Itthon » Politika

MPP: Kulcsár nem támogatta a színházat!

A költségvetést nem szavazza meg az MPP, de ez úgyis mindegy. Minden ugyanúgy lesz, mint tavaly. Az EMNP együttműködik, de...

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Gálfi és Zakariás
Fotó: Archív
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. január 28., 17:21
0 hozzászólás. 

A Magyar Polgári Párt önkormányzati képviselőcsoportja – Orbán Balázs, Gálfi Árpád és Mike Levente – szerdai sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy figyelembe se vették észrevételeiket és javaslataikat a keddi szakbizottsági ülésen, az önkormányzat többségi frakciója tovább fogja lapátolni a pénzt a távhőrendszerbe, a költségvetés pedig egész egyszerűen aránytalan szerintük.

Még azt a pénzt is a távhő finanszírozására fordítják, amit a tavalyi költségvetésből megspóroltak, ez több mint 4 és fél millió lejt jelent, de az idei költségvetésben összesen 8,4 millió lej van elkülönítve a távhőre (támogatásra, kazánház-felújításra, tanulmányokra), míg az összes tanintézménynél beruházásra csupán 394 ezer lej jut.

Hiányzásból jeles

Orbán a Tamási Áron Gimnáziummal kapcsolatosan megjegyezte, hogy az MPP azt javasolta, hogy a távhőre elkülönített összegből vegyenek el arra a célra, hogy az iskola épületét megjavítsák, de ezt is elutasították, a város kizárólag EU-s alapokból kívánja azt finanszírozni. Azonban amíg ezek a pályázati pénzek megérkeznek, komoly gondok lehetnek az iskolában. Mike Levente erre hozzátette, hogy az iskola vezetőtanácsának az üléséről két nagyon fontos ember hiányzott ma, az egyik Benedek Árpád Csaba alpolgármester, a másik Karda Emese, a polgármesteri hivatal gazdasági igazgatója.

„Még a véleményünket sem kérik ki, módosítani semmit sem lehet, semmiféle beleszólásunk nem lehet, bólogatójánosként kezelnek bennünket" – jelentette ki Gálfi Árpád, aki azt is elmondta, hogy habár a polgármester felajánlotta, hogy a Termés utcai ügyben a hivatal jogi képviseletet biztosít neki, a hivatal jogászai időhiányra és elfoglaltságra való hivatkozással ezt nem vállalják. Az ügyben nincs előrelépés, a hivatal arra sem kapott cégeket, hogy az épületbontásokat elvégeztesse, a perek pedig hamarosan kezdődnek.

Egy előadással kevesebbet kap a színház

Orbán Balázs kijelentette: a színház tavaly 625 ezer lejből gazdálkodhatott, idén 670-et kért, ezzel szemben az idei költségvetésben csak 575 ezer lej szerepel előirányozva Tomcsa Sándor Színház számára. „A színház ellen valamiféle ellehetetlenítés vagy retorzió folyik. El kell mondanom, hogy szakbizottsági ülésen a színház művésze, Kulcsár-SzékelyAttila sem támogatta azt, hogy a színház legalább azt az összeget megkapja, mint tavaly."

Koncepciótlan és stratégiátlan a költségvetés

Az EMNP részéről Zakariás Zoltán tartotta meg a tanácsülés előtti sajtótájékoztatóját. Közölte, hogy az új év, új kezdetet jelent az EMNP számára, a város érdekeit tartva szem előtt nem kívánják most bojkottálni a tanácsülést. Az RMDSZ frakció felelőssége, hogy milyen embereket tűr meg köreiben.

Továbbra is felszólítják Kulcsár-Székely Attilát, hogy mondjon le mandátumáról. Az önkormányzati képviselő ismertette, hogy az előre meghirdetett 22 napirendi pont helyett 20 téma lesz, a hőerőműről nem döntenek holnap, valamint az időközben elhunyt Karácsony Ernő számára kiutalandó szociális lakásról szóló javaslat sajnálatos módon érvényét vesztette.

Az EMNP javaslatai közt szerepelt a kulturális rendezvények pályázati keretének növelése, a tanintézmények felújítására vonatkozó stratégia, valamint a II. Rákóczi Ferenc utca szennyvízének elvezetése. Az RMDSZ-frakció elvetette ezeket.

Az oktatásra és a kultúrára nem gondolnak

A költségvetésről Zakariás elmondta, hogy koncepciószinten nincs változás az előző évekhez képest, a legnagyobb keretet a távhőszolgáltatásra fordítják, külső forrásokból csak a Kós Károly Szakközépiskola felújítása fog biztosan megvalósulni.

Az EMNP hiányolja az oktatási stratégiát, szerintük az országos trendet kellene követni, és a szakoktatásra nagyobb figyelmet szentelni. Az oktatási szakbizottsági ülésen azonban a többségi frakció nem jelent meg elegendő létszámban, így nem tudtak döntést hozni, amit a tanfelügyelőségnek továbbíthatnának. A tanfelügyelőség ennek hiányában ugyanannyi osztály indítását tette lehetővé, a csökkenő gyereklétszám miatt a szakiskolákban valószínűleg nem lesz elég jelentkező.

Az egyetemi oktatásról megjegyezte, hogy a Babeș-Bolyai Tudományegyetem átköltözését az UCECOM épületébe nem fogják megakadályozni, hiszen nem céljuk, hogy megszűnjön Udvarhelyen az intézmény. Ám kifogásolják az egyetemi oktatási stratégia hiányát.

