Itthon » Politika

Élő közvetítés a februári tanácsülésről

Összesen 24 határozattervezet szerepel a tanácsülés összehívójában.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

tanacsules 0219-2
Ismét összeültek a városatyák Fotó: Kakasy Botond
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2015. február 19., 07:02
1 hozzászólás. 

Többek közt költségvetés módosításról, pályázati keretösszegekről, kiírásokról, szociális lakások esővíz-elvezető és utcai hálózatának aktualizált megvalósíthatósági tanulmányáról, a városi strand melletti salakpálya ingyenes használatba adásáról a Futball Klub Csíkszereda Alapítványnak, a Tamási Áron Gimnázium, valamint a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium épületeinek használatárét fizetett bérleti díj 200–200 ezer lejjel való emeléséről, a Szejkefürdőn építendő hőerőművel megkötendő szerződésről döntenek ma a városatyák. A mai ülést Sinka Arnold vezeti a januári önkormányzati ülésen hozott döntés nyomán.

08:00 Most sincs internet a városházán, akárcsak a januári tanácsülésen. Nyolc óra előtt két percig még volt kapcsolat. Már kezdünk azon gondolkodni, hogy nem futja az adófizetők pénzéből rendes internetszerződésre a polgármesteri hivatalban. Igaz, más is eszünkbe jutott, de erről majd szavazógépet indítunk. Végül úgy döntöttünk, mint az agresszív kismalac, amikor télen ment cseresznyét enni, „nem baj, hoztunk."

Bunta Levente polgármester kezdi az ülést. Két napirendi pont nem tűr halasztást, az Éltetőkút utca és a napközi ügye, ezek miatt hívták össze a szokásosnál egy héttel hamarabb a tanácsülést. A költségvetéssel kapcsolatban kijelentette, hogy újra kellett fogalmazni a bevételi és kiadási részt. Formai dolgokról van szó.

Egy új, környezetvédelmi programról is beszámolt a polgármester, ebben kéri a tanácsosok segítségét. „Nem egy olyan látványos dolog, mint az autonómia, apróbb, de nagyon lényeges." Udvarhelytől felfelé sok ház épült, kialakították a vízvezeték-rendszereket, és befolyik a szennyvíz a Nagy-Küküllőbe. Ugyanez igaz a hétvégi házak esetében is. „Becsapják a vizet a Küküllőbe" – teszi hozzá Bunta.

08:10 A mostani javaslat arról szól, hogy akinek nincs megoldva a szennyvízelvezetése, egy plusz díjat fizetne. Bunta Levente elhagyja a tanácstermet. Az első, költségvetés-módosításról szóló napirendi pontot elfogadják az RMDSZ-es városatyák. A következő hat határozattervezet pályázati kiírásokról szól. Ezeket egyenként tárgyalják. Az első a versenysportokra vonatkozik.

Tanacsules201502191

08:15 A második napirendi pontban a sportteljesítmény támogatásának elfogadásáról tárgyalnak a 2015-ös évre vonatkozóan. A sportegyesületek egymillió lejt pályázhatnak meg összesen az előterjesztés szerint, március 26. a pályázatok leadási határideje. Jakab Attila EMNP-s képviselő arra hivatkozva, hogy a civil szervezeteknek, egyesületeknek április végén kell leadniuk a  a könyvelési mérlegüke, módosíttatni szeretné a határozatot. Farkas György városmenedzser a 350-es törvény előírásaira hivatkozik. Szavazás: az RMDSZ és az MPP mellette van, két EMNP-s tartózkodik, Jakab ellene szavaz, de átmegy. Környezetvédelem a következő.

08:25 A harmadik napirendi pontnál (határozat a környezetvédelmi tevékenységek éves finanszírozási tervének elfogadásáról a 2015-ös évre vonatkozóan) mindenki igennel szavazott.

