Itthon » Portré

Balázs István Iwán: a motokrossz az életem

Idén edzés nélkül lett országos bajnok Balázs István. Szobája tele van kupákkal, érmekkel és pólókkal. Eredményei önmagukért beszélnek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

BalazsIstvanIwan-4
Balázs István Iwán
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2015. november 19., 13:31
1 hozzászólás. 

Csapatban és egyénileg is eredményes. Kedvence a sártenger. Motorozott törött bokával, összetört már szinte mindene. Motoron képzeli el a jövőt, sőt még motoros iskolát is létrehozna az alig 24 éves tizenegyszeres országos motokrosszbajnok.

Hogyan kezdtél el motokrosszozni?

Apu motorozott, ő kezdte el Udvarhelyen ezt a sportot. Aztán ő abbahagyta, és jöttem én. 1996-ban kezdődött minden.

BalazsIstvanIwan-Kicsi

Négy éves és tíz hónapos voltam, amikor először motorra ültettek. Lent voltunk a tengeren, apunak az utolsó versenye volt, s mi nyaraltunk. Márton Zoltán, Japán kapott egy ház mellett egy motort. Elkérte a tulajdonostól, s mondta neki, ha össze tudja rakni, akkor lesz, aki felüljön rá. Így is lett. Összerakta, felültetett. Körülbelül egy órát mehettem, s belejöttem. Kezdtem körbemenni a kocsma előtt is, ahová apuék beültek. Apu mondta is a többieknek, hogy „ennek is jó hülye apja lehet", mutatott rám, de nem tudta, hogy én ülök a motoron. Amikor levettem a sisakot, csak akkor látta, hogy én vagyok. Így kezdődött.

Az első motorom pedig úgy lett meg, hogy apu ellenfelei összedobták a pénzt, s megvették nekem.'97-ben volt az első versenyem. Abban az évben a pénz miatt csak egy versenyen vettem részt. Valójában '98-ban kezdődött el a karrierem.

Emlékszel arra, hogy milyen volt az első versenyed?

Szentgyörgyön volt. Ott mindkét futamot megnyertem. Azt hiszem, az első futamon még pole pozícióból is indultam.

BalazsIstvanIwan-Kicsi1

A második futamon sártenger volt. Többre nem nagyon emlékszem, de van kép róla.

Hány versenyt nyertél? Ha nem tudsz pontos számot, akkor hány bajnokságot?

Országos címet csapatban nyertünk 2000-ben, 2001-ben. 2003-ban egyéniben lettem első, 2004 kimaradt. 2007-ben is bajnok voltam, aztán 2008-ban és 2009-ben junior és senior kategóriában is országos első lettem. Idén pedig a csapattal, a Steauával és egyénileg is felállhattam a dobogó legmagasabb fokára. Tíz-tizenegy országos bajnoki címem van, azt hiszem.

Nemzetközi eredményeid vannak?

Nincs év végi eredményem, csak futamokon elért eredményeim vannak, mert nem volt rá pénz. Nyertem Kelet-Európa Bajnokságon futamot, EB-futamot, Junior EB-futamot.

Mennyi pénzről beszélünk?

Minimum kell két motor, amiknek az ára 14-15 ezer euró. Ezeket fenn kell tartani. Mindkettő ugyanúgy fel kell, hogy legyen készítve. Szériamotorral nem lehet menni. Kipufogórendszer kell rá, nagyobb féktárcsa meg ilyenek. Ha mindent összeszámolok, akkor olyan évi 50 ezer euróba belekerül.

BalazsIstvanIwan-Krossz

Múltkor kiszámolta az egyik szponzorom, aki 2007 végétől 2010-ig támogatott, hogy ez idő alatt több mint 350 ezer eurót motoroztunk el. Ez mind az ő költsége volt. Ebben volt Európa Bajnokság, edzőtáborok Magyarországon és Olaszországban, magyar futamok, külföldi versenyek. Rozsonczinak hívják, egyébként marosvásárhelyi, majd Magyarországon élt, s most Udvarhelyre költözött. Ő csinált motorost belőlem.

Mit jelent neked a motokrossz?

Motort kell venni, felülni rá és ki kell próbálni. Ezt nem tudom elmondani, ezt nem lehet leírni, hogy mit jelent motorozni ilyen szinten. Az életet. Igen, a motorozás az életem.

Milyen kategóriában versenyzel?

MX-2 kategóriában indultam, ez 250 köbcentinek felel meg. Az MX-1 az a 450 köbcentinek felel meg.

Melyik kupádra vagy a legbüszkébb?

EB futamokon nyert kupákra. Egyszer indultam Enduro-kategóriában is, 2008-ban, azt is megnyertem, arra is büszke vagyok.

BalazsIstvanIwan-Krossz-2

Büszke vagyok a 2009-esBrănești-ben megszervezett Európa Bajnoksági futamon elért első helyre is.

Melyik volt a legemlékezetesebb versenyed?

