Itthon » Politika

Dolgos évet tervez a polgármester

Nyugodt, fejlődő, mosolygós város elöljárója kíván lenni Bunta Levente, aki szerint 2014 Udvarhelyen a kivitelezések éve lesz.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Bunta Levente | fotó: Csedő Attila
Bunta Levente | fotó: Csedő Attila
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2014. január 24., 09:50
3 hozzászólás. 

A polgármester csütörtöki sajtótájékoztatóján nagyvonalakban vázolta: mit tervez 2014-re a városvezetés.

„Dolgos évnek nézünk elébe. A városháza szempontjából 2014 a kivitelezés és a megvalósítás éve lesz"– vezette be mondandóját, hozzátéve, reméli, hogy a városlakók elvárásainak megfelelően tudnak teljesíteni. Kapkodni nem fognak, a minőség és a megalapozottság lesz a mérvadó.

A tervek közt több, a tavalyi évben elkezdett beruházás befejezése szerepel, mint például a már 80 százalékban elkészült, 3 és fél millió eurós szennyvíztisztító állomás, a szintén tavaly elkezdett Templom és Farcádi utcák modernizálása, valamint a szombatfalvi ökumenikus ravatalozó, a multifunkcionális sportterem, valamint a Caritas-szal közösen létrehozandó hospice-központ megépülése is.

Alakul a helyi rendőrség

A közbiztonság megerősítése, illetve az azt a rendőrséggel közösen biztosító helyi rendőrség létrehozása is a prioritások között szerepel.

Ezzel kapcsolatosan konkrétumot a polgármester nem közölt, csupán annyit árult el, hogy: „nem az a cél, hogy hamar-hamar egy nagy létszámú intézményt létrehozzunk, hanem az alapjai legyenek meg. Most már a kormány részéről sem jöhet kifogás, mint tavaly, habár én úgy érzem, hogy bizonyos belügyminisztériumi körökben nem nagyon szeretik a helyi rendőrség építgetését, konkurenciát látnak benne, természetes. Mi pedig arra összpontosítunk, hogy a lakosság mit vár el tőlünk és létre fogjuk hozni. Ez azt jelenti, hogy nem teljes létszámban, most hirtelen annyi szakképzett embert sem kapunk, de azt szeretnénk, hogy felépítődjön és elkezdje a munkát".

Költözik a barompiac, a múzeum, épülnek a várfalak

Ez év közepéig megoldódik a barompiac-ügye: a hivatal által tavaly év végén megvásárolt telekre költöztetik. A Haáz Rezső Múzeum és a városi könyvtár ingatlangondjaira is megoldást keresnek.

A polgármester úgy gondolja, hogy a jelenlegi helyzetben a múzeumnak ideális székhely az eredetileg erre a célra megvásárolt és még felújításra váró Haberstumpf-villa – első körben ide költöztetik az intézményt.

Az Eötvös József Szakközépiskola költöztetésével kapcsolatosan Bunta úgy nyilatkozott: nincs meggyőződve arról, hogy jó volt „lazán kezelni" a kérdést, ami nem szerepel a napirendjén, egyelőre az asztaláról a fiókjába tette az iskolaügyet.

Az egyetemi oktatás bővítését elkezdték, van épület is, ahol az új, kihelyezett szakok elkezdhetik tevékenységüket.

Turisztikai szempontból a városnak „kitörési lehetőség" a Székelytámadt vár, a múzeum gondozásában levő falak felújítására a készülő költségvetésben 200 – 300 ezer lejt különítenek el.

A Székelység története projekt jó ütemben halad, ennek további gondozását szintén a múzeumra bízza a hivatal.

Az elöljáró arról is beszámolt, hogy a városközpontban levő önkormányzati lakásokat feljavítják, irodaháznak vagy kereskedelmi felületnek alakítják át.

A jelenleg ott élő családokat abba a tíz új lakásba költöztetnék, amelyeket a hivatal épít. A kérdésre, hogy pontosan hol építik fel ezeket az összkomfortos lakásokat, Bunta kitérő választ adott. „Nincs leszögezve még, több elképzelést dédelgetünk, a legjobb, legmegfelelőbb helyszínt szeretnénk kiválasztani. Se nem túl kint, se nem túl bent, se nem túl szétszórtan. Úgy, ahogy kell."

A Szejkefürdő modernizációjára is szánnak pénzt. A mofetta működtetésének elindítása, a kültéri medence befödése, a vízforgató- és fűtő berendezés beszerelése és a majdani gyógyászati központ létrehozása szempontjából kulcsfontosságú „sósvíz fakasztása"– sorolta a teendőket az elöljáró.

A vitatott szejkefürdői hőerőmű is fontos projekt, ha megépülne 20–30 százalékkal csökkentené fűtésköltséget – érvelt a beruházás mellett Bunta.

„Minden, ami jó megtartjuk. Támogatjuk a sportot, lesz karácsonyi vásár, városnapok és Szent István napi ünnepség is"– sorolta, hozzáfűzve, hogy az idénre tervezett beruházásokat részben a helyi költségvetésből finanszírozza a hivatal, de a 2014-ben induló új pályázati ciklus adta lehetőségeket is maximálisan kihasználják, igyekeznek minél több pályázati pénzt behozni a város kasszájába.

Kinek a lapja

A nagy port kavart és az ellenzék nemtetszését kiváltó Udvarhelyi Média Kft. is terítékre került. Bunta ezzel kapcsolatosan kifejtette, nem érti, hogy a lap létrehozása miért ajzotta fel ilyen nagyon a kedélyeket. Az üzleti terv elkészült, de még folynak az egyeztetések az udvarhelyszéki önkormányzatok vezetőivel.

„Ez nem a Bunta Levente lapja, sőt, nem a város lapja, hanem valószínű a közösség lapja les,z és a mi médiánk, nem mintha a többi nem volna többé-kevésbé a miénk. Ez arról szól, hogy végre a székelyeknek legyen saját médiája, és úgy tartjuk, hogy ez így jó. Senkivel sem szembe, hanem valamiért. Erről szól ez a történet"– fogalmazott Bunta, aki bizakodik, hogy sikerül egy olyan, nem politikai, hanem közösségi lapot létrehozni, amely 3-4 év alatt gazdaságos lesz, azaz meg tud állni a saját lábán.

A saját terveiről szólva Bunta úgy fogalmazott: 2014-ben is egy nyugodt, fejlődő, mosolygós városnak a jó polgármestere, vezetője kíván lenni.



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Milan Yorgi
2014-01-26 16:43:52
Super
Ezt igazan jo hallani (olvasni) :)
avatar
csuri
2014-01-26 21:33:23
Es te el is hiszed?????????? Nezd az utak allapotat a varos teruleten. Jarhatatlan.
avatar
Milan Yorgi
2014-01-31 11:58:28
Mi nem tetszik?
Az ,hogy ujra lett aszfaltozva, a fel varos (joo, bizonyara egyes helyeken a fagy megrongalhatta s katyu keletkezett) , felujitottak a Bethlen negyedi parkot, a varosi nagy parkot, a Patko-t , nem tudom hany korforgalom, uj jardak , Szabok Ground megvalosult...mit meg irjak? Egybol mindet nem lehet..latod, betartja az igereteit ,es nem akarok visszamenni , hogy az elottelevok a palyafutasuk alatt mit es mennyit valositottak meg ;)

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."