Itthon » Politika

Hamisítottak Buta aláírásgyűjtői?

Hamisíthatták az aláírását Buta támogatói ívén - állítja egy székelyudvarhelyi személy. Ugyanazok gyűjtötték Arros és Buta aláírásait.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Bálint Attila
Bálint Attila
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA, KÖZREMŰKÖDTEK: GÁL ELŐD, KATONA ZOLTÁN
2016. április 30., 16:13
1 hozzászólás. 

Ugyanazok az emberek gyűjtötték az ötödik, titokzatos jelölt támogatói aláírásait, akik Arros Orsolya támogatói ívével is házaltak – tartott sajtótájékoztatót Bálint Attila, a városháza sajtófelelőse, aki pénteken egyúttal Bunta Levente kampányának sajtófelelőseként is bemutatkozott.

Az épülő Román Viktor-tér előtt Bálint Attila elmondta, hogy kikérték az aláírásokat a székelyudvarhelyi választási bizottságtól, és rájöttek, ugyanazok az emberek gyűjtötték a Buta Levente támogatói aláírásait, mint akik Arros Orsolyának is összeszedték. Buta kilenc aláírásgyűjtőjéből három, Dakó Roland, Szitás Zselyke és Borbél Krisztina, mindkét jelöltnek gyűjtött aláírásokat – közölte a sajtófelelős.

Arros Orsolya szerdán azt nyilatkozta az uh.ro-nak, csak mosolyogni tudott, amikor értesült erről a dologról aznap reggel. „Kellett ide ezer aláírás, itt kemény munka volt. Mindenképpen számomra ez azt bizonyítja, hogy valakik ezen dolgoztak. Én mosolygok rajta, hogy erre volt valakinek energiája" – idézte Bálint az RMDSZ polgármesterjelöltjét.

A sajtófelelős szerint a MIÉRT elnök és az UIET elnök, valamint Verestóy első emberének köreibe tartoznak az aláírásgyűjtő személyek. „Információink szerint, a sajtóban is megjelent, hiányzó 600 aláírást az RMDSZ-től kapták" – nyilatkozta Bálint Attila.

Bunta Levente Zoltán polgármester és egyben független polgármesterjelölt azzal vádolta meg szerdán az RMDSZ székelyudvarhelyi szervezetét, hogy tagjai „Verestóy Jugendjei"-ként gyűjtöttek aláírásokat a megtévesztés és a szavazatok elvonása érdekében a csaknem azonos nevű Buta Levente jelöltnek, aki az utolsó pillanatban adta le a dokumentációját.

Bálint Attila azt is elmondta, hogy a városháza felvételein látszik, Z. Nagy István szabadúszó újságíró, aki egyébként inkább MPP és EMNP-közeli politikusokkal szokott mutatkozni, kísérte be Buta Leventét a városháza második emeletén található választási irodába.

„Senki ne nézze az udvarhelyieket hülyének, ez egy fontos mondat" – mondta Bálint.

Szívességből aláírás?

Buta Levente aláírásait magunk is kikértük és a helyszínen tanulmányoztuk. Kiderült, valóban az Arros Orsolyát támogató UIET-vezetőkkel – legalábbis Facebookon − szoros kapcsolatban levő Sztojka Előd is gyűjtött Buta Leventének aláírásokat.

Őt azzal hozta összefüggésbe az Udvarhely napilap utódja, a varosunkudvarhely.ro, hogy mint UIET-ember gyűjtött íveket, így a szervezetnek is köze lehet a titokzatos jelölt elindításához, akiről korábban megírtuk, hogy Szász Jenő szomszédságában, annak jó ismerősénél, Bindea Dánielnél van bejegyezve a lakcíme.

Sztojka nem kívánt nyilatkozni az üggyel kapcsolatban.

valasztasibizottsag

Mellette 8 többnyire nagyon fiatal, tizen- és huszonéves személy gyűjtötte a támogatói névjegyeket, tudtuk meg az aláírásokat nézegetve a választási bizottságnál.

S. Zsuzsával, egy aláírásgyűjtővel sikerült kapcsolatba lépnünk, aki elmondta, Buta Leventének (ezt az íveken láttuk) és „talán" Arros Orsolyának gyűjtött aláírásokat, de csak szívességet tett valakinek, akinek nem akarja elárulni a kilétét, mert ő nem ért a politikához, és nem szeretné, ha belekevernénk valamibe.

Fancsali: az önkéntesek gyűjthetnek bárkinek

Fancsali Jánost, az UIET elnökét is megkérdeztük arról, hogy tagjai, illetve önkéntesei-e Buta Levente aláírásgyűjtői az UIET-nek.

Fancsali elmondta, hogy a kilenc felsorolt névből van néhány, aki önkéntesként dolgozik az UIET-nek, de ők nem kérik számon rajtuk azt, hogy gyűjtenek-e másnak is aláírásokat.