Nagyon sok van. Volt idén egy érdekes versenyem Lugoson. Ott más kategóriákkal versenyeztem. Az MX-1-esek ellen mentem MX-2-es motorral. Ott megvertek, de akkora versenyt mentünk hárman, hogy hihetetlen volt. Feljöttem második helyre, aztán elsőre, majd visszaesetem harmadikra, mindezt egy kör alatt. Végül második lettem összetettben, de a kategóriámban első. Nagyon nagy verseny volt.

Mitől jó egy verseny?

Amikor elmész előre és agyonversz mindenkit, az unalmas. Az az igazi, amikor van négy-öt olyan versenyző, mint te, vagy jobb, és óriásit mentek. Nem csak magatoknak mentek, hanem a nézőknek is, akik értetek mentek ki.

BalazsIstvanIwan-1

Volt olyan futam is idén, amikor hárman indultunk el, mert olyan sár volt, hogy a többiek nem mertek. Nagy nehezen elmentem elsőnek, egy hosszú, nyújtott balos kanyarban két versenyző ki volt állva, s nézték, hogy hülye vagyok. Végül egyedül mentem hosszan, aztán le is intették a futamot.

Milyen pályát szeretsz jobban: a sárost vagy a porost?

Én szeretem a sarat, mert ebben nőttem fel. Akkor tudtunk kimenni edzésre, amikor az ég leszakadt, amikor sártenger volt. Feltettük az új gumikat, amivel majd a versenyen is mentem, azért, mert a sár nem ette meg a gumit. Kemény pályán négy-öt kör és leszakadt a gumi a motorról, sároson nem. Apu belenevelt a sárba. Nagyon jól tudok menni, nincs ellenfelem sáros pályán Romániában.

Jelenleg mennyi idődet foglalja le a motokrossz?

Most csak a hétvégéket foglalja le, mert nincsenek edzések. Idén úgy kezdtem a szezont, hogy edzés nélkül öt év kimaradás után versenyről, versenyre jártam. Csak ott tudtam edzeni, a versenyek előtt, meg magán a futamon. Nem volt lehetőségem, hogy itthon tudjak motorozni, mert Vásárhelyen volt a motor, a szponzorom, Nagy Dániel odavalósi. Saját pénzen támogatott és az, hogy én motorozzak itt, azt nem lehetett.

BalazsIstvanIwan-2

Egy motort két-három edzésenként kinyírok, s akkor nem tudtam volna indulni a futamokon. Megegyeztünk úgy, hogy adja a motort, szervizeli, de csak versenyeken tudok indulni. Mondtam, hogy oké.

Egész évben két egyhetes edzőtáborban voltam, azt a támogatóm szervezte, de ennyi volt egész évben.

Így nyerted meg az országos bajnokságot?

Igen. Edzések nélkül. Azért tudtam így menni, mert úgy érzem, hogy most értem be. 24-25 évesen értem oda, hogy lenne egy jó versenyző belőlem. Edzés és minden nélkül. Mert azt is tegyük hozzá, hogy 10-11 évvel le voltam maradva, mert egy 2005-ös csővázas Yamahával mentem, míg a másik, mellettem 2016-os Yamahával, de megvertem.

BalazsIstvanIwan-5

Érdekes volt, mert odajött valaki, rögtön a verseny után, gratulált, majd odament ahhoz a versenyzőhöz, aki vadonatúj motorral ment, és azt mondta: „olyan motorral vertek meg, hogy a dugattyú többet ér a tiédben, mint a másiknak az egész motorja."

Versenyeken mennyi időd volt felkészülni?

Versenyeken van két 20 perces edzés, két félórás futam. Maximum két, két és félórát motorozok egy versenyen.

Szabadidődben motoroztál?

Közbe-közbe, egy-egy kicsit... Itthon nincs motorom. Edzéseket szoktam tartani. Vannak amatőr krosszosok, endurósok, nekik tartok edzést. Szeretnék létrehozni egy MX sulit, és tanítani.

BalazsIstvanIwan-Krossz-1Kimegyünk a pályára, ott elmagyarázom, hogyan kell, ha kapok egy motort, akkor meg is mutatom.

A Steaua idén első lett csapatban is.

Igen, de kicsin múlt. Összesítésben négy ponttal nyertük meg a bajnokságot. Ha mondjuk, én elrontom valahol, akkor a Steaua nem lesz bajnok.

Mivel jár a bajnoki cím?

Egy pólóval, kapsz egy kupát és megköszönik. Ennyi. Örvendtem, hogy tudtam motorozni. Nem érdekel sem pénz, sem semmi, csak legyen meg minden, hogy normálisan tudjak menni. Elég rossz volt ez az év, mert kaptam a motort, azt szervizelte Nagy Dániel, és nekem kellett a benevezésemet, a kajámat, az utamat kifizetni. Szerencsére a szállást nem, mert volt lakókocsi. A Steaua biztosította a licenszemet, biztosításomat és az évi két edzőtábort.

Van lehetőséged arra, hogy versenyezz a következő években?

Egy évet még biztos. A Steuanál még egy évet le akarok húzni. Jövőre akarok még egy címet, de azt MX-1-ben, király kategóriában, mert ebben még nincs címem. Egyet pedig a csapattal.

