Itthon » Politika

Élő közvetítés a márciusi tanácsülésről

Tizenöt napirendi pont szerepel a március 26-i önkormányzati ülés összehívójában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

tanacsules0326-2
Gidó vezeti az ülést (Fotók: Kakasy Botond)
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. március 25., 20:19
0 hozzászólás. 

Költségvetés kiigazításról, a városi köztulajdon leltári listájának módosításáról, ivóvíz- és szennyvízhálózat átvételéről, különböző utcák elnevezéséről, adókedvezményekről és a Velocipéd Bicikliutak névű Közösségi Fejlesztő Egyesület létrehozásáról döntenek ma a városatyák. Az ülést a februári alapján Gidó Csaba vezeti majd.

08:00 Jó reggelt kívánunk a városháza tanácsterméből. Indul az élő közvetítésünk, közben a városatyák is megérkeznek ezen a napsütéses csütörtök reggelen. Rendszerint Bodnár László jegyző az első, mint most is. Megtelik a terem, beér Bunta Levente polgármester is, kezdődhet az ülés. A városházi netmanó pedig ma is végzi a dolgát, harangszóra elcseni az internetet. Csak halkan jegyezzük meg, hogy látunk mi ebben turisztikai potenciált.

08:05 Hiányozni fog Tikosi és Orbán igazgató. Jó hírrel szolgálhatok, kapunk négy gázos kazánt Piatra Neamțról. Ezek értéke egyenként százezer lej. Ennek érdekében utaztak el az igazgatók – kezdi az ülést a polgármester. A beszerelésért és a szállításért kell majd fizetni – teszi hozzá.

Bunta: A bicikli utat emelném ki a napirendi pontok közül. A kerékpárutak fontosságára hívja fel a figyelmet. A polgármester szerint a bicikli utat a Küküllő medrében helyeznék el.

08:10 Keddig kellene jóváhagyni a pályázathoz szükséges dokumentációt. Százezer lejről és egy tanulmányról van szó. A romák helyzetére szeretnének odafigyelni. Ne feltétlenül szociális segélyért jöjjenek, hanem munkáért – indokol a polgármester.

Jakab Attila azt kérdi, hogy a polgármester miért emelt kifogást a személye és a bicikliút ellen.

Bunta: úgy gondolom, hogy az együttműködés javítható a testületi tagokat tekintve. Ha közös dolgainkhoz pozitív volna a hozzáállás, mint például amikor Mike akadályozta a szállodai körforgalom megvalósítását. Hasonló viszonyulásokat sokszor tapasztaltam. A bicikliút kérdése vitán felül van. Két napja nem tudtam válaszolni a hívására, mert elfoglalt voltam, de válaszolok. Valószínű, ha konstruktívabb lenne a hozzáállása, akkor nem lenne akadálya, hogy ön legyen a bicikliút-projekt néppárti képviselője.

Mike: a körforgalommal voltak észrevételeim, bevállalom. Azzal nem egyeztem, hogy a körforgalmak nem szakember által határozódjanak meg. Nem az 1,5 négyzetméterhez ragaszkodtam, nem volt teljes a dokumentáció, ezért fordultam a prefektúrához.

Bunta: próbáljunk meg a városért dolgozni.

08:20 További két dologra hívja fel figyelmet: visszaperelték a sportiskola épületét, így épület nélkül maradt, az UCECOM-nál három szint van, egyiket a Bolyai igényelne, egyet fenntartanánk felsőoktatási célra, egyet pedig odaadnának a sportiskolának. Idejében mondják el a kifogásokat, hogy ne dolgozzunk potyára – teszi hozzá Bunta.

Szélesítenék az idősek szociális ellátását, ez a második.

Bunta: az UCECOM épületével megvásároltak egy bentlakást is, olyant, mint a mező bentlakását. Ezzel segítenék az időseket.

08:25 Gálfi Árpád megköszöni a Termés utcai ingatlanok lebontását a polgármesteri hivatalnak, de a bethlenfalviak jogi támogatottsága hagy maga után kívánnivalót. Az ígért 2 ezer lej elenyésző a jogi támogatottságra, ennél sokkal többe kerül. Gálfi felolvassa a beszédét. Kauflandos betörés, autózás, szerencsétlen emberek kifosztása, ezeket sorolja, és hozzáteszi, hogy a polgármesteri hivatal jogásza mással van elfoglalva, nem ezekkel. Miért van ez? – teszi fel a kérdést.

