Itthon » Politika

Húsz percet kérnek a székely régióért

Több településen is a régiósítás jelenlegi terveit ellenző tüntetést szervez az EMNP és az EMNT. Szerintük, ha sokan lesznek, lesz hatása.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

dr. Zakariás Zoltán és Nagy Pál az EMNT és EMNP sajtótájékoztatóján
Fotó: Szász Attila
szerkesztoÍRTA: SZASZA
2013. július 11., 16:05
1 hozzászólás. 

A március 10-i, marosvásárhelyi megmozdulás egy sorozat kezdete volt, most július 20-án ezt kívánják folytatni, ezért több településen is újabb, hasonló jellegű tüntetéseket szervez az Erdélyi Magyar Néppárt, és Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács – erről dr. Zakariás Zoltán és Nagy Pál, a két szervezet képviselői számoltak be.

Szerintük, mivel az ország vezetése nagyban dolgozik az alkotmánymódosításon, illetve a közigazgatási régiók újrafelosztásán, nagyon fontos, hogy a székelység is hallassa a hangját, és szót emeljen, minél nagyobb számban a mostani tervezet ellen. Éppen ezért a szervezők Székelyudvarhelyen július 20-án 20 órára várnak mindenkit az Emlékezés Parkjába, hogy együtt tüntessenek a régióátszervezés jelenlegi terve ellen, így gyakorolva nyomást a román kormányra.

Mindenki tüntetése

Zakariás és Nagy hangsúlyozták, hogy minden civil szervezet és politikai párt képviselőjét is szívesen látják az eseményen, ahogyan ők is örömmel csatlakoznak minden hasonló jellegű kezdeményezéshez, amennyiben más is szeretne autonómiatüntetést szervezni.

A dátum egyébként nem véletlen, hiszen 1514-ben ezen a napon végezték ki Dózsa Györgyöt, ezért választották július 20-át. A szimbólumokat nem csak a dátum szintjén tartják fontosnak, hanem küllemben is, ezért arra kérik a tüntetésre érkezőket, hogy, amennyiben tehetik, vigyenek magukkal székely zászlót.

Hangokból legyen tett

Kérdésünkre, hogy látnak-e reális esélyt arra, hogy a megmozdulásokra érdemben reagáljanak a régiók átszervezésével foglalkozó politikusok, a szervezők azt válaszolták, csodára nem számítanak, de eddig is minden megmozdulás után lehetett olyan hangokat hallani, melyek mellettük szóltak.

Zakariás szerint ezeket a hangokat kellene tettekké kovácsolni, ezért kell napirenden tartani a régióátszervezés kérdését. Nagy Pál elmondta, többen úgy vélik, most nem aktuálisak ezek a megmozdulások, hiszen a régiók kapcsán döntés csak jövő évben várható, de szerinte ezt a témát folyamatosan fent kell tartani, hiszen csak így, több irányból érkező nyomás hatására várható az, hogy érdemben lépjen az országos vezetés egy olyan irányba, ami pozitív eredményeket hoz az erdélyi magyarság számára.

Hozzáfűzték, az országban már nem csak székelyföldi kezdeményezés az autonómia kérdése, hiszen újabban Konstanca és Tulcea is hasonló igénynek adott hangot, ez pedig a székelyek malmára hajtja a vizet. Zakariás és Nagy szerint egyébként az országnak is jót tenne, ha a történelmi régiók mentén gondolnák át az adminisztratív régiók szervezését, erre több szervezet is tett már javaslatot.


Aláírás Udvarhelyszéken


Az EMNT és az EMNP arra kér mindenkit, hogy a tüntetésen megjelenéssel, és egy aláírásgyűjtő ív aláírásával támogassák azt, hogy a régióátszervezés során Székelyföld egy egységes régiót képezzen.

 

Ezt Udvarhelyszéken, Székelyudvarhelyen kívül, Szentegyházán, Parajdon, Bögözben, Homoródszentmártonban, Zetelakán és Kissolymoson is megtehetik a helybéliek, mindenhol július 20-án, este 8 órakor.

 



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Gáspár2
2013-07-12 10:51:24
Vannak...
... ilyen olcsó bohóckodásnál hasznosabb, ingyenes lehetőségek, amivel be lehet kerülni a hírekbe.
Vagy nem?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."