Itthon » Politika

Borboly törvénnyel rendeztetné a székelyzászló-ügyet

Borboly Csaba szerint a kormány akár már jövő héten rendezhetné a helyi szimbólumok használatának ügyét.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Borboly Csaba
Borboly Csaba
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. november 08., 12:21
0 hozzászólás. 

Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke a székely zászló ügyében tett feljelentések kapcsán november 7-én elmondta: úgy látja, hogy a helyi szimbólumok, zászlók ügyét a kormány rendezhetné határozattal akármelyik heti ülésén, ha lenne erre bátorsága, ám inkább névtelen vagy nevüket vállaló feljelentők, provokáló megélhetési civilszervezetek, a prefektusok, igazságszolgáltatási szervek vagy a rendőrség mögé bújik, ezzel méltatlan helyzetbe hozva az említett intézményeket, illetve azok vezetőit.

„A gond az, hogy kormány nem elég bátor annak kimondására: az Európai Unióban használhatnak helyi szimbólumokat, de Romániában nem! Felkérem, hozzon egyértelmű, világos rendeletet: vagy engedélyezze, vagy tiltsa be a helyi zászlók közintézményekben való használatát, ahhoz hasonlóan, mint ahogyan korábban sikerült rendezni törvénnyel a kétnyelvű feliratok kérdését is" – fogalmazott a tanácselnök.

Hozzátette: a helyi szimbólumok betiltása nagyon rossz fényt vetne az országra, ráadásul precedenst teremtene olyan országok számára, amelyekben román ajkú kisebbség él.

A helyzetet a megyeelnök szerint a kormánynak az RMDSZ-szel együttműködve kell megoldania.

Továbbá felháborítónak nevezte, hogy munkájukat tisztességesen végző embereket meghurcolnak. Sokuknak ez az első büntetőügyük, ezek az emberek nem bűnözők, csak azt tették, amit Románia más megyéiben is tettek: kitették a helyi szimbólumot, fogalmazott, hiszen Románia más vidékein is használnak helyi szimbólumokat, így Gorj, Temes, Kolozs, Máramaros, Fehér megyében és Târgu Jiu városban.

Borboly Csaba szerint senkinek nem érdeke ennek a helyzetnek a fenntartása, sem a románoknak, sem a magyaroknak.

A megyeelnök ugyanakkor azt is közölte, hogy nem tesz feljelentést Ilie Șandru ellen hamis vádaskodásért, rágalmazásért, mert nem akarja, hogy a feljelentő és családja végigmenjen hasonló procedúrákon, mint ő.

Az elöljáró szerint Ilie Șandru nincs tudatában annak, mekkora károkat okoz támadásaival: rontja a közhangulatot, és veszélyes precedenst teremt például a szerbiai vagy ukrajnai román kisebbség számára.

„Bár Șandru úr folyamatosan feljelentett, vádaskodott – amihez egyébként joga van –, mi támogattuk egyik kötetének újranyomtatását, amivel példát mutattunk: az együttműködést tartjuk célravezetőnek, nincs bennünk bosszúvágy – jelentette ki Borboly Csaba felmutatva a Hargita Megye Tanácsa támogatásával tavaly kiadott Șandru-kötetet.

Hozzátette, hogy a romániai közvéleménynek meg kell értenie: a helyi szimbólumok használata európai gyakorlat, sőt Románia más megyéiben is használnak helyi szimbólumokat. Ráadásul egy 2013. márciusi felmérés szerint a Hargita megyei román ajkúak többségét nem zavarja a székely zászló, sőt több mint egyharmaduk jónak vagy elfogadhatónak tartja a székely zászló hivatalos megyezászlóvá tételét.

Borboly Csaba megköszönte az RMDSZ által létrehozott Mikó Imre Jogsegélyszolgálatnak, hogy felvállalta az ügyet, és biztosította a védőügyvédet.

A megyeelnök végül kijelentette: Hargita megyében nyugalom van, nincsenek politikai cirkuszok, összefogás van minden szinten, a magyarok és románok között is, például idén a megyei tanács kezdeményezésére megalakult a Görgény–Kelemen Közösségi Fejlesztési Társulás, amely az északi térség településeinek fejlesztésének céljával hoztak létre, valamint magyar–román jó együttélési kódex készül.

sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."