Itthon » Portré

Barneey: Nehéz kitörni a Kárpátokból

A székelyudvarhelyiek a Jungle Club rezidens lemezlovasaként ismerik. A szentgyörgyiek az Energy Club hangulatfelelőseként.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Szilvia az első ember, akivel az inkubátorházba lépve kapcsolatba kerülsz. A szerző és Dávid Anna Júlia felvételei

Piroshajú, ez vagyok én

Most épp lilahajú, és gyönyörű kék cipője van....
fotó: Egyed Ufó Zoltán

A szex megvolt. Mi jöhet még az inkubátorházból?

Spoiler alert! Részletek a következő rész...
Geréb Péter fotók: Simó Veronika

Matekkel mindent meg lehet oldani

Kedvenc szava a jó, élőhelye a Tábor negyed, hobbija a...

Bodó Barna, vagyis DJ Barneey
Nem szereti, ha DJ-nek hívják, ő egyszerűen Barneey
szerkesztoÍRTA: BEDŐHÁZI ATTILA-CSABA
2011. augusztus 15., 09:23
2 hozzászólás. 

Hétköznap dolgozik, hétvégén a lemezeket pörgeti – néhány szóban így lehetne jellemezni Bodó Barnát, de ez még nem minden. Zenét készít, dalai jelennek meg és a szombati esti hangulat magáért beszél. 13 évesen tinidiszkóban kezdte, azóta felnőtt és egyre nagyobb bulik kapcsolódnak a nevéhez. Németországi kislemez, hétvégi partyk és óriási tervek. A Jungle Club 28 éves rezidens lemezlovasával beszélgettünk.

bodo_barna


Hogyan lesz valakiből DJ?

Kell egy kis akaraterő, kell, hogy vonzza a zene. Kell egy kis érzék hozzá és sok-sok szerencse – jókor jó helyen kell lenni.

Belőled hogy lett lemezlovas?

Igazából úgy kezdődött, hogy bátyám zenélt, DJ volt, így a zene szeretete megvolt. Otthon kéznél volt minden: kazettás deckről nyomtuk, házi keverővel. Aztán anyum egy újsághirdetésre hívta fel a figyelmemet: akkor nyílt a Colosseum diszkó, 1999-ben – jelentkeztem.

Tini diszkóban kezdtem, ott voltam három hétvégén, szombatonként, s mondta az akkori főnök, hogy legyek az esti buliban is. Lementem. Az akkori rezidensnek jöttek az ismerősei és lelépett, ezért én elkezdtem zenélni. Ez úgy alakult, hogy a srác nem jött vissza és onnantól kezdve már engem hívtak.

Mi történt az első bulik után? Meddig tartott a Colosseumos időszak?

Barneey a weben

DJ Barneey - BRNY zenéit követheted a soundcloudon és a mixcloudon is, facebookon pedig hivatalos és rajongói oldalt is találsz.

Két-három évet, de az alatt agyba-főbe: szerdától vasárnapig, úgy, hogy még a suliba is alig jártam be. Aztán elmentem Magyarországra, olyan négy, négy és fél évet – megnéztem, mi a helyzet odakint. Dolgozgattam és közben a zenéből abszolút kiestem. Majd mikor 2006 közepén hazajöttem, az egyik rezidens lemezlovas ismerősöm csinált egy bulit az Irish Pubban, utána meg én is beszálltam. Így kerültem vissza, aztán következett a Retro Pub, Barót, a környező falvak, Gyergyó. Egyszer csak úgy alakult, hogy jött a Jungle Pub és azóta ott vagyok.

DJ vagy lemezlovas? Mi a megfelelő szó rád?

Nem is tudom... Inkább Barneey, aki szeret zenélni. Nem szeretem a DJ-t, mert ósdi és már nem is zenélek CD-ről. Sokan úgy ismernek, hogy Bodó Barni vagy DJ Barneey. De azt hiszem, maradok a Barneeynál és a hangulatfelelősnél.

Két néven is futsz: mi a különbség a Barneey és a BRNY között?

A BRNY-hoz szoktatom az embereket, de ezzel a névvel más terveim vannak. Ez amolyan update-elt Barneey. Valójában szeretnék erre egy brand-et építeni, de ez még gyerekcipőben jár.

Székelyudvarhelyen kívül még hol szoktál zenélni?

