Itthon » Politika

Nyirő hamvai után kutattak a plébánián

Autókat és a Szent Miklós-hegyi plébániát is ellenőrizték a rendőrség munkatársai. Nyirő József hamvait keresték.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
László Szabolcs beszámol a helyi rendőrség tevékenységéről fotó: Dávid Anna Júlia

Élő közvetítés a májusi tanácsülésről

Hol az arany? Ezen a csütörtökön, valószínűleg az...
fotó: Gál Előd

Két évig nekünk és értünk dolgozik az RMDSZ

Nem mi vettük fel, önként jelentkeztek. Meg vagyunk...
fotók: Gál Előd

Derzsi vagy Sinka?

Puszta kézzel csaptak össze a helyi...

Jére Ferenc a Szent Miklós-hegyi plébánia előtt
A rendőrség alparancsnoka is járt a plébánián
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2012. május 25., 12:43
16 hozzászólás. 

A szervezők szerint minden szükséges papírjuk megvan az író újratemetéséhez, a diplomáciai egyeztetések most is folynak.

A rendőrség szerint ötször ellenőrizték a Nyirő József újratemetését intéző Szent Miklós-hegyi plébániatemplomot, ahol a hamvakat keresték – mondta Lukács Csaba az újratemetésért felelős kommunikációs vezető. Szerinte a romániai szervezők módszeres megfélemlítése folyik.

„Gyakorlatilag hajtóvadászat folyik Nyírő hamvai után" – mondta. Elmondása szerint a román rendőrök már a diplomata rendszámú autókat is megállítják, és nyíltan vállalják, hogy Nyírő hamvait keresik, ez pedig politikai utasításra utal.

Lukács már csütörtökön elmondta, hogy Nyírő hamvait keresve több autót is megállítottak a román hatóságok Székelyföldön. Korond közelében megállították a Nyirő-újratemetés országgyűlési hivatali megbízottjának, Fráter Olivérnek az autóját, és fél órán keresztül vizsgálták civil ruhás rendőrök, akik konkrétan rá is kérdeztek, hogy ő szállítja-e Nyirő József hamvait az újratemetésre. Hozzá hasonlóan Marosvásárhely előtt Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt elnökének gépjárművét is átvizsgálták.

Eredetileg pénteken délelőtt tizenegykor tartottak volna a szervezők sajtótájékoztatót Nyírő József újratemetésének ügyében, de a jelenleg is folyó diplomáciai egyeztetések végéig ezt elhalasztották, egyelőre nem tudni, pontosan mikor tudják megtartani.

Lukács még szerdán elmondta, hogy az Országgyűlés hivatala főszervezőként az előkészítés során különös figyelmet fordít a román és a magyar törvények maradéktalan betartására. Pénteken is hangsúlyozta, hogy minden szükséges papírjuk megvan az újratemetéshez.

A holttestek szállítása az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól (ÁNTSZ) származó és konzuli engedélyhez köthető, de szerinte a román külügyminisztérium honlapján is szerepel, hogy emberi hamvak bármikor bárhova szállíthatók.