Olyan is volt, hogy önkénteseik az EMNP-nek, vagy pedig néhány hónapja Bunta Leventének is gyűjtöttek aláírást – magyarázta az RMDSZ ifjúsági elnöke, hogyan lehetséges szerinte, hogy három aláírásgyűjtő személye azonos Arros Orsolya és Buta Levente esetében.

sztojka

Sztojka Előd és a MIÉRT meg az UIET tagjai, vezetői: Antal Lóránd, Fancsali János, Biró Barna Botond

Fancsali elutasította Bunta Levente vádjait, miszerint az ő megbízásukból gyűltek össze a megtévesztésre és szavazatelvonásra is alkalmas nevű személy aláírásai. „Hogy Verestóy Jugendjeinek nevezett, az nem minket, hanem Bunta Leventét minősíti" – mondta Fancsali.

Arros: rossz vicc szekusokkal

Az aláírási ívek másolatát Bálint később a sajtó jelenlétében átadta Arros Orsolyának, aki megismételte a korábban mondottakat, nem tudott arról, hogy Buta Levente nevű jelölt indul, és arról sem, hogy azok az emberek, akik neki gyűjtöttek, másnak is kértek aláírásokat.

balint-arros

Pár órával később sajtóközleményt adott ki Udvarhelyen le kell váltanunk a szekus -módszereket! címmel.

„Örülök, hogy sok fiatal segített nekem, munkájukat nagyra értékelem, és köszönöm nekik! Az RMDSZ előválasztást megelőző időszakban 3357 aláírást, a hivatalos jelöltséghez pedig 1467 szükséges támogatást gyűjtöttünk. Mi soha nem kértük számon önkénteseinket. Most sem tesszük ezt. Amennyiben vannak olyanok, akik nekem, de más jelölteknek is segítettek az aláírásgyűjtésben, azt nem tartjuk elítélendőnek. Mi nem erőszakoljuk rá akaratunkat, nézeteinket a fiatalokra, és semmiképp nem félemlítjük meg őket" – áll a közleményben, amelyben Buta Levente jelölését értelmetlen viccnek nevezi, ami szerinte tovább mélyíti Udvarhelyen a politikai elit iránti bizalmatlanságot.

Bálint utóbb felhívta a figyelmünket arra, hogy Arros kevesebb aláírást adott le, mint amit összegyűjtött, innen is származhatott szerinte az a 600 aláírás, amit Buta Levente négy óra alatt gyűjtött össze, vagy legalábbis ennyi idő alatt sikerült pótolnia a hiányt.

Hamisították aláírását

A sztorit még pikánsabbá teszi az a részlet, hogy egy neve elhallgatását kérő ismerősünk azt állította, bár szerepel aláírása Buta Levente támogatói ívén, ő nem írt alá a polgármesterjelöltnek.

Az illető kikérte a választási bizottságtól a támogatói íveket, és megállapította, hogy valóban az ő személyi adatai vannak a lapon, de hamisították az aláírását, ezért feljelentést tett az ügyészségen.

„A panaszt ma, 2016. április 29-én tette egy személy okirathamisításra gyanakodva. Ez egy választási listára vonatkozik, amin az ő aláírása szerepel" – erősítette meg az információt Leontică Paul Teodor megbízott ügyész, hozzátéve, hogy az aláíráshamisítási ügyben a kivizsgálást elkezdik, további információkat a jövő hét közepére ígért.

Nem tudták, hogy nem Buntának írnak alá

Szúrópróba-szerűen két személyt kerestünk meg azok közül, akiknek a nevét az aláírási íven láttuk. A Virágok sétányán élő D. T. azt állította, hogy nem is tudja, mit mondtak, Buta-e vagy Bunta, ő azt hitte, Buntának, a jelenlegi polgármesternek ír alá. Egy "fiúcska" kérte tőle az aláírást ezen a héten – mesélte a néni.

A szomszéd tömbházban lakó K. néni is pont így járt. Három fiú járt nála a héten, nem mutatkoztak be, csak mondták, hogy a polgármesterjelöltnek kérnek aláírást, de azt hitte a mostani polgármesternek, aki függetlenként akar indulni.

Rosszat csináltam akkor ugye?" – kérdezi bűnbánóan a 71 éves néni, és hozzáteszi: nem baj, jöhet ezentúl akárki, én nem engedem be. K. nénihez is a héten jöttek aláírást kérni, miután már Bunta Levente polgármesterjelölt leadta a dokumentációját. K. néni megosztja velünk életbölcsességét is: rosszak a vezetők, de rosszak az emberek is, mert nem tartanak össze.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
jlogan
2016-05-04 21:57:40
Szeretet csomag
Éssss, ma megkaptam a szeretet csomagot, természetesen Bunta úr kampányfogása, csak kérdem, mennyibe is fáj ez Nekünk, értem már mire volt a nagy adó, csak úgy véletlenül, most jutottak el odáig, hogy tájékoztassanak... valaki tudja mennyibe került a boriték+levélke (Bunta úr mű aláirásávak)+füzetecske...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."