Bunta megköszöni az elismerést. Legutóbb a helyi rendőrök igazoltattak szintén romákat, ebből ügyészségi feljelentés lett. "Ne az én személyemet vonják be ebbe a kérdésbe. Ne vigyük be a politikát. Azért kértük meg a kollégákat, hogy szakszerűen segítsenek, de úgy látszik, a lehetőség nem mindig utazik együtt a törvényességgel. Az interpellációjára hivatalos választ fogunk adni" – válaszolja Bunta.

08:31 Tizennyolc tanácsos van jelen. Tamás Zoltán igazoltan hiányzik. Lassan kezdik a napirendi pontok megvitatását. Közben Bunta Levente jó munkát kíván, elhagyja a termet.

Zakariás Zoltán azt kéri, hogy a következő tanácsülésen fogadják el az azelőtti önkormányzati ülés jegyzőkönyvét. Végül Gidó Csaba 16 napirendi pontot szavaztat meg, az utolsó a különfélék.

08:35 Az első határozattervezet a 2014-es évi költségvetés zárszámadásának, valamint a 2014-es pénzügyi megvalósítás elfogadásáról szól.

08:41 Az első átment. A Kipikopi napközi építése és az Éltetőkút utcában tervezett felújítás összegét növelnék a második határozattervezettel, a 2015-ös évi költségvetésének kiigazításáról szólóval. Megszavazzák. A következő pontok adókedvezményekről szólnak: Bartók Sándor tulajdonos, NYÖP, Civitas Civil Táradalomért Alapítvány, Udvarhelyi Fiatal Fórum, Kolping Prestări Servicii Kft., Dr. Palló Imre Alapítvány. Megkapják az adókedvezményt.

08:50 A kilences is átmegy, az Electrica Rt. 520 négyzetmétert kap ingyen használatba a várostól. A Csereháti szociális lakások II-III. rész közművek rendszerét is átveszi a város. A tizenegyedik határozattervezetnél tartunk, az Ugron Gábor utcában kiterjesztett ivóvíz- és szennyvízhálózat kerülhet a város közvagyonába. Támogatják a tanácsosok.

08:58 A Szászok táborában található utca Ramocsa nevet kapna. Két javaslattal jöttek az ott lakók (nem volt postai címük), a másik a Huszár lett volna, végül előbbinél maradtak.

Mike Levente: ezeket az utcákat be kellene vegyük a közvagyonba. Ha nem a városé, akkor hogyan adunk nevet.

Farkas Domokos: minden nem mehet folyamatosan, de folyamatban vannak ezek a dolgok. A lakók kérése volt, elnevezhetjük.

Nem mi döntünk, a lakók jönnek a javaslattal, mi csak elfogadjuk - mondja a sajtó képviselőiének Kulcsár-Székely Attila.

Pécsi Kolumbán Imola is a sajtónak mondja, egy védett növényről van szó. Gidó Csaba külön köszöni, hogy egy olyan utcanevet adnak, ami például Székelymuzsna mellett egy dombot is jelöl. Elfogadják.

09:05 A Margaréta utcanevet 27 ház és telektulajdonos kérte, szintén a Szászok-táborából. A Móricz Zsigmond utca mellékutcájáról van szó. Átmegy.

09:08 A Magnólia utcanevet szintén a lakók kérték, ez a frissen elnevezett Ramocsa és a Margaréta utcák között található. A magyar névhez ragaszkodik Sinka Arnold tanácsos, így románul is Magnolia lenne majd a neve, nem Magnoliei. Így marad a Magnólia, elfogadják.

09:10 A Velocipéd Bicikliutak névű Közösségi Fejlesztő Egyesület létrehozásáról döntenek jelenleg. Az egyesület feladata, hogy kiépítse az Udvarhely-Zetelaka közötti kerékpárutat. Az egyesületnek három udvarhelyi tagja lesz a javaslat szerint Jakab-Áron Csaba, Berde Zoltán és Tamás Zoltán önkormányzati képviselők.