uh.ro/index.hu



16 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
hahaha
2012-05-25 13:51:15
Ilyen nagy buzgosaggal miert nem mashol kutatgatnak ??? Lenne hely boven...Varoshaza ter, Kossuth utca stb...esetleg neha igy kezet is foghatna az alparancsnok egy -egy kemenyfiuval is a varosbol.
avatar
butalevente
2012-05-25 13:59:15
A román titkosszolgák paradicsoma lett Udvarhely hála Bunta Leventének, róla beszélünk aki most már támogatja a temetést... még kínaiul is nyilatkozta... ezt megvalósította.
avatar
kszl
2012-05-25 14:22:13
Köszönjük UDMR!
avatar
Fles
2012-05-25 15:20:37
:(
Szep volt RMDSZ
avatar
kópé
2012-05-25 16:58:15
Ez komoly?
Hihetetlen, mire nem képes az rmdsz. Még sajtótájékoztatón képes jártatni a száját ez a senkiházi, hogy hol kell keresni a hamvakat!!! Ébresszen már fel valaki és mondja, hogy csak álmodtam!!! Mocsok kommunista besúgói!
avatar
mihalyko29
2012-05-25 17:55:59
szemet RMDSZ!!!!!
avatar
Borzási
2012-05-25 18:09:10
Kampány és árulás
Most olvasom a Cotidianul honlapján, hogy Bunta Levente polgármester szerint a hmavak a templomban vannak. Azt hittem, rosszul látom a hírt ebben a szélsőségesen magyarellenes vörös lapban. Elöljáróul, nem értek egyet Nyirő újratemetésének mai körülményeivel, erre inkább szűkebb körben, kisebb csinadrattával kellett volna sort keríteni, az író születésének vagy halálának évfordulóján. Nem lett volna ekkora cirkusz belőle.
Más: a cotidianul, adevarul, evz, gandul lapok internetes portáljai tele vannak magyargyalázó kifejezésekkel, hol vannak elöljáróink:buntáink, szászéink, frundák és kelemenek, verestaviak stb., hogy ez ellen a hatóságoknál fellépjenek? Miért nem nevesítik hivatalos megnyilvánulásaikon, hogy O. Goga, Eliade, Cioran, Eminescu, Miron Cristea, Teoctist, B. Anania, Saguna stb. kivétel nélül mind magyarellenesek, antiszemiták, fasiszta vasgárdisták, szekusok, illetve a fasizmus támogatói voltak. Némelyiküknek még szobra is van, iskolát is neveztek el róluk, még Mao-on is
avatar
zterex1
2012-05-25 20:17:18
S ha meg is találnák mit kezdenének vele? Ejsze börtönbe vetnék?
Nehogy már a jövevények osszák az észt a városunkban.
Urnákat kellene szétosztani, legalább úgy 30 darabot. Urnát hordozni nem tilos, főleg ha homok van benne. De legalább szórakoznánk rajtuk.
avatar
miszlik
2012-05-25 20:07:08
Hamu
Mindenki egy kis vödör hamuval kellene járjon a városban a hétvégén, hogy tudjanak válogatni Gipsz Jakabék
avatar
hofika
2012-05-26 15:20:10
Amíg Bunta azt mondja hogy a hamvak hol vannak addig nincs baj mert nem keresik ott ahol van,Csak az RMDSZ-t lenező pártoknak juttatnám eszükbe hogy az RMDSZ nincs a koalícióba,ha elfelejtették volna,ez az akció a mostani kormány ténykedése Szász Jenő barátjának Basescunak a műve, nem utolsó sorba a szekúritáté ténykedése.
Fel hívom mindenki figyelmet hogy holnap minél többen menjünk el az újratemetésre mutassuk meg hogy három partra szakadót az Erdélyi magyarság de mikor kell össze tudunk fogni és segítsük hogy a békés újratemetést a román hatóság ne tudja megzavarni minél többen leszünk ott annál jobban nem mernek beleütni az orrukat a rendezvénybe,amire szerintem a román hatóság készül,mindenki tegye félre a párti beállítottságát és egy napot szánjon Nyirő emlékének. Remélem politika és zavartságmentes újratemetésbe lesz részünk!!!
avatar
butalevente
2012-05-26 18:46:29
Bálintnapon Farkast láttam, vagy Farkasnapon Bálintot... De ki ez a Hofika?
avatar
butalevente
2012-05-26 18:54:10
Nem a Verestóy szenátor van-volt benne a SRI-t ellenőrző bizottságban?

http://itthon.transindex.ro/?hir=7665

Nem kell ide Băsescu, elég Verestóy is. Az RMDSZ!

VIGYÁZZ!!! A FARKAS KÖZTÜNK ÓLÁLKODIK!!!
avatar
hofika
2012-05-26 21:45:53
re:
avatar
butalevente
Bálintnapon Farkast láttam, vagy Farkasnapon Bálintot... De ki ez a Hofika?

A gooogle a barátod :P
Na de te ki vagy butalevente?
avatar
butalevente
Nem a Verestóy szenátor van-volt benne a SRI-t ellenőrző bizottságban?

http://itthon.transindex.ro/?hir=7665

Nem kell ide Băsescu, elég Verestóy is. Az RMDSZ!

VIGYÁZZ!!! A FARKAS KÖZTÜNK ÓLÁLKODIK!!!


tudod van az a mondás hogy a fától nem látod az erdőt ,hát ez most igaz rád :P
avatar
butalevente
2012-05-26 22:17:42
„Na de te ki vagy butalevente?”

A nevem BUTA LEVENTE: Szomorú vagyok. És keseredett.
avatar
hofika
2012-05-26 22:24:19
Fel a fejel jó lesz minden csak sikerüljön,románok nem állhatnak az utunkba!
avatar
vogul
2012-05-27 19:01:44
re:
avatar
butalevente
A román titkosszolgák paradicsoma lett Udvarhely hála Bunta Leventének, róla beszélünk aki most már támogatja a temetést... még kínaiul is nyilatkozta... ezt megvalósította.


Te most már paranoiás vagy. De sebaj, ismét egy be nem fejezett ügy. Mint már mondtam, a dolgokat nem csak elkezdeni kell, hanem befejezni is. Ha kérdezted, ehhez mit szólt az asszony?

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."