Itthon » Politika

Karöltve mennek az Udvarhelyi Média Kft. ellen

Nem pártkérdés, hogy hol verik el az udvarhelyi adófizetők pénzét: az MPP és az EMNP közösen adtak hangot véleményüknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

mpp emnp sajtaj-2
Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: KAKASY BOTOND
2014. január 20., 19:09
1 hozzászólás. 

Saját újság kiadását kezdeményezte az udvarhelyi önkormányzat, erről tárgyaltak is a legutóbbi tanácsülésen. A többségben levő RMDSZ-es képviselők akkor megszavazták a majdani lapot kiadó cég, az Udvarhelyi Média Kft. bejegyzéséről szóló tanácshatározatot.

Az EMNP és az MPP képviselői a napirendi pont előterjesztésekor kivonultak a tanácsteremből, jelezve, hogy az RMDSZ őket figyelmen kívül hagyva hozza meg a várost érintő döntéseket, köztük ezt is.

Most Zakariás Zoltán néppárti és Gálfi Árpád MPP-s tanácsos közös sajtótájékoztatón fejtették ki változatlan álláspontjukat. Előbbi elmondta, hogy

a helyi ügyek és érdekek nem pártfüggőek,

ezzel magyarázva a közös sajtótájékoztató okát. Zakariás szerint az Udvarhelyi Média Kft. létrehozása ellen tiltakoztak a szakbizottsági üléseken, majd a tanácsülésen is, s most a prefektúránál készülnek megtámadni a döntést. Ezt a felülvizsgálati kérést mindkét párt önkormányzati képviselői aláírásukkal támogatják.

„Elvileg nem helyes, ha a sajtó be van sorolva a végrehajtó, illetve a döntéshozó hatalom hatáskörébe. A sajtónak egy független entitásnak kellene lennie, hogy mindenféle megkötés és probléma nélkül tudja gyakorolni azt a civil kontroll hatását, amit a demokrácia alapelvei eleitől fogva előírtak" – indokolt Zakariás.

A tanácsos úgy gondolja, ha valaki csinál egy helytelen dolgot, az számunkra nem lehet követendő s egyben legitimáló példa, utalva ezzel a megyei tanács által finanszírozott médiaorgánumokra.

Az elvi kifogások mellett gazdasági szempontból is aggályosnak tartják a kezdeményezést. Nehezményezik, hogy az új lap működtetéséről semmilyen elképzelés nincs, ahogy arról sem, hogy az miként lesz fenntartható és nyereséges. Ugyanakkor választ várnak arra a kérdésre, hogy a fenntartó miként kerüli el, hogy ez „egy újabb pénztemető egység legyen az önkormányzaton belül, amire már vannak példák az elmúlt évekből".

A két városi tanácsos ismét felhozta azon elképzelésüket, miszerint nem véletlen, hogy a jövő évi adóemeléssel 300 ezer lejes többletbevételre tesz szert a város, ami megegyezik a lapkiadó cég kezdőtőkéjével. Erre a kérdésre Farkas György városmenedzser, az Udvarhelyi Média Kft. ügyvezetője egyébként már válaszolt az uh.ro-nak.

„Törvénytelennek tartjuk ezt a határozatot"

zárta mondandóját Zakariás, s folytatta a Gálfi Árpád, aki hasonló példának a hőerőmű esetét hozta fel, amelynek tanácsi határozata kapcsán szintén a prefektúrához fordultak, s kérték annak megállapítását, hogy a határozat elfogadásához kétharmados többség szükséges.

Gálfi szerint a prefektus elfogadta a kérésüket, de azóta sem került újból a napirendi pontok közé. „Nem gáncsoskodás, nem semmiféle akadékoskodás" – fogalmazott az MPP-s tanácsos, aki szerint azt szeretnék elérni, hogy ebben az esetben is kétharmados többség legyen szükséges a megszavazásához, hogy a későbbiekben se egyoldalúan fogalmazódjanak meg a döntések.

„Ennek az Udvarhelyi Média Kft.-nek a létrehozása egyáltalán nem szükséges a székelyudvarhelyi lakók számára. Van itt média elég bőségesen, gondolom, azok el tudják látni azokat a feladatokat, amelyre Székelyudvarhely lakosságának szüksége van" – foglalta össze a polgári párt képviselője.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
vogul
2014-01-21 10:10:29
csücsök
Nem nagyon a szívem csücske sem az MPP, sem a Néppárt, mivel nem hozták azt az eredményt, amit induláskor igéretesnek véltem, illetve, amit a szavazók később elvártak volna.
DE, ebben az esetben teljes mértékben egyet kell értsek, legalábbis azzal az érvvel, hogy a sajtónak függetlennek KELL lennie (még ha a gyakorlatban ez sokszor nem is így történik). Azzal is egyetértek, hogy egy induló lap nem lehet egy párt szócsöve már eleve, mert az nem fair a többi politikai párttal szemben. Úgy lenne tisztességes a megmérettetés, ha a helyi lap szánna egy adott felületet mind a három pártnak, diszkrimináció nélkül, hadd fejthessék ki a véleményüket. Végül is egy helyi lap akkor működik jól, ha tárgyilagosan tájékoztat, az esélyegyenlőség elvét tisztelve.
Véleményem az, hogy ha igény van rá, akkor a piaci mechanizmusok úgyis létrehozzák egy új lap indításának szükségességét és előfeltételeit.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."