Itthon » Politika

Szász a vonatot várja

A Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke szerint nem marad el a Nyirő-ünnepség, esetleg csak az újratemetés. De ez sem biztos.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Szász Jenő a Papkertben
Szászék a vasúti szállításhoz ragaszkodnak | Fotó: Haáz Sándor
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 23., 16:03
5 hozzászólás. 

A pünkösdvasárnapi ünnepség nem marad el – biztosított mindenkit Szász Jenő. Kijelentette: informális értesülései vannak az újratemetéssel kapcsolatosan a román és a magyar sajtóban is megszellőztetett fejleményekről.

Tudomása szerint a magyar Országgyűlés Hivatala és a román állami vasúti társaság között még folynak az egyeztetések arról, hogy a Boldogasszony zarándokvonathoz csatolt kegyeleti kocsiban érkezzenek haza Nyirő József földi maradványai.

Mint mondta, az újratemetés főszervezője, az Országgyűlés Hivatala, így az általa vezetett társszervező alapítvány is a vasúti szállításhoz ragaszkodnak, ezért az utolsó percig reménykedek abban, hogy elhárul minden akadálya annak, hogy Nyirő József hazatérjen a szülőföldjére és végakaratát teljesítsük.

Hozzátette: a magyar fél által a román hivatalosságokhoz intézett kérdésekre még nem érkezett hivatalos válasz, így továbbra sem tisztázott, hogy tiltást jelent-e a román részről megfogalmazott „nem támogatják" kifejezés.

Szász Jenő a Papkertben

Véleménye szerint amennyiben a román külügy megtiltja az újratemetést, törvényes, jogi alapokra kell helyeznie a tiltást.

„Nem hiszem, hogy erre sor kerülne, mert egy szabad Európában, az unióban a kegyeleti jog gyakorlása nem csorbulhat" – fogalmazott Szász.

„Az eredeti terv, vagyis az eredeti program van érvényben jelen pillanatban is" – mondta. Hozzátette: amennyiben a román fél megakadályozza Nyirő József földi maradványainak hazahozatalát, úgy a B terv lép érvénybe.

Eszerint a pünkösdvasárnapi megemlékezés ceremóniája nem változik, az újratemetés viszont elmarad, de a sírhelyen jelképesen felállítják a fejfának szánt kopjafát.

„A papkertben megtartott ünnep liturgikus együttlét, közös ima lesz, amin azért fohászkodunk közösen, hogy ne csak az író lelke, hanem a teste is hazatérhessen egyszer" – fogalmazott Szász Jenő.



5 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
daniel86
2012-05-23 19:16:45
Szánalmas...
Szánalmas jencike ragaszkodása, hogy szerepeljen. Mintha azt mondaná: "Megszerveztük az újratemetést, nem mondunk le róla! (...) Mivan, nincs hulla?! Hát, izé, akkor ünneplünk!"
Olyan, mintha kivettek volna egy buszjáratot, de ettől még lehet állni-várni a megállóban...
Röhej.
avatar
blackbird
2012-05-24 08:12:24
Ugy gondolom, hogy, ha nem kampanyfogas lenne az ujratemetes, akkor a B terv nem a szereples lenne, hanem az, hogy hazahozni a hamvakat a CFR nelkul is, mindenaron!
avatar
zterex1
2012-05-24 09:19:04
Vélemény
Eddig ami sejthető volt lassan beigazolódni látszik. Az RMDSZ húzhatja vagy jobban mondva húzathatja keresztül a szállítást. Ilyen a politika. Az is igaz, hogy ezzel viszont maguk alatt is vághatják a fát ( főleg ha Szász bizonyítani is tudni fogja ). De ez megint csak a jövő titka.
Az is tény, hogy a temetés kampányfogásnak volt szánva, ezzel beleköptek az RMDSZ kampányába. Bunta megpróbálta helyben "elintézni", de nem sikerült ezért ( valószínű, hogy a Verestóy vonalon ) feljebb kellett intézkedni. Ehhez persze kellett az is, hogy Nyírőt vádoló cikk jelenjen meg az Új Magyar Szóban ( RMDSZ lap ), amit aztán felkaphat az országos sajtó. Persze Dusát sem kellett kétszer ugrasztani, ha a hargitai román érdekek megvédéséről van szó. Tehát mi most várjuk a sakkjátszma következő lépését.
avatar
Petőfi Sándor
2012-05-24 11:40:04
RMDSZ? - zterex1-nek
Miféle rmdsz húzhatja keresztül a hamvak hazaszállítását? Vigyázat, az rmdsz ellenzékben van, és nem Ponta-kabinettel, ergo mindent nem lehet Bunta és az rmdsz nyakába sózni, csak azért mert az mpp azt látná jónak, ha ezt a nép be is venné. Mi nem sikerült Buntának? elintézni, hogy ne legyen temetés? sokkal inkább az van, hogy Jenő jól elintézte, hogy a tudatlan és tájékozódni képtelen nép bevegye ezt a maszlagot, mely szerint Bunta miatt akadozik a temetés. Dusa mindig is magyargyűlölő volt, nem kell azt ugrasztani, szerepelni akar, mint Jenő, populista mind a kettő. És még valami: az Új Magyar Szó a maga útját járja, mint minden más média, az uh.ro, az Udvarhelyi Híradó, a Székely Főváros. Bármit megtehet, ha jónak látja, ha etikusnak tartja. Persze kérdés, ki írja az etikát (ma)? Miért nem hördültek fel az épeszű udvarhelyiek, hogy a Nyirő leszármazottak nem egyeztek bele az udvarhelyi temetésbe? Mit szolnál te és te, ha elhunyt családtagodat valaki hurcolná jobbra-balra??
avatar
butalevente
2012-05-24 12:22:47
Kedves Petőfi Sándor,

A kampány ideje alatt, ilyet mondani:

„...a tudatlan és tájékozódni képtelen nép...”

ÖNGÓL.

„Nyirő leszármazottak nem egyeztek bele az udvarhelyi temetésbe”

Eddig egy Nyirő-leszármazott adott interjút a nyilvánosság előtt, de a pletykák szerint, sajnos ő DK Gyurcsány-párti és az RMDSZ megkereste, hogy akadályozza a temetést...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."