A negyedik pontban az ifjúsági és tanügyi tevékenységek éves finanszírozási tervének elfogadását szavazzák meg, erre is mindenki felemeli a kezét. Az ülésvezető Sinka Arnold az ötödik napirendi pontot kifelejti, figyelmeztetik, így jöhet az ötödik, ami a mozgás és az egészséges életmód népszerűsítésére vonatkozó éves tevékenységi terv elfogadásáról szól, ez is simán átmegy. Valósággal rohannak át a tanácsosok a pontokon, igaz, sok van. A fizikailag, pszichikailag, mentálisan vagy gazdaságilag hátrányos helyzetűek tevékenységeinek finanszírozási tervét is elfogadják, megy ez, mint a karikacsapás.

A kulturális pályázatokra szánt 245 ezer lejes keretösszeg több tételből áll: 30 ezer lejt azon pályázatok tesznek ki, amelyek tavaly év végén jártak le, viszont elszámolásuk még nem történt meg, 90 ezer lejt úgynevezett kiemelt pályázatokra szánnak, 215 ezer lejt pedig más kulturális programokra. Utóbbi összegben idéntől külön tételként szerepel a hagyományos mesterségek népszerűsítését célzó programok támogatása, erre 15 ezer lejt szán az önkormányzat.

Egyébként a szociális jellegű pályázatokra 100 ezer, a versenysportra egymillió, a környezetvédelmi programokra 50 ezer, az egészséges életmódot és a mozgást népszerűsítő projektekre 150 ezer, illetve a tantárgyversenyeken jó eredményt elérő diákok és tanáraik díjazására pedig 90 ezer lejt különítettek el a költségvetésből - tudjuk meg a Székelyhonról.

Hetedik napirendi pont: 215 ezer lej jut idén a kulturális pályázatokra – Zakariás Zoltán EMNP-s képviselő szerint ez nem elegendő, módosítást javasol, de az RMDSZ-frakció nem támogatja, tartózkodnak (akárcsak Tamás Zoltán MPP-képviselő), így az eredetit szavazzák meg. Ez a napirendi pont jól jelezte, hogy manapság hogyan működik egy önkormányzati ülés Székelyudvarhelyen. A nyolcadik pont a folyóvizek tisztán tartásáról szól, a következő pedig az iskolai versenyeken részt vevő tanárok és diákok támogatásáról. 40 ezer lejről van szó, 35 ezerbe kerül a támogatás, 5 ezerbe a gála, amin jutalmazzák majd a diákokat és tanáraikat. Farkas György ezt részletezi. Hozzászólás nincs, a tervezet átment, mindenki támogatta.

08:35 Operatívan dolgoznak a tanácsosok. Csak úgy ég a kezük alatt a munka, meleg is van a teremben.

08:40 Még nem forró a helyzet, egyelőre langyos a tanácsülés az elmúlt havihoz képest. Az EMNP és az MPP nem kulcsározik, csendes mederben folynak a dolgok.

Tanacsules20150219

Tizedik napirendi pont: a Helyi Fejlesztések Országos Program keretén belül az Országos Lakásügynökség által a székelyudvarhelyi Éltetőkút utcában épített (ANL) lakások esővízelvezető és utcai hálózatának aktualizált megvalósíthatósági tanulmányát, valamint műszaki-gazdasági mutatóit kellene elfogadni, el is fogadják, semmi izgalom. A következő napirendi pont is erre vonatkozik, az Éltetőkút utcára – ez is átmegy.

Tizenkettedik napirendi pont: a Helyi Fejlesztések Országos Programja által finanszírozott bethlenfalvi napközi építési munkáinak gazdasági mutatóit kell elfogadni, ez is megtörténik. Napközi építése 160 gyerek részére a manzárd kiépítésével és a létező épület átrendezésével - ez a címe a beruházási tételnek.

08:45 A következőben zonális területrendezési tervet kellene elfogadni a Karé zóna beltelkesítése, területfelosztása és lakóházak építése kapcsán. Mike Levente teszi tisztába a dolgot, elmondva részletesebben az ottani helyzetet, Farkas Domokos urbanisztikai osztályvezető szerint az ottaniaknak kötelező lesz betartani a rendezési tervet. Nem volt módosítási javaslat, átment ez is.

