Itthon » Politika

A héten bejelenti jelöltjét az ellenzék

Zakariás Zoltán megérti a fulladozó vállalkozókat, Jakab Attila szerint az alapvető jóérzést is kimeríti, amit az RMDSZ csinál.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

emnp sajtotajekoztato
Zakariás Zoltán és Jakab Attila, fotó: Gál Előd
szerkesztoÍRTA: GÁL ELŐD
2016. április 11., 15:45
0 hozzászólás. 

Az adókkal és illetékekkel foglalkozó önkormányzati határozattal kapcsolatban fejtették ki elégedetlenségüket hétfői sajtótájékoztatójukon Jakab Attila és Zakariás Zoltán EMNP-s önkormányzati képviselők.

A jogi személyek az ingatlanjuk leltári értékére 1,3 százalék adót fizetnek. A százalék ugyan nem emelkedett, a városháza megtartotta tavalyi adókulcsát, de amíg 2015-ben 1,5 százalék a törvény által előírt maximális adókulcs, addig ez az idei évre 1,3 százalékra esett.

A százalék maradt, a befizetendő összegek között mégis különbség van, hiszen a törvény megszigorította az ingatlanok értékbecslési módszerét. A leltári értéket időközönként újra kell határozni, viszont csak idén pontosították, mit is jelent ez az értékelés. Ettől az évtől csak az ANEVAR (Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România) által akkreditált értékelő által végzett felértékelését fogadják el.

Ez egy országosan történő felértékelés, amely alapján sok esetben a piaci értékhez nincs direkt köze. Azok a gazdasági vállalkozások, amelyek eddig más típusú értékeléseket végeztek teljesen törvényesen, az újraértékelés során nagyobb leltári értéket kapnak és emiatt nagyobb adót kell majd fizetniük.

Segítenének, ha már lehet

Az EMNP tanácsosainak véleménye szerint, ha már az önkormányzatnak van lehetősége, hogy egy bizonyos intervallumban döntsön, kedvezniük kellene a vállalkozásoknak, akik így is bele vannak fulladva az adózásba.

A képviselők szerint az önkormányzatnak a vállalkozókkal kommunikálva kellene kialakítani azt az ideális helyzetet, amely kedvezővé teszi a vállalkozás ittlétét és tevékenységét. Kolozsvárral, Csíkszeredával és Sepsiszentgyörggyel példálóztak, ahol az efféle egyeztetés a vállalkozókkal megtörtént az adókulcs kialakítása előtt.

Zakariás jogosnak tartja a vállalkozók felháborodását. Arra is kitért az EMNP helyi elnöke, hogy a vállalkozások mellett a civil szervezetek számára sem jó az adókkal kapcsolatos tanácshatározat, hiszen pénzügyi törvénykönyv az önkormányzatra bízza a civil szervezetek esetében az adófelmentés és adókedvezmény mértékének meghatározását. Jelen esetben a Dr. Palló Imre Alapítvány, az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Nyugdíjasok Önsegélyező Pénztára, amelyek a korábbi években ingatlan- és telek-adófelmentésben részesültek, ettől az évtől adóiknak 50 százalékát ki kell fizetniük.

Jakab Attila hozzátette, a fizikai személyek adói is magasabbak, például egy háromszobás lakás adója húsz lejjel növekedett. A mezőgazdasági területeknél is vannak súlyos változások, hiszen míg tavaly 10 árért 7, addig idén 158 lejt kell fizetni.

„Mi, mint önkormányzat ennél sokkal áttekinthetőbben kellene meghoznunk egy határozatot, most lett volna esély adókedvezményeket adni, eddig a törvény erre nem adott lehetőséget, most viszont nagyobb mozgásteret kaptunk" – magyarázta Jakab.

Akár holnap is érkezhet az ellenzék jelöltje

Elmondta, leginkább az háborítja fel, hogy ő egyedül szólalt fel az adóhatározat jelenlegi formája ellen. Arros Orsolya fizetett hirdetésben közölte, hogy csökkenteni kell az adókat, miközben azok a tanácsosok, köztük Géczi Levente, Arros férje, akik őt elindítják a polgármesteri választásokon, megszavazták ezt a határozatot. „Ez egy csapat. Úgy érzem, hogy ez az alapvető jóérzést is kimeríti" – fogalmazott az EMNP tanácsosa.

Elmondta, a jelenleg elfogadott adóhatározatra leadtak egy módosító javaslatot, amely elsősorban a civil szervezetekre vonatkozó adókedvezményekre van kiélezve.

Arra a kérdésünkre, hogy mikor mutatják be az idei helyhatósági választásokon induló jelöltjüket, az önkormányzati képviselők azt ígérték, hogy a hét folyamán. „Már többször mondtuk, hogy együttműködésre törekszünk más szervezetekkel is, és amíg ezt az együttműködési kérdést nem tudtuk megfelelően körüljárni, addig nem hoztunk végső döntést, de most már a célegyenesben vagyunk" – magyarázta Jakab Attila.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."