Itthon » Politika

Nyirő-ügy: a részletek nem ismertek, de biztos az újratemetés

Május 27-én, pünkösd vasárnapján a Papkertben lesz újratemetés - jelentette be csütörtökön Szász Jenő.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Szász Jenő Papkert
Nyirő hamvait nem vonattal szállítják be az országba
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. május 24., 13:03
8 hozzászólás. 

„Az utolsó száz méterre fordultunk Nyirő József újratemetését illetően. Olyan megoldás született, amely nem sérti sem a román, sem a magyar jogrendet és ennek megfelelően az újratemetés feltételei adottak" - kezdte Szász Jenő, az újratemetés társszervezője, a Székelyudvarhelyért Alapítvány elnöke.

"Úgy gondoljuk, hogy ilyen nagy és történelmi fontosságú esemény nem volt Székelyudvarhely életében és ennek megfelelően készítettük elő az újratemetés ceremóniáját. Fogalmazhatnék úgy is, hogy ez össznemzeti ünnep, amelyre Kövér László házelnök úr védnökségével és jelenlétében kerül sor" - vázolta Szász.

"Éppen ezért, mindenkit arra szólítok, kérek, hogy emlékezzünk közösen, és mindenki hozzon egy szál virágot. Higgyenek bennünk, szervezőkben, mert egy jó ügyet képviselünk. Nyirő József végakaratát teljesítjük, jó lelkiismerettel" - fogalmazott.

Ami publikus

Szász megerősítette: Nyirő hamvait nem vonattal szállítják be az országba, ezért az előzetesen közzétett, több állomásos program módosult. Elmarad a máriaradnai, gyergyószentmiklósi, csíkszeredai tiszteletadás. Nem kerül sor a székelyudvarhelyi, május 26-ra, szombatra, a Szent Miklós-hegyi római katolikus plébánia ravatalozójába tervezett felravatalozásra és virrasztásra sem. Nyirő koporsóját május 27-én, vasárnap a papkertben fogják felravatalozni és onnan kísérik végső nyughelyére.

...és ami még nem

A közvéleményt leginkább foglalkoztató „ki, mikor, mivel és hogyan szállítja az udvarhelyi végtisztesség helyszínére Nyirő hamvait?" újságírói kérdésekre Szász nem kívánt válaszolni.

Mint mondta, ő csak az udvarhelyi rendezvénnyel kapcsolatos kérdésekre hivatott válaszolni.

„Biztos, hogy fontos Nyirő József újratemetésének a krónikája, de vannak olyan részletkérdések, amelyekre most nem fogok válaszolni. Mindenkinek megvan a szerepe az újratemetési szertartás megszervezői között. Azt tudom mondani, hogy Nyirő József földi maradványainak kegyeleti gondnokságát, a román féllel kapcsolatot tartó főszervező, a magyar Országgyűlés Hivatala végzi. Ennek megfelelően minden technikai kérdésre ők hivatottak választ adni. Erre legkésőbb vasárnap délelőtt sort is fognak keríteni" - fogalmazott Szász.

A jelenlegi program további változására vonatkozó kérdésre Szász a következőket mondta:

„Az újratemetéssel megbízott Országgyűlés Hivatalának szervezői ma délután érkeznek a városba. Ma és holnap további előkészületek folynak, ha valami változás történik, azt megfelelő időben a közvélemény tudomására hozzák."

Szász, hozzáfűzte: bízik benne, hogy az apró betűs „a szervezők a műsorváltoztatás jogát fenntartják" fejezetre nem kerül sor.

Nyirő József újratemetésének pünkösdvasárnapi ünnepi programja itt, valamint a helyszínrajz megtekinthető ide kattintva.