Műgyep a terítéken. Használatba kell adni az FK Csíkszeredának a salakpályát – erről tegnap írtunk részletesebben. Pontosabban arról van szó, hogy az öltözőt nem az FK Csíkszereda építtetné, ezt ki kellene venni a tavalyi határozatból. Mike Levente szerint erről nagyon nem beszélgettek, az a meglátása, hogy friss telekkönyvvel hagyják jóvá. Legyen egy átadási rajz szerinte, a két említett épületet az alatta levő területtel adják oda, illetve legyen bejárás is. Benedek Árpád Csaba alpolgármester szerint ezt a sportolók fogják használni. Farkas szerint ez egy formai dolog csak. Tamás Zoltán (MPP): Mivel nem épül új öltöző, a mostanit olyan állapotba kellene hozni, hogy az megfeleljen a 3. Liga előírásainak, mert hanem nem fogadják el. Ebben egyeznek meg, mindenki támogatja.

tanacsules 0219-1

08:53 Már a tizenötödik napirendi pontnál járunk: az Erdélyi Református Egyházkerületnek visszaszolgáltatott iskolaépület és a hozzátartozó telek bérleti díjának megemelése 200.000 lejre – ez a határozattervezet lényege. Mindenki támogatja.

Reformátusok után katolikusok, ugyanez a helyzet a 16. pontban is, ez a Tamási Áron Gimnáziumra vonatkozik, ugyanúgy átmegy, csak itt két MPP-s tartózkodik.

Rátérünk a kishidakra, a II. Rákóczi Ferenc utcában és a Fehéres patakon levő hidak a város közvagyonába kerülnének. Zakariás vitatja a törvényességét, mert ma kaptak egy kimutatást, amiből azt állapította meg, hogy a felsorolt illetékekkel nincs minden rendben, szerinte zavaros ez a dolog. Az a kérése, hogy ezután költségvetés-kiegészítéskor az ilyen változó összegeket tételesen jelezzék.

08:59 Az ülésvezető szerint is jelezni kell ezeket a dolgokat, végül mindenki elfogadja a két előterjesztést a hidakról.

Jönnek a keményebb javaslatok, kazánházak, biomassza, hőenergia, hőerőmű – ezek mind kényes témáknak ígérkeznek, hiszen nincs egyetértés ezekben a testület frakciói között.

09:05  A Bethlen I (92 db.) és a Bethlen II (76 db.) negyedekben felszerelt melegvíz- és fűtéselemek, berendezések és felszerelések felvétele a város közvagyonába. Jakab Attila azt kérdezi az ülésen jelenlevő Ráduly Mihály Urbana-igazgatótól, hogy az ún. modulok villanyfogyasztása mikor nem fogja terhelni a lakókat.

tanacsules 0219-4

Ráduly technikai magyarázatot ad: próbálták, hogy az Urbanához kerüljön, ám ezt technikailag egyelőre nem lehet megoldani, hiszen a modulok mellé egyenként új berendezést kellene szerelni, ez kb. 300 ezer lej befektetéssel járna, illetve az Urbanának jogi alapja sincs elfogadni ezt. A lakóbizottságok végzik el a villanyszámla összegének elosztását a törvény előírásai szerint. Ráduly szerint csak a téli hónapokban van szó erről az összegről, a távfűtésen levő lakások mindegyike kb. 8-10 lejt fizet erre. Elfogadják a határozatot, mindenki igennel szavaz.

09:10 A huszadik napirendi pontnál vagyunk, a Bányai János Szakkollégium sporttermének fűtésére felszerelt 150 kW-os biomasszás kazán is a közvagyon része kellene, hogy legyen az előterjesztés szerint. Mindenki támogatja ezt is.

