a kongresszus. Minden bulira irányuló reményünket porba tiporta Kelemen Hunor, aki kijelentette, hogy nem ünnepelni jöttünk Csíkszeredába, hanem dolgozni. Ennek örömére meg is kezdte a beszédét, amit korábban beígért. Egyébként most már az előrébb található széksorok is elkezdtek megüresedni.

12:48 Elektro-vendég mondja az utolsó köszöntőt, Wilfred Martens, az EPP elnöke videóüzenetét játsszák be.

12:38 A Roma Párt főtitkára, Catalin Manea érkezik mikrofonközelbe. Tőle is kapunk egy adag regionalizációt a nyakunkba, szerinte is ez a legfontosabb lépés Romániában.

Udvarhelyi küldöttek az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

Udvarhely represents!

12:35 Gheorghe Firczak, a parlamenti nemzeti kisebbségi frakció képviselője románul köszön, majd enyhén tört magyarsággal beszél. Beszéde kissé viccesre sikerül az olyan fordulatok miatt, mint például, hogy a "kroátokat" is képviselik.

12:21 Közben Újhelyi végzett beszédével, Berényi József következik Szlovákiából. Időközben Victor Ponta befejezettnek tekintette itteni tennivalóit, és távozott a kongresszusról.

12:19 Egy idős küldött az osztogató, aki a MOGYE ügyében osztogatja a pamfleteket, tüntetésre buzdít.

12:18 Kisebb zajkeltés történik a sajtóteremben, valaki fénymásolt papírokat osztogat, feltételezhetően RMDSZ-ellenes iratok, ugyanis a biztonsági embereknek nagyon nem tetszik a dolog.

Victor Ponta távozik az RMDSZ 11. kongresszusáról, Csíkszeredában

12:13 Újhelyi klasszikust idéz, aki nem más, mint Markó Béla. Irigykedik is egy sort, hogy bezzeg náluk nincs olyan, hogy egy pártkongresszuson akár az ellenzéki miniszterelnök is megjelenjen, és gratuláljon.

12:11 Ungureanu távozásakor még egy annyit akar mondani, hogy "szeretném, ha sikerülne", de ebből inkább "szeretem a sikert" hallatszik. Újhelyi István, az MSZP és a magyar országgyűlés alelnöke váltja őt.

12:05 Az ex-miniszterelnök a magyarság politikai darabolásának veszélyeire figyelmeztet, szerinte a román jobbközép is e miatt omlott össze, ezért reméli, az RMDSZ hamarosan bebizonyítja, hogy ők a romániai magyarság egytlen legitim képviselői csoportja.

12:00 Míg Blaga a "domnul Hunor" formulával parolázott, Ungureanu a "Loți Borbély"-szerű kifejezésekkel köszöni meg az együttműködést.

Antal István parlamenti képviselő az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

11:57 Egy vidékünkön is relatív közkedvelt politikus, Mihai Răzvan Ungureanu szólal fel, aki korábban magyarul is üzent már, most köszöntőjében a "kedves barátaim" hangzik el nyelvünkön.

11:54 Hans Heinrich Hansent, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnökét békés emberként konferálja fel Kelemen Hunor, és igaza van, nyugodt beszédébe szinte bele is lehet aludni. Egyébként a küldötteknek kijelölt részen a hátrébb található széksorok feltűnően foghíjasok.

11:51 Előkerül a sokat emlegetett narancssárga szín képviselője is, Vasile Blaga PD-L-elnök személyében. Rövid beszédének legérdekesebb pontja, hogy kifejti, a regionalizáció során figyelembe kell venni a földrajzi és kulturális viszonyokat. Köszi, Vasi!

Vasile Blaga az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

11:43 Egy poén erejéig még visszatér Ponta, aki szerint az RMDSZ nagyon szerencsés, hogy két Viktorja van...

11:42 Egy kis bújtatott politikai reklám is kerül, felhozza, hogy jövőre bizony az itteni magyar állampolgárok is szavazhatnak a magyarországi választásokon.

11:40 Visszatérő motívum a legitim képviselők kifejezés, Rogán is felhozza, kiemelve, hogy mi döntjük el, kik is lesznek ezek, ők minden lehetséges eszközzel támogatják az itt élő magyarságot.