A könyvtár és a múzeum elhelyezéséről sincs semmi konkrét elképzelés – mondta Zakariás –, holott ezek bérlése tetemes összegbe kerül a városnak. A múzeumnak ráadásul idén lejár a bérleti szerződése.

Az önkormányzati képviselő újságírói kérdésre elmondta: nem tudna konkrét beruházási javaslatot mondani az EMNP nevében. Az RMDSZ annyira figyelemre sem méltatja a javaslataikat, hogy már nem is gondolkodnak ilyenekben. A bicikliút volt a legutóbbi tervük, ám az idei költségvetésbe csak egy tanulmány elkészítésének erejéig foglalták bele.

Tényleg maratoninak ígérkezik a tanácsülés

Székelyudvarhely Megyei Jogú Város helyi tanácsa január 29-én, csütörtökön 8 órától ülésezik. A beharangozott 22 napirendi pont helyett 20 határozattervezettel küzdenek meg a városatyák.

Javasolt napirendi pontok:

1. Határozattervezet a helyi költségvetés fejlesztési rész hiányának végleges fedezése Székelyudvarhely Megyei Jogú Város költségvetési feleslegéből.

2. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2014-es, I-IV negyedévi költségvetés zárszámadásának elfogadásáról.

3. Határozattervezet Székelyudvarhely Megyei Jogú Város 2015-ös költségvetésének elfogadásáról.

4. Határozattervezet a 2015-ös évre érvényes adókról és illetékekről szóló 2014/92-es helyi tanácshatározat kiegészítéséről.

5. Határozattervezet a II. Rákóczi Ferenc utcában lévő köztér átépítése című beruházási tétel műszaki-gazdasági mutatóinak elfogadásáról.

6. Határozattervezet a Kós Károly Szakközépiskola épületének felújítása című pályázathoz kapcsolódó 2015.01.19/4997. számú finanszírozási szerződés elfogadásáról (C/79/3/3.4/1045/18.03.2014 SIMS kód 52331), 3. számú prioritási tengely – szociális infrastruktúra javítása, 3.4-es beavatkozási terület – az egyetem előtti és egyetemi oktatás, valamint a folyamatos szakmai képzés infrastruktúrájának felújítása, modernizálása, fejlesztése.

7. Határozattervezet zonális területrendezési terv elfogadásáról, beltelkesítés, területfelosztás és lakóházak építése a Karéalj zónában, Székelyudvarhely Megyei Jogú Városban.

8. Határozattervezet a 2014/84-es számú helyi tanácshatározat kiigazításáról, melynek témája egy 1120 négyzetméteres közterület ingyenes használati jogának átadásáról az Electrica Dél-Erdély gazdasági társaság részére.

9. Határozattervezet egy 750,4 négyzetméteres (ideiglenes), valamint egy 220,4 négyzetméteres (végleges) közterület ingyenes használati jogának átadásáról az Electrica Dél-Erdély gazdasági társaság részére földalatti kábelek elhelyezése céljával.

10. Határozattervezet a Szászok Tábora zónában található 3684 négyzetméteres terület átvétele és bevétele Székelyudvarhely Megyei Jogú Város közvagyonába út készítése céljából.

11. Határozattervezet Szejke üdülőövezet felületének kiterjesztése, a gyűjtőtó és gát területének megmérése, a mért különbség bevétele a közvagyonba, valamint az eredményül kapott felületek telekkönyvezésének elindítása.

12. Határozattervezet a Lejtő utcába található 434,5 négyzetméteres terület ideiglenes használati jogának átadása a munkálatok elvégzése idejére, valamint egy 124,5 négyzetméteres közterület ingyenes használati jogának átadásáról az Electrica Dél-Erdély gazdasági társaság részére.

13. Határozattervezet a Kossuth Lajos utcában található 80 négyzetméteres irodahelység 5 évre történő bérbeadásáról az Udvarhelyi Fiatal Fórum részére.

14. Határozattervezet a Kossuth Lajos utcában található irodahelységek 5 évre történő bérbeadásáról a székelyudvarhelyi RMDSZ, EMNP és UCM szervezetek részére.

15. Határozattervezet a Tábor utca 3/A szám alatt található 45,4 négyzetméteres helység ingyenes használati jogának, 2015. február 1-től számított egy évre való átadása a Cégbíróság részére.

16. Határozattervezet a jogi tanácsadás szolgáltatás, valamint jogi asszisztencia és/vagy képviselet beszerzésének elfogadásáról Székelyudvarhely Megyei Jogú Városban 2015-re vonatkozóan.

17. Határozattervezet a Székelyudvarhelyi Helyi Rendőrség személyzetének szánt étkezési jegyek elfogadásáról.

18. Határozattervezet az együttműködési szerződés megkötésének elfogadásáról, hőenergia vásárlására a jövőbeni hőerőműtől című 2013/79-es számú határozat módosításáról.

19. Határozattervezet a Budvár utca 2. szám alatt található ingatlan első emeletének és sporttermének ügykezelésébe adása a Babeş-Bolyai Tudományegyetem részére.

20. Határozattervezet a székelyudvarhelyi helyi önkormányzat ügykezelésébe tartózó 5 szociális lakás elosztásáról.

21. Határozattervezet az Urbana Rt. ügykezelésébe tartózó egy szociális lakás kiosztásáról.

22. Határozattervezet a hajléktalanszálló szervezési és működési szabályzatának elfogadásáról.

Az ülésről élőben jelentkezünk.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."