A következő napirendi pontban egy együttműködési szerződéskötést kellene elfogadni arról, hogy a város hőenergiát vásároljon a jövőbeni hőerőműtől. 2015 októbere helyett csak 2016 decembere lesz belőle, már ha megépül az erőmű – sok minden módosult az utóbbi időben Tikosi László műszaki igazgató szerint. Új határozatot javasol, hogy a hőerőmű tudjon megépülni. Zakariás elmondja, hogy a szakbizottsági ülésen pár kérdést letisztáztak, de szerinte az Electro-Horvás kft.-nek túl nagy a beleszólása a város távhő-stratégiájába és ez nincs rendjén, lévén, hogy egy magáncégről van szó. A tanácsos vitatja a cégnek biztosított feltételeket is a szerződésben, mert a szerződés alapfeltétele az, hogy a cég az Urbanán keresztül a várost látja el hőenergiával. A cég be kell, hogy mutasson egy részletes grafikont a beruházás menetéről, de az nincs tisztázva, hogy ezt meddig kell megtennie – az önkormányzat részéről jogos lehet a kérés, hogy lássák, milyen ütemben épül a létesítmény.

Ráduly azokat a kérdéseket válaszolja meg, amelyek az Urbanát illetik – szerinte a stratégiát a város határozza meg, a cég csak munkatársként vesz részt ebben, de nem hiszi, hogy ennek negatív hatása volna.

tanacsules 0219-6

09:20 Zakariás kérdezi, hogy megvan-e a lehetőség arra, hogy esetleg egy konkurens cég is csatlakozhasson az Urbanán kívül. Ráduly szerint a Matricagyár mellett lesz egy olyan pont, ahonnan ellátja energiával az ipar zónát a cég, nem hiszi, hogy rá tudna arra csatlakozni más, mert vezetéket kell beraknia és az anyagilag már nem érné meg.

Megszólal Gergely László RMDSZ-es tanácsos – szerinte meg van határozva az, hogy a hőközpont milyen áron adhatja az energiát. Szerinte nagy könnyítés lenne a városnak. 13-an támogatják (az összes RMDSZ-es és két MPP-s, Tamás és Mike, az EMNP és az MPP másik két tagja tartózkodnak). Átment.

09:25 A Polgármesteri Hivatal tisztségjegyzékének elfogadásáról szól a következő, 22. napirendi pont. Jakab Attila szerint nemrég látott napvilágot, hogy helyi és megyei tanácsosoknak, számos egyéni vállalkozásnak van irodája a városházán, nem mellékesen az RMDSZ-nek is. Szeretné ezeket a dolgokat tisztán látni, mert szerinte sokszor helyszűkére panaszkodik a hivatal.

Sinka Arnold válaszol: az RMDSZ-eseknek nincs saját irodája - fejti ki. A hivatal részéről Benedek alpolgármester beszél: kényszermegoldást kellett alkalmazni, mert a tavalyelőtt több állás megszűnt, ezeket  egyéni vállalkozásokkal kellett pótolni. Jakab csak tisztán szeretne látni. Sinka szerint mindenkinek az a feladata, hogy a város fejlesztéséhez hozzájáruljon. Géczi Levente azt mondja, hogy semmilyen jövedelmet nem kapott a hivataltól.

tanacsules 0219-5

Az ülésen jelen van Ambrus Sándor megyei tanácsos is, ő kap szót: mint mondja, 2013 óta bedolgozói szerződése van a hivatallal, ezt tevékenységi beszámolóval és számlákkal tudja igazolni. „Nyugodt lehetek, járhatok, kelhetek, mert nincs összeférhetetlenségem. De nem vagyok nyugodt, mert a múlt heti beadványban azt firtatják, hogy..." Bodnár László jegyző itt beleszól, hogy ez a különfélékhez tartozna, Sinka viszont megengedi, hogy tovább beszéljen, mert a napirendhez tartozik.

„Nem titkolt, hogy sportegyesületekben alapítóként, elnökként tevékenykedek, ilyen a birkózás, a futsal" – mondja Ambrus, majd egyfajta védőbeszédet mond saját maga mellett. Sorolja a birkózócsapat eredményeit, mert szerinte a városban azt firtatják egyesek, hogy ő tolvaj-e? El-elcsukló hangon mondja, hogy egyes támogatók ezért megvonhatják a támogatásukat a birkózócsapattól – ezért arra kéri a tanácsosokat, hogy ezeket a dolgokat vegyék nagyon komolyan.