Sepsiszentgyörgyön rezidens is vagyok az Energyben, de voltam Gyergyóban is. Fesztiválokon is megfordulok, például Tusnádon, vagy tavaly a Félszigeten – oda idén is megyek. Újabban ezt a környéket járom.

Rádióknál próbáltad ki magad?

A Paprika Rádiónak csináltam mixeket, aztán egy időben a Fun Fm-nek is. Mai napig is várják, de egyszerűen nincs fizikai időm a két munkahely miatt. Közben besegítek egy udvarhelyi, fiatalos webrádiónak, a Best Dance-nek is.


Csak zenélsz vagy zenét is csinálsz?

Ez érdekes kérdés, mert szeretnék zenét csinálni, de nincs rá annyi energiám, időm és tudásom hozzá. Egyik ismerősömmel, Hodgyai Attilával (Rocco) próbálkozunk. Alapítottunk egy formációt, ez a The Unknown Icons. Ebben van minden: tulajdonképpen underground, de becsúszik egy kicsi beat-tech, techno, funky és house is. Már jelent meg dalunk 2008-ban Németországban, de ha minden jól megy, akkor szeretnénk itthon is valamit.

Volt sikeretek? Szerették a zenét?

Igen. Egy elég híres olasz DJ-páros készített egy remixet belőle. Igaz, hogy jobb lett, mint az eredeti, de ők nem ma kezdték.

Az, hogy megjelent a szerzeményetek, azért járt nektek valamiféle anyagi juttatás?

Igen, persze. A szerződésünkben úgy van, hogy minden eladás után kapjuk a százalékot. Mivel kezdők vagyunk egyelőre ez is elég.

Hogy érzed? Meg lehet ebből élni?

Igen, de egyre nehezebben, mert egyre nagyobb a kalózkodás. Egyre kevesebb pénzt akarnak szánni erre, mert inkább letöltik az emberek és nem fizetnek érte.

Gondolkoztatok azon, hogy feltöltitek és ingyenessé teszitek?

Nekem ez a tervem, mert ez egy jó út ahhoz, hogy a nevedet megismerjék. Elsősorban ezt itthon akarjuk, hogy ne aprópénzért kelljen zenélnünk.

Van esély arra, hogy Romániában is kiadják a zenéteket?

Igen, eddig úgy néz ki. Van egy ismerősünk aki tett egy ajánlatott, hogy ha megvan az anyag, akkor segít. Az instrumental rész már elkészült. Van egy vokalistánk, Blanka, aki felénekli, majd megyünk stúdióba.

Mit tud elérni egy DJ itthon?

Erre nem is tudom, hogy mit mondjak. Szerintem nullától százig, mindent. Ez persze rengeteg tényezőtől függ. Időzítés, szerencse és a tehetség sokszor nem elég. Például nemrég volt nálunk Miki Love, a topless DJ, aki azt mondta, hogy egyszerűen rossz helyen vagyunk. Nehéz kitörni a Kárpátokból.

A te lehetőségeidet felmérted már? Hol leszel mondjuk egy pár év múlva?

Én is, mint bármelyik DJ, híres szeretnék lenni és megélni abból, amit csinálok. Igazából azt vallom, hogy a következő két-három évem sorsdöntő lesz. Kiderül, hogy folytatom vagy sem. Úgy érzem, hogy a vas most kezd melegedni és most kell ütni. Most kezdenek a dolgok összeállni. Kezdenek megismerni, több helyre elhívni – nagyobb eseményekre is. Az a fontos, hogy egy jó bizonyítványt tegyek le az asztalra.

bodo_barna

Eddig hol igazoltad, hogy igenis számolni kell veled? És hol lesz a következő bizonyítási lehetőség?

Ha nagyobbnak számít, akkor voltam Tusnádon – ez életem egyik legnagyobb élménye volt, ha nem a legnagyobb. Olyan szinten tudtam a saját, szeretett zenémet nyomni a kommersz helyett, hogy az valami hihetetlen. A következő a Félsziget lesz. A szervezőknél, a MIÉRT pubban fogok zenélni. Úgy néz ki, hogy ha a jobb formámat hozom, akkor jövőre talán még jobb opcióim is lehetnek: akár Sziget vagy akár Félsziget Aréna.

Milyen zenét hallgatsz, amikor nem dolgozol?