8 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
karcsika
2012-05-24 14:19:11
Szerintem a hajnali csavargos, vagy transptouros jarattal erkezik Nyiro. Az also csomagtatobol fogjak eloszedni a kavek mogul. Szerintetek?
avatar
huha
2012-05-24 14:39:10
Minden lehetséges. :) De az a lényeg, hogy bent legyen. Mert az egy jó kis fricska lenne a román szociknak és "titkos" vagy kevésbé titkos szövetségeseiknek, hogy Székelyföld a miénk.
avatar
daniel86
2012-05-24 15:42:51
Vicces
Vicces, hogy egy "ilyen nagy és történelmi fontosságú esemény Székelyudvarhely életében" apró betűs résszel van ellátva.
Mit írhattak még oda?
* rossz idő esetén az újratemetésre a művelődési házban kerül sor
* a meghívott sztárvendéggel temetünk, hiányában Pünkösdöt ünnepeljük, de Jenő ott lesz.
* a részvétel ingyenes, de nem poltikamentes
* minden MPP-re szavazó jó székelyt szeretettel várunk. Mást is, de nem szeretettel.
*
avatar
zterex1
2012-05-24 19:16:40
index: Nyirő József hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön csütörtökön – közölte Lukács Csaba, az erdélyi író újratemetéséért felelős kommunikációs vezető.

Lukács Csaba ismertetése szerint Korond közelében megállították a Nyirő-újratemetés országgyűlési hivatali megbízottjának, Fráter Olivérnek az autóját, és fél órán keresztül vizsgálták civil ruhás rendőrök, akik konkrétan rá is kérdeztek, hogy ő szállítja-e Nyirő József hamvait az újratemetésre. Hozzá hasonlóan Marosvásárhely előtt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnökének gépjárművét is átvizsgálták.
avatar
butalevente
2012-05-25 00:36:07
Azt pletykálják, hogy Verestóy Attila (szenátor), már leírta Buntát, hogy ilyen körülmények között megnyerhetné a választást... állítólag egyik közeli eseményen magából kikelve kiabált Buntával, hogy „...amit elbasztál, most helyre kell hozzuk...” ... gondolom ez Verestóy-nál azt jelentette, hogy mindenáron meg kell akadályozni a Nyirő temetést... és aktivizálta a régi PSD-s kapcsolatait, ami jól jött a jelenlegi USL-nek... ezek után az USL hangos lett a nacionalista kirohanásaitól... és jelenleg itt tartunk, hogy Udvarhelyen a tegnap riasztották a SRI ügynököket, besúgókat és a rendőrséget is, hogy keressék meg Nyirő hamvait... és mivel nem találták sem Jenőnél sem Fráter Olivérnél (24-én) tovább folyik a hajsza... és kihagytam, hogy szerintem a határmentétől idáig lehet a riasztás...

...hát ennyit barátaim az RMDSZ-ről, Buntáról, Verestóyról és ne feledkezzünk meg Frundáról sem...

... és persze mindez nem lett volna, ha Bunta csendben maradt volna
avatar
butalevente
2012-05-25 01:15:37
Azért kiváncsi vagyok Bunta el mer-e menni a csíksomlyói búcsúra... megszámolni hány szavazója maradt...

AZ IGAZI EREDMÉNYT A VALÓS TERVEKKEL ÉRTE EL!

...no meg a kiváló városgazda és kommunikácós érzékével.
avatar
vogul
2012-05-25 08:28:13
hülyítés a köbön
Lehet hülyíteni a székelyt. Persze azt, aki már eleve hülye, azt nem. Az úgyis elhisz mindent.
avatar
butalevente
2012-05-25 12:45:57
Egy pár napja Borbolyt és a csíki RMDSZ-t meglátogatta a DNA, és egy jókora adag dokumentummal távozott.

Látszott is Borbolyon a DNA-hangulat minap a G-caféban.

Korrupcióba keveredtek volna a vezetőink??? Na neeeee

Mit szóltok Bunta tanácselnöki mandátumát érinti-e az ügy???

Még azt is el tudom képzelni, hogy napok óta a korrupciós aktáit rendezgeti... mint pl. udvarhely első körforgalom-aktája

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."