Itthon » Társadalom

Vigyázat, hulladékveszély!

Hová vigyük a használt elemet, villanyégőt, lejárt szavatosságú gyógyszert és az elektronikai hulladékot? Tippek kezdő és haladó zöldeknek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Izzók a székelyudvarhelyi Kaufland áruház előtti gyűjtőládában
Fotók: Kakasy Botond, Koszta Ferenc
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. október 10., 10:50
0 hozzászólás. 

Azt már korábban tisztáztuk, hogy a szemét nem hulladék, sőt, a hulladékoknak is két fajtája van. A kettőt egymástól elválasztva gyűjteni hasznos, környezetbarát cselekedet.

Egy háztartásban nem csak újrahasznosítható, de számos elektronikai és veszélyes hulladék is összegyűl. Ezektől is meg kell szabadulni, de fontos tudni, hogy nem a szelektív tárolókban vagy azok mellett, ne adj' Isten a patak partján felejtve van a helyük.

E, mint e-hulladék

Régi mosógép, hűtőszekrény, porszívó, televízió, rádió, menthetetlenül elromlott számítógép, és még sorolhatnánk azokat a háztartási gépeket, amelyeket az elektronikai, úgynevezett e- hulladék kategóriába sorolunk. Ezeket a kisebb-nagyobb masinákat, ha javíthatatlanul elromlottak, nem szívesen kerülgetjük, legszívesebben azonnal megválnánk tőlük.

Természetesen nem az a megoldás, hogy a legközelebbi szemetes kukáig, vagy a város peremére cipeljük, hogy ott rozsdásodjanak tovább – ez merénylet, ami teljes mértékben ellentmond a környezettudatos magatartásnak.

Kisokos

 

Lakossági veszélyes hulladék a szárazelem, akkumulátor, lejárt szavatosságú gyógyszer, festék-, oldószer- és lakkmaradék, növényvédőszer-maradék, egyéb vegyi anyagok, elhasznált sütőolaj, neoncső, villanykörte. A veszélyes hulladék elhelyezése a szelektív tárolókban, a tárolók mellett, közterületeken szigorúan tilos.

Az igazi zöld tett, ha elvisszük egy elektronikus hulladékot begyűjtő céghez. A Zöld Székelyföld Egyesület honlapján kutattunk, ahol a mindent gyűjtő AVE Hargita Kft. köztisztasági vállalaton kívül a Bögöz 30/8 szám alatt levő E - Recycling Kft. is fel van tüntetve. A megadott telefonszámot azonban hiába hívtuk – a cég már nem létezik.

Használt elemek

Működik még, viszont már nem gyűjt e-hulladékot az egyesület honlapján szintén szereplő Unicredit Kft. Az AVE Hargita-nál is érdeklődtünk elektronikus hulladék ügyben és megtudtuk, hogy szerződésük van több, e-hulladék megsemmisítésére szakosodott céggel és rendszeresen, negyedévente szerveznek lakossági elektronikai hulladékgyűjtést, a legutóbbi szeptember 14-én volt, amikor a kijelölt helyeken tetemes mennyiségű hulladék gyűlt össze.

Tóth László igazgató azt is elmondta, hogy ha nincs türelmünk kivárni a gyűjtőakciót, az elektronikai hulladékot elvihetjük az AVE Hargita Termés utcai telepére. Ha nagyobb rakományról van szó, akkor a köztisztasági vállalat ingyen elszállítja azt – szándékunkat a 0266-217407 telefonszámon jelezzük.

Hol pihentesd a fáradt olajat?

Nem bünteti a törvény, de a lefolyóba öntött használt étolaj környezetgyilkosnak számít, akárcsak a folyóvízbe zúdított, elhasznált gépolaj. Ha a gépjármű tulajdonosok a szakszervizben cseréltetik le a motorolajat, akkor máris megoldották a problémát, de amennyiben otthon maszekelnek, és nem a kerítést akarják lemázolni a löttyel, a legegyszerűbb, ha a lecserélt olajat beviszik egy szervizbe.

A töltőállomásokon egyelőre nem gyűjtik össze a használt motorolajat, viszont az étolajat leengedhetjük. Városunkban a MOL kutaknál erre a célra elhelyezett tárolóedények vannak – egy autóillatosító a jutalma annak, aki nem rest és a ide tölti a már hasznavehetetlen masszát.

Használt étolaj

A házi gyűjtögetés fáradalmait is bevállalhatjuk, használat után töltögethetjük a sütőolajat egy erre a célra kijelölt edénybe, megteszi egy nagyobb méretű ásványvizes palack is. Az avas lötty nem marad a nyakunkon, a Zöld Székelyföld Egyesület és az Orbán Alapítvány közös, negyedévente megszervezett Nagy Olajgyűjtése kiváló alkalom arra, hogy zöld módon megszabaduljunk tőle.