Ha lazulni szeretnék, akkor chillout zenét, meg lounge zenéket, de igazából klasszikus vocal-house-t szeretek. Olyant hallgatok, hogy ha eljön az ideje, akkor tudjam azokat itthon is játszani. Ez egy olyan elfoglaltság, amit nem lehet egy percre sem abbahagyni. Nagyon tetszenek a svéd DJ-k zenéi: Sebastian Igrosso, Axwell, Swedish House Maffia vagy az Avicii a kedvenc, de most már fél Udvarhelynek is. Hál' Istennek. Úgy vagyok ezzel, hogy ha szeretem és tudom, hogy jó, akkor erőltetem egy darabig. Ha érzem, hogy nem jó, akkor leszedem, ha pedig jó, akkor hagyom. A svédeken kívül a hollandok tetszenek. Ilyeneket is játszok most már. Azt hiszem, hogy Udvarhely egy része már megérett rá, de a nagyobbik fele még nem.

Ki a jó DJ?

Ha érted jönnek le szórakozni, és a te zenédet játszhatod akkor jó DJ vagy. Nálunk ez még nem teljesen így van, nagyon kevesen jönnek érted. A közönséget ki kell szolgálni. Nem tudod száz százalékban, mert nem lehet. Ahhoz az kell, hogy érted jöjjenek. Ezen a szinten meg kell próbálni a nagyobb részt kiszolgálni.

Hogy születik egy mix? Mi kell ahhoz, hogy alkoss?

Először is 10-15 dal, ami tetszik nekem, majd összeválogatom, hogy hogyan is építsem a mix ívét. Egy buliban vannak hullámvölgyek, föl-le, majd újból föl. Az a jó buli, amiben van legalább két csúcspont és a kettő közötti völgy nem túl mély. Persze nagyon ritkán összejön, hogy a két csúcspont közötti rész nem süllyed – az az igazi.

Mennyi időt igényel ez a munka?

Nagyon hamar megy, mert ha össze van válogatva a tizenöt dal, akkor szépen kapom elő a cuccom és lekeverem. Kb. egyórásakat szoktam csinálni.

Mennyire szoktál improvizálni a buliidban?

99 százalék improvizáció. Szinte mindig megkérdezik, hogy ez most előre volt kitalálva vagy, hogy történt. Persze mindig vannak ötletek, de a helyszínen látod, hogy mit és hogyan lehet. Előre készített koncepciókat, vagy inkább egy fajta súgógépet akkor használok, amikor előző nap zenélek és fáradtabb vagyok.

Mit tanácsolnál a szárnyukat próbálgató lemezlovasoknak?

Szóljanak és segítek. Már nem egy példa volt arra, hogy valaki odajött hozzám és mondta, hogy szeretne zenélni. Erre azt mondtam, hogy jó. Kívülről lehet, ha nem ez látszik, de én nem felejtettem el embernek lenni. Ha odajön bárki, akkor én segítek, amiben csak tudok. Persze ennek is vannak feltételei, hogy meddig, hogyan, de általában legalább meghallgatom. A lényeg, hogy legyen egyéniségük és azt vállalják föl, zenében is. Tudni kell megújulni, fejlődni.


Mit szeretnél elérni a közeljövőben?

Ugyanazt, amit eddig. Próbálom a saját zenémet jobban megszerettetni. Amit másfél éve próbálgattam, az most kezd látszani. Már van egy szűk réteg, akik nyitottabbak.

Mikor lesz kész a lemez?

Folyamatban van, a kiadótól függ, hogy mikor jön ki, de lehet, ha az lesz, amit beszéltünk: ingyenesen adjuk ki. Ez a legolcsóbb és legjobb megoldás, mert akkora pénzt úgysem tudsz bekasszírozni, hogy megélj belőle, de legalább megismerik a nevedet. Egyébként, ha minden igaz, akkor két héten belül meglesz a vokál is és megtöltjük a román zeneportálokat.

Miről álmodik DJ Barneey?

Inkább azt mondanám, hogy van két álmom. Az egyik a másikból következik. Szeretnék Románia szinten egy közepesen ismert DJ lenni. A nevemet ismerjék, mert ha az megvan, akkor tudok nemzetközi porondra is lépni. Nagyon nehezen adom ezt fel. Mást lehet, ha igen, de ezt nem. A kitartás megvan, teperek eleget, majd meglátjuk.



2 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Agynyuzo a Sunyi
2011-08-15 15:41:48
Barneey The Best!
avatar
weedor
2011-08-15 23:38:11
Jo arc:]

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."