09:30 Jakab továbbra is azt hajtogatja, hogy szeretné látni a listát a bedolgozókról a következő tanácsülésre, és kéri az elhalasztását – ezt csak a három EMNP-s támogatja, a többiek tartózkodnak.

Az eredetire az RMDSZ-esek igennel, az EMNP-sek nemmel szavaznak, az MPP-sek tartózkodnak.

09:40 A következő napirendi pont a helyi rendőrségre vonatkozik, László Szabolcs helyi rendőrségi vezető ugyanezt kéri az intézmény nevében, mint az előbb a hivatal.

Hány bedolgozói szerződés van a helyi rendőrségen? – kérdezi Jakab, László megválaszolja: jelen pillanatban egy, az illető a könyveléssel foglalkozik. Jakab megköszöni a választ. Elfogadják a határozattervezetet.

tanacsules 0219-3

09:45 Az utolsó napirendi pont szociális jellegű, a garantált minimális jövedelemben részesülők munkaóráinak felosztásáról szól, Fülpesi Gyula szociális osztályvezető az előterjesztő.

Jönnek a különfélék, ez a záróakkordja az ülésnek. Erről Kulcsár-Székely Attila távozik.

Zakariás Zoltán két kérdésre szeretne rátérni, ezek a decemberi tanácsüléssel kapcsolatosak. Az egyik, hogy leellenőriztek-e egy nemrég épített házat a Szászok táborában, a másik az, hogy megkapja-e CD-n a zonális rendezési tervet. Farkas Domokos szerint az épület szerepel a korábban elfogadott tervben. „Ha nem hiszi a tanácsos úr, jöjjön bé az irodámba, s megmutatom!" – mondja Farkas. Farkas szerint mindenki megkapja a CD-t, de az még módosulhat, miután minden egyes szerv elfogadja, pl. a megyei tanács.

„Van-e még perec?" – kérdezi Géczi Levente, Mike odanyújtja neki a kis kosarat. Mi is kérünk, Géczitől kapjuk. Finom.

09:50 Biró Edith (EMNP) a játszóterek helyzetéről beszél, szerinte nem augusztusban kéne homokot vinni a játszóterekre. A kutyamenhellyel kapcsolatban megjegyzi, hogy Bethlen-lakótelepi lakásából nagyon gyakran lát kóbor kutyákat. „Hogy áll a kutyák chipezése?" – teszi fel a kérdést, mert Csíkszeredában ingyen teszik bele a kutyákba a chipet, igaz, németországi támogatójuk van. Kéri, hogy az udvarhelyiek vegyék fel a kapcsolatot a csíkiakkal. Megkérdezi, hogy a menhelyt lehet-e bővíteni.

Tikosi László válaszol: amikor az idő megengedi, megkezdik a játszóterek feljavítását, a homokot is akkor viszik, nem nyáron. Ami a kutyákat illeti, két kutyafuttató is van a városban, így nem feltétlenül kell a játszótérre vinni a házi kedvenceket. Nem igaz, hogy nincsenek kóbor kutyák, jelenleg 30-40 kutyánk van befogva, de a számuk nem csökken látványosan.

Olyanra is emlékszik, hogy tíz évvel ezelőtt húsz kutyát engedtek ki a Jézus-kápolnánál egy keresztúri mikrobuszból. A menhelyet bővítik, a költségvetésben jóváhagyták egy 100 kutyát befogadó menhely építését. A csíkiaknak egy svájci alapítvány segít, azzal már tárgyaltak, itt is járt egy képviselőjük – Tikosi reméli, hogy sikerül szerződést kötni velük. Kutyatartó gazda játszótéren nem volt megbüntetve, ez Tikosi szerint a helyi rendőrség feladata lesz.

tanacsules 0219-8

10:00 Gálfi Árpád (MPP) a Termés utcai problémakörről beszél, a kérdés számára nem politikai kérdés, de a polgármester és a hivatal hozzáállása nem állja meg a helyét.

„2011 óta mi az akadálya annak, hogy azóta a hivatal ügyvédein keresztül nem volt lehetőség azt a pert elindítani, aminek indításáról egy bizottság döntött?" – teszi fel a kérdést Gálfi, hozzátéve, hogy az épületek bontása október óta nem haladt. Jóhiszemű székelyudvarhelyi polgárok megtették, de azok, akik főképp meg kellett volna tegyék, nem tették meg – fűzi hozzá a tanácsos.