De felkereshetjük olaj ügyben a Bethlenfalvi út 167. szám alatt az Eco Trend Kft.-t is, ha előzetesen érdeklődni akarunk, akkor a 0745- 098.193, vagy a 0266-219.300-es telefonszámokat hívjuk.

Ha mérges lesz a vitamin

Időnként érdemes, sőt, szükséges rendet rakni a házi patikánkban is, kiválogatni a lejárt szavatosságú gyógyszereket. Mert ha kiment garanciából, akkor a nagyi szívgyógyszere, de akár egy ártalmatlan fájdalomcsillapító vagy vitamin is veszélyes méreg lesz, amiből egy szemet is szigorúan tilos a kukába dobni, vagy a WC tartályba szórni.

A már hasznavehetetlen, de nagyon veszélyes hulladéknak számító készítményeket speciális módon semmisítik meg az ezzel foglalkozó cégek. Két lehetőségünk van arra, hogy megszabaduljunk a bogyóktól: vagy kivárjuk a Nagy Olajgyűjtést, vagy felkeressük a II. Rákóczi Ferenc utcában a Tünde Gyógyszertárat, ahol biztos sikerrel járunk.

Legyen világosság

Kiégett az izzószál a villanykörtében vagy beadta a kulcsot a neoncső? A veszélyes hulladéknak számító izzóknak, fénycsöveknek semmiképpen sem a szemetes vödörben, ergo nem a kukában van a helye.

Ezeket a Kaufland áruház parkolójában, a miccses sátor mellett levő speciális gyűjtőládába ajánlott bedobni. Ha nagy mennyiségű izzó, neoncső gyűlt össze, akkor az AVE Hargita köztisztasági vállalat Termés utcai telepére is elvihetjük.

A zöld statisztikák szerint mióta beütött a mobil-világ, családonként 10 darab maroktelefont használtunk el. Ha a régi készüléket nem akarjuk nosztalgiából tartogatni, akkor érdemes felkeresni egy szakboltot, vagy mobilszolgáltatót. Van rá példa, hogy új telefon vásárlásánál leadhatjuk a régi készüléket, sőt, az árát is beszámolják az új telefonéba, csak ki kell lesni az erre megfelelő alkalmat.

Használt izzókat és neoncsöveket gyűjtő doboz a székelyudvarhelyi Kaufland áruház előtt

A használt mobiltelefonokat forgalmazó üzletekben közölték, hogy nem veszik be a hasznavehetetlen maroktelefont, töltőt. Arra a kérdésre, hogy miként szabadulhatunk meg ezektől tanácstalan vállvonogatás volt a válasz.

A szárazelemek szintén veszélyes hulladéknak számítanak, nem érdemes otthon, az asztalfiókban tartogatni, mert kifolyhat belőlük a sav. Az elemeket az AVE Hargita Kft. telephelyén adhatjuk le, de be is dobhatjuk a Penny Market, vagy a Kaufland áruházban erre a célra elhelyezett gyűjtődobozok valamelyikébe. Elméletileg az elemeket azokban a boltokban is leadhatnánk, ahol vásároltuk, de ez a gyakorlatban nem működik.

Vigyázz a lábnyomodra

Zöld leltárunkat figyelemfelkeltőnek szántuk, mintegy jelezve, hogy mindannyian tehetünk valamit a környezetért, illetve azt, hogy Székelyudvarhelyen is adottak a lehetőségek arra, hogy tudatosan gyűjtsük és szelektáljuk a háztáji hulladékot.

Mert nem mindegy, hogy mit hová dobunk. Van olyan anyag, amit a természet biológiai úton is csak évtizedek, vagy évszázadok alatt képes lebontani. Érdemes böngészni az alábbi listát és elgondolkodni azon, hogy érdemes venni a fáradságot, és az üres sörös flakonnal, borvizes üveggel elsétálni a szelektív gyűjtőig, mert a patak partján felejtett műanyag palackkal olyan ökológiai lábnyomot hagyunk magunk után a Földön, amely soha nem tűnik el.

Köszönjük a TRE-F Egyesületnek a cikkünk megírásához nyújtott segítséget.

Bomlik, de meddig

 

pamutrongy: 1-5 hónap

papír: 2-5 hónap

kötél: 3-14 hónap

cigarettadoboz: 1-12 év

cigaretta csikk: 3 év

műanyaggal bevont papír: 5 év

nejlonzacskó: 10-20 év

bőrcipő: 25-40 év

nejlonszövet: 30-40 év

konzerves doboz: 50-100 év

pelenka 50-100 év

sörös dobozokat, építkezési anyagot összefogó műanyag pánt: 450 év

üveg: 1 millió év

alumínium sörös doboz: 50 év

műanyag flakon: soha



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."