11:38 Ismét Fidesz-fényezés van napirenden, a kettős állampolgárság ma is menő, Rogán is elmondja, hogy a törvényt román mintára hozták.

11:35 "Egy erős Románia erős magyar közösséggel jöhet létre." Kelemen szerint Csíkszeredába jövet Antonescu és Ponta a helikopteren minden fontos dologban megegyeztek, kivéve a kedvenc színeket. Lendüljünk túl ezen, Rogán Antal érkezik.

Crin Antonescu az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

11:31 A pártelnök szerint a regionalizáció nem feudalizációt, és enklávék létrejöttét fogja jelenteni.

11:26 Vicces kedvében van Antonescu, Pontának szól be, hogy ahhoz képest, hogy nemrég allergiás volt a narancssárga színre, most dicséri a székely zászlót, amin szerinte narancs szín is van. Valósággal csapkodjuk a térdünket a nevetéstől.

11:22 Ugrunk egy országnyit, Crin Antonescu, a PNL elnöke kap szót, aki azzal kezdi beszédét, hogy magánvéleményt nem fog mondani, csakis pártelnökként szólal fel, hiszen ebben a minőségében hívták meg.

11:21 "Magyarország számít önökre, és bármi történik, önök mindig számíthatnak Magyarországra!"

11:18 "Magyarország abban érdekelt, hogy Románia sikeres ország legyen, és, hogy az erdélyi magyarság jól érezze magát itt, a szülőföldjén" - mondja Semlyén, aki szerint az RMDSZ-nek kulcsfontosságú szerepe van.

Semlyén Zsolt az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

11:15 Természetesen előkerül a kettős állampolgárság kérdése, Semlyén szerint nemrég lett meg a 450 ezredik új magyar állampolgár.

11:12 A mostanság lóháton közlekedő pártelnök háromlábú székhez hasonlította a magyarságot, aminek minden lábon kell állnia, és hangsúlyozza, hogy Magyaroszág felelősséget visel a határontúli magyarságért.

11:09 Semlyén Zsolt, a KDNP elnöke, Magyarország miniszterelnök-helyettese következik.

11:08 Ponta nagyon diplomatikus beszédet tartott, több nehéz kérdésben is megszólalt, és úgy igazán nem mondott sok újat, de folyton hangsúlyozta az együttműködést, az akadályok lebontását, a párbeszédet és a kompromisszumot.

Küldöttek az RMDSZ 11. kongresszusán

11:05 "Az itteni gyerekeknek meg kellene tanulniuk románul és angolul, hogy esélyük legyen a munkaerőpiacon, a nyelvnek nem szabad akadályt jelentenie. [...] Nekem nem volt lehetőségem megtanulni magyarul, de biztos vagyok benne, hogy sokat segített volna."

11:00 A székely zászlóról úgy véli, egy szimbólum nem lehet probléma két nép együttélése és együttműködése során.

10:57 "A románoknak nehéz elfogadni egy etnikai alapon létrehozott régiót, a magyaroknak nehéz elfogadni egy több száz kilométerre fekvő fővárost, ahol alacsony a képviseletük" - mondta Ponta, tovább hangsúlyozva a kompromisszum fontosságát a regionalizáció során, és kiemelve, hogy hiába akarnak a magyarok autonómiát, ha nincs hol dolgoznia a fiataloknak.

10:55 Ponta azt mondja, a parlamenti többség számára nehezen elfogadható az alkotmány egyes számú cikkelyének módosítása, de úgy gondolja, a magyarok egyenjogú és egyenrangú lakosai Romániának, ezért biztos benne, hogy közös nevezőre lehet jutni.

Victor Ponta beszédet mond az RMDSZ 11. kongresszusán

10:54 A miniszterelnök szerint a mai nap legfontosabb döntése az RMDSZ női tagozatának megalakítása. A szemben ülő újságíró kollegina szélesen mosolyog a kijelentés hallatán.

10:51 "Az RMDSZ a magyarság egyetlen legitim képviselője a parlamentben és a helyi vezetésben".

10:49 Ponta a székely zászlóról beszél (amit egyébként egy rendező levett a pulptiusról, mielőtt a miniszterelnök odalépett volna), azt mondja, tiszteli ezt a lobogót.

10:48 Victor Ponta a színpadon, azt mondja, Crin Antonescu azt hitte, magyarul fog beszélni. Hát nem.