BalazsIstvanIwan-8

Ha azután kapok egy motort, akkor megpróbálok egy EB-t hosszan menni. Azt hiszem 16 futamból áll egy év. Románián kívül mindenhol van futam Európában. Öt éve nincs futam az országban. Ide azonban rengeteg pénz kell.

Udvarhelyről kik támogatnak?

Pethő Attila. Ő támogatott üzemanyaggal idén. Más nincs. Örvendek, hogy anyu adott munkát és a pénzből, amit tőle kaptam, el tudtam menni versenyekre. Szüleim is támogatnak, de sokkal nem tudnak.

Lehet ezt úgy csinálni, hogy közben van munkád?

Románia szinten igen. Ha Európa-bajnoki címre vállalkozol, akkor nem, mert napi 4-6 óra edzés van, hetente pedig 4-5 nap biztosan. Ez csak a kondit jelenti, biciklizést, futást, és van rengeteg felpörgető gyakorlat, amit én csinálok. Ez megy októbertől márciusig, aztán márciustól bejön a motorozás is. Ekkor napi szinten kell motorra ülni, s visszavenni a kondis edzésből.

BalazsIstvanIwan

Úgy néz ki, hogy jövőre megcsináljuk a motokrossz-pályát, mert lesz két verseny, s akkor a pályán is lehet edzéseket csinálni.

Mit csinálnál másképp?

2011-ben el kellett volna engednema motort Szentgyörgyön. Ezt másképp csinálnám. Volt egy lyukas ugró, amit nehezen vett mindenki. Először nagyon jól vettem, gondoltam ez megvan, második körben elszámítottam magam és beleérkeztem a leérkezőbe úgy, hogy fejjel landoltam, hátam mögött a motor. Az még átvillant, hogy elengedhetem a motort, de gondoltam, belefér, így nem tettem. Megakadt az első kerék, hasra estem és a motor ütött agyon. Eltört a kulcscsontom, a vállam, megnyúltak a szalagok a lábamban, és ilyen apróságok voltak.

Milyen más baleseteid voltak?

A csuklóm, az összes ujjam, lábujjaim, farok csontom, az orrom is volt eltörve, a felsőkarom, a két bokám.

BalazsIstvanIwan-6

Szerencsére mindig év végén jöttek össze a balesetek. 2011 volt az egyetlen év, amikor a szezon elején törtem össze magam.

Mi kell ahhoz, hogy valaki jó motokrosszos legyen?

Kell, hogy legyen tehetsége. Ha nincs tehetség, akkor lehet bármennyi pénz, soha nem lesz jó motoros belőle. Ha van tehetség, akkor kell pénz. Kell, hogy legyen szerencséd is, hogy megúszd balesetek nélkül.

Fontos, hogy jók legyenek a reflexei, érezni kell a motort. Látnia kell a pályán. Egy motorosból akkor lesz jó motoros, ha megtanul látni a pályán. Mindenki megy a nyomvonalon, ha te is beállsz oda, akkor csak ott fogsz és tudsz menni. Fel kell mérni, edzéseken be kell gyakorolni más nyomvonalakat is. Meglátod, hogy hol tudsz előzni, hol tudsz gyorsabban menni. Ki kell szakadni a többiektől. Kell tudni előzni, s kell látni, hogy hol lehet ezt véghezvinni.

Ki a példaképed?

Stefan Everts, aki tízszeres világbajnok. Miatta van 72-es számom. 2006-ban vonult vissza. Többször volt alkalmam megnézni őt. Voltunk világbajnokságot nézni Csehországban és Bulgáriában, akkor láttam, hogyan versenyzik. Ő a világ legnagyobb motokrosszosa.

Mik a terveid?

Létrehozni egy motokrossziskolát. Segíteni szeretnék azokon, akik szeretik a hardendurot, endurot, motokrosszt. Megkerestek páran, hogy szívesen tanulnának tőlem. Nemrég volt az első edzésünk, amire sokan nem jöttek ki, de felhívták azokat, akik kint voltak, s rögtön utána engem, hogy mikor lesz a következő.

Szeretnék sportpedagógiát tanulni, mert hiába, hogy tudok sok mindent, sokszor nem tudom, hogyan magyarázzam el. Fontos, hogy át tudd adni a tudást.

A másik az EB-re való kijutás. Nem tudom, hogy meddig tudok majd motorozni, ezért gondolkodom azon, hogy edzősködjek. Ebből akarok megélni. Bajnokot szeretnék kinevelni. Apunak összejött, hogy bajnokként bajnokot nevelt ki. Nekem is ez a célom.

Jövőre szeretnénk a Steauaval futamot szervezni Udvarhelyen. Valószínűleg, mivel a klub Bukarestben van, így én fogom megszervezni teljesen.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Egy a sokból
2016-09-24 21:02:29
...
Gratulálok a fiatalembernek.

Ugyanezt nem mondhatom el a Városról! Az "élhető város", a .... lópikula város.

Van egy nagyon tehetséges emberünk, aki nem tud feljutni a csúcsra, mert egyszerűen nincs pénze. Van egy városunk, amely nem tudja ebben segíteni és itt most nem csak "a" hivatalra gondolok...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."