Jakab-Áron Csaba, Berde László és Tamás Zoltán helyett Ambrus Sándort javasolja Jakab-Áron Csaba az igazgatótanácsba, illetve Berde Lászlót a vezetőtanácsba. Oroszhegy és Boldogfalva községeket is bevonná a projektbe Jakabb Attila.

Jakab Áron Csaba: három önkormányzat javaslatára alapítják meg az egyesületet, de további önkormányzatokat is várnak, nyitott a projekt.

Gergely László megjegyzi, hogy elsietett a sárgával felfestett udvarhelyi bicikliút, például a szombatfalvi részen, ahol autók parkolnak a kerékpársávon. Nem szeretné, ha így készülne el a Zetelakáig tartó kerékpársáv.

Zakariás: az RMDSZ kisajátítja az egyesület közgyűlését.

Jakab Áron Csaba kikéri a frakció nevében az elsumákolás vádját.

Elfogadták a határozatot.

09:40 A különféléknél több dolgot is felvetnek a tanácsosok, az EMNP és az MPP frakciónak vannak kérdései, mint általában. „Aki dolgozik, az nem tud rövid lenni." - jegyzi meg Gálfi Árpád, közben megígéri, hogy rövid lesz. A téma a Termés utcai Gábor-család helyzete. Szerinte 2010 március 25-én tett le kérést a Termés utcai problémával kapcsolatban, a polgármester rá hat „holnapra" nevezte ki a bizottságot. Szerinte öt éve nem volt képes egy ügyvédet szerezni a polgármesteri hivatal, habár megígérte. A múltkori bontással kapcsolatban azt jelzi, hogy már estére újraépítettek egy pajtát Gáborék. Farkas Domokos urbanisztikai osztályvezető szerint ez bűntény, már másnap jelentette a rendőrségen. Benedek alpolgármester szerint nem nagyokat kell mondani az asztal mellett, hanem oda kellett volna menni – Gálfi ugyanis nem volt ott a bontásnál. Gálfi azt mondja, hogy ne ferdítsenek, arra kérték, hogy ne menjen oda a bontáshoz, de ő nem arról beszél, hanem arról, hogy az újjáépítésnél nem volt ott senki.

Gálfinak további kérdései vannak, ezúttal a polgármesterhez: ki vezeti a várost, ha a polgármester nincs idehaza március 15-én? Miért nem vesz részt az önkormányzati üléseken? Hol volt március 15-én? Tavaly március 15-én hol volt? - záporoznak a kérdései, amit egy papírról olvas fel. A polgármester nincs itt.

09:50 Jakab Áron Csaba hozászól: az MPP semmiben sem tud közösséget építően még hozzászólni sem. „Melyik vesszőbe szeretne belekötni még, hogy szerepelhessen?"

Géczi Levente egy régi, romos állapotban levő építményre hívja fel a figyelmet – Farkas Domokos szerint nem ismerik a gazdáját. Felszólították, de választ nem kaptak. Kolumbán Imola örül, hogy az adómentességeket elfogadták a civil szervezetek esetében. Újraindítaná a Virágos Székelyudvarhely nevű programot.

Jakab Áron Csaba a Kossuth utca sarkán levő épület (a Romartának és a Transilvania banknak otthont adó) „bomlékony", a Patkóban megint megjelent egy kábel az egyik oszlopon. Arról volt szó, hogy azon nem lesz. Jakab szerint lassan mennek a dolgok a polgármesteri hivatalban.

Gidó Csaba: Tudjuk a sajtóból, hogy nem közlekedik a vonat, ez rengeteg embert érint.

10:13 Az alpolgármester azt javasolja, hogy kezdjék meg az azonnali tanácsülést – ez meg is történi, Gidó vezeti azt is.

A bethlenfalvi iskolában roma gyerekek számára hoznának létre iskolán kívüli foglalkozást – ezt az önkormányzat ellenvetés nélkül elfogadja. Ez volt az azonnali tanácsülés egyetlen napirendi pontja, az ülés véget ért, a következő rendes havi ülésnek Koncz Melinda lesz a vezetője.

Technikai problémákkal teletűzdelt közvetítésünk véget ért, alapos a gyanúnk, hogy hivatalból akadályozzák a munkánkat. Köszönjük a türelmet és a figyelmet!



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."