Leveszik a székely zászlót a pulpitusról Victor Ponta beszéde előtt az RMDSZ 11. kongresszusán

10:42 Kelemen Hunor is rövid beszédet ígér, hiszen őt még fogjuk hallani később, a beszámolója során. Név szerint köszönti a meghívottakat. Itt van Victor Ponta, Semlyén ZsoltCrin AntonescuRogán Antal, Vasile Blaga, Mihai Răzvan Ungureanu, Újhelyi István, Berényi József, Hans Heinrich Hansen, Gheorghe Firczak és Cătălin Manea.

10:40 Borboly Csaba megköszöni, hogy itt lehet, és ezzel levonul a színpadról. Kíváncsiak vagyunk, mennyit dolgozott a beszédén.

10:38 Ráduly Csíkszereda és Csíkország kérését tolmácsolja, együtt akar működni az MPP-vel, az SZNT-vel és az EMNP-vel is. A sportcsarnokot Erőss Zsoltról szeretné elnevezni.

Himnuszt énekelne az RMDSZ 11. kongresszusán, Csíkszeredában

10:33 "Az önrendelkezés az egyetlen cél és megoldás [...] Kulturális autonómiát és területi autonómiát akarunk. Nem vagy, hanem és!" - fél óra után került elő az autonómia témája, nem kizárt, hogy rekord idő.

10:30 Az RMDSZ fényezése után keményebb hangnemre vált a polgármester, állami megfélemlítésről, meg nem fizetett köztisztviselőkről beszél, többek között Borboly példáját is felhozva.

10:24 Ráduly önmagát szinkrontolmácsolva köszönti a jelenlevőket, majd rövid csenddel emlékezik meg a napokban eltűnt két magyar hegymászóról, Erőss Zsoltról és Kiss Péterről.

10:22 Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere lép a pódiumhoz, amire rögtön rá is terít egy székely zászlót. Vastaps, acéltaps, minden taps. Ponta is tapsol.

Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármester az RMDSZ 11. kongresszusán

10:18 Megérkezett a miniszterelnök: újságírók egész hadának kíséretében és sűrű bunăziuák közepette beviharzott a sportcsarnokba.

10:14 Mellettünk egy sajtós kolléga kis üveg pálinkát (vodkát, rumot?) húz elő egy SIC feliratú papírzacskóból. Egyre autentikusabb ez a kongresszus, de ilyen nekünk is kell!

10:12 Úgy tűnik, nem lőttünk mellé, mikor Facebookon az előbb azt írtuk, politikai buli lesz itt: gitáros és csini énekeslány a színpadon, Hej tulipán, tulipán, csendül fel a Tiszta szívvel dallamára.

Victor Ponta román miniszterelnök az RMDSZ 11. kongresszusán

10:08 Laza ötperces késéssel bele is vágnak a tulipán közepébe. Éppen a himnuszok zúgnak, az RMDSZ-vezérkar fessen feszül a színpadon. A sajtósok egy nagyobb csoportja a sportcsarnok előtt tömörül, tippünk szerint Victor Ponta érkezik hamarosan.

09:45 Szombat reggel háromnegyed tíz, Csíkszereda, Stadion utca 1. Csupa zöldbe és biztonsági emberbe öltözött a környék, egyértelműen rengeteg VIP lehet picit bennébb, akik most történetesen azt szeretnék eldönteni, merre menjen tovább az RMDSZ.

Kovács Péter főtitkár reggeli sajtótájékoztatója alapján valódi szteroidbomba lesz a mai kongresszus a szövetség számára, ami megerősödve vág neki a jövőnek, és az egyenjogúság nevében végre Nő tagozat is létrejön, plusz a platformok erősítése is cél.

Protest banner az RMDSZ 11. kongresszusán Csíkszeredában

Valakik nagyon a szívükön viselik a MOGYE ügyét

Kíváncsian várjuk, mi fog ebből kisülni. Egyelőre kaptunk egy vaskos kötet kongresszusi dokumentumot és szabályaztmódosítási javaslatot, valamint a bejáratnál rögtön egy protest-banner fogadott. Izgi lesz, tartsanak velünk.


címkék: rmdsz kongresszus

1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
kszl
2013-05-25 13:35:01
Az román zászló???
Nem inkább Csád Köztársaság zászlaja?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."