„Hiába hoztunk tanácsi határozatot, nincsen konkrét előrelépés, jelzési értéket nem adtunk" – mondja Gálfi. „A közösségnek jelenleg van ügyvédje, aki külsős, ő Marosi György, a közösségnek ő a jogi képviselője" – közli Gálfi, hozzátéve, hogy a közösség Székelyudvarhelyért állt ki.

Lassan dolgozik a hivatal, négy hónap elteltével nem volt képes ezekkel a dolgokkal foglalkozni, pedig segíthetett volna, „arra sem volt képes, hogy egy ügyvédet szereljen."

10:05 Farkas György válaszol, szerinte nem kell mindent a hivatal nyakába varrni. Most is az a kérésünk, hogy hozza be a bizonyítékokat, hogy önt mint tanácsost megfenyegették, hogy nézzük meg, hogyan tudunk segíteni – mondja Farkas. Benedek alpolgármester azt jegyzi meg, hogy Gálfi az alpolgármesteri irodában másképpen beszél, mint itt. Ami a bontásokat illeti, ismét kiküldték az értesítőt, amiben bontó céget keresnek – első körben ez nem sikerült, most már jött két boríték, hangsúlyozza Benedek.

tanacsules 0219-7

Orbán Balázs náthásan és halkan beszél, a székelykapu állítási javaslatukat, kezdeményezésüket ismerteti. Javasolja a pártja azt is, hogy a Székelyföldi Filharmónia felújított termét Ruha Istvánról nevezzék el.

A Polgári Párt székelyudvarhelyi frakciója azt javasolja, hogy az önkormányzat támogassa anyagilag azon polgárokat, jogi személyeket, illetve intézményeket, akik a város területén székelykaput akarnak állítani portájuk elé.

A székelykapu-programot azzal a céllal kezdeményezik, már idéntől, hogy a város területén minél több székely kapu épüljön, ezzel is hangsúlyozva a térség identitását.

Javaslataikat pontba szedve ajánlják az önkormányzat figyelmébe. Eszerint a költségvetésből különítsenek el erre a célra, egy megfelelő keretösszeget, és csak azok kaphatnak támogatást, akik minőségi fából készült, székely motívumokkal, javallottan udvarhelyszéki faragással díszített kaput állítanak. Az intézmények is kérhetnek támogatást.

A kifizetés történjen két részben, szakemberek bírálják el az elvégzett munkát, illetve az önkormányzat tűzzön ki pontos határidőt a munka elvégzésére. Ugyanakkor a tulajdonosokat kötelezzék arra, hogy legkevesebb tíz évig jó állapotban őrizzék meg a kaput. Tulajdonoscsere esetén a kötelezettségek átruházódnak az új kaputulajdonosra, ellenkező esetben a kapott pénzt kötelesek visszafizetni.

Túljelentkezés esetén a jelentkezési sorrendet kell figyelembe venni. Előnyben részesülnek a főutak mellett állítandó kapuk, míg az erre szánt pénzalap tart.

10:10 Jakab Áron Csaba üdvözli a kezdeményezést. Mike Levente a Szászok tábora rendezési terveivel kapcsolatban kért szót. Ott utcaneveket kértek a lakók tavaly, pl, Szivárvány utca. Farkas Domokos szerint ez úgy van, hogy három ember javasol és elvárja, hogy a másik húsz is egyetértsen vele. „Ilyenkor legalább tizennyolc ember kellene, hogy kérje" – mondja Farkas, hozzátéve, hogy ha személyről van szó, azt a prefektúrán is el kell, hogy fogadják. Beadványt kell letenni mindig – hangsúlyozza Farkas.

A következő ülésvezető Gidó Csaba lesz, ezt mindenki megszavazza. Az ülés véget ért, köszönjük a figyelmet!



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
zterex1
2015-02-19 16:12:19
Gyergyó Edith, Gyergyó!

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."