Itthon » Politika

Csedő: nem súgtam be az óvónőmet

Székelyudvarhely egykori bulifotósa és polgármesterjelöltje a választások után két évvel és négy hónappal kézhez kapta a szekus dossziéját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Csedő tisztázta magát
Csedő Attila: nem voltam szekus
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2014. szeptember 12., 15:38
1 hozzászólás. 

Bár a dokumentumban az áll, hogy 2012. június 6-án már kiállították azt, csak szűk két és fél évvel a lepecsételése után kézbesítették Csedő Attilának a mindent eldöntő bizonyítékot.

A helyhatósági választások azon jelöltjeinek, akik 1989-ben betöltötték 16. életévüket, le kellett adniuk saját felelősségükre egy nyilatkozatot, hogy nem kollaboráltak a múlt rendszer titkosszolgálatával – tudtuk meg a szívünkhöz közel álló független jelölttől.

„Én akkor 3 és fél éves voltam, ezért nem is adtam le nyilatkozatot. Rendkívül örülök annak, hogy most már papíron is bizonyítani tudom, hogy 3 és fél évesen nem súgtam be az óvónőmet" – nyilatkozta Csedő az eset kapcsán. Hozzátette: reméli, hogy egykori vetélytársai is el tudják ugyanezt mondani magukról. Csedő igazolását itt nézheted meg nagy méretben.

Kicsit furcsállja, hogy két és fél évig vezethette volna egy esetleges szekus múlttal a háta mögött a várost, de majd valahogy feldolgozza – közölte velünk a hírt.

Tankó nem volt izgalmas

Megnéztük a Szekuritáté Irattárát Feldolgozó Országos Bizottság (CNSAS) honlapján az akkori négy jelölt, Bunta Levente, Csedő Attila, Tankó László és Szász Jenő múltját. Csupán Csedőnek és Szásznak van hivatalos igazolása közzétéve arról, hogy nem működött együtt a titkosszolgálatokkal.

Tankó László, az EMNP 2012-es polgármester jelöltje azt állítja, hogy 15 éves volt a forradalom kitörésekor, ezért nem töltött ki nyilatkozatot, igazolást még nem kapott, és nem is működött együtt a Szekuritátéval. Ugyan a Szekuritáté előszeretettel vont be munkájába tanulókat is, hogy osztálytársaikról jelentsenek, „én nem voltam elég izgalmas a számukra ahhoz, hogy ebbe a csoportba kerüljek" – nyilatkozta Tankó.

Bunta: minden valamire való személyt megkörnyékeztek

Bunta Levente megkeresésünkre azt válaszolta, már több évvel ezelőtt megkapta a CNSAS igazolását arról, hogy nem működött együtt a Szekuritátéval, „nem mintha nem próbálkoztak volna".

Ugyan próbálták beszervezni, már tizenegyedikes korában, és később, a húszas éveiben, de nem sikerült. Akkoriban minden valamire való személyt megkörnyékeztek – nyilatkozta a polgármester.

Az iskolából a tanára tudtával vitték el a Szekuritáté emberei hatodmagával egy épületbe, ahol lelki terrorral, fenyegetéssel és veréssel próbálták megfélemlíteni.

Károly nevű osztálytársát, aki országos bajnok birkózó volt, tehát erős ember, úgy megpofozták, leesett a székről, Miklós nevű kollégájának pedig messziről látszottak a pofon nyomai az arcán.

A pszichológiai hadviselést olyan, ma már felnőtt fejjel banálisnak tűnő, de tizenévesen megterhelő módszerekkel folytatták, mint az, hogy minden ajtót kulccsal nyitottak előttük, és zártak mögöttük, illetve a tisztek egymásnak ellentmondó utasításokat adtak. Ha az egyikük azt mondta, üljenek le, a következő rájuk ordított: – Mit üldögéltek itt? Álljatok fel – mesélte a polgármester.

„Annyiszor és olyan régen megforgattak jobbról-balról, átvilágítottak a jelöléseim, tisztségeim kapcsán" – indokolja Bunta, hogy miért nem szerepel a kivizsgáló bizottság weboldalán az igazolása. Hozzáteszi: több mint tíz éve megkapta az iratot, és csak a 2008 után kiállított dokumentumokat tették közzé az interneten.

Ez a törvény

A 2008-ban kiadott 24-es számú sürgősségi kormányrendelet előírja, hogy az 1989. december 22-ig 16. életévüket betöltött személyeknek, akik valamilyen választott vagy kinevezett tisztségviselői funkcióra jelöltetik magukat, saját felelősségükre nyilatkozatot kell kitölteniük arról, hogy együttműködtek-e a kommunista diktatúra titkosszolgálatával.

Ettől függetlenül a CNSAS-nak minden jelölt múltját ki kell vizsgálnia, és erről értesítenie a nyilvánosságot.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
alikay
2014-09-13 12:38:56
Bunta: minden valamire való személyt megkörnyékeztek.

S akkor én semmirevaló vagyok ???

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."