Itthon » Társadalom

Már az ételjegy sem motivál

Kevesebb az önkéntes véradó Székelyudvarhelyen. Kedden egy jelentkező sem volt, csütörtökön is csak egy.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Fotók: archív
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. szeptember 26., 12:59
3 hozzászólás. 

Jóval kevesebb a véradó ország- és megyeszerte is az utóbbi hónapokban – ez alól a székelyudvarhelyi vérgyűjtő központ sem kivétel, a héten mindössze egy önkéntes véradó jelentkezett. Mint megtudtuk, a véradók száma változik, az évnek vannak olyan periódusai (pl. a húsvét és a karácsony előtti hetek), amikor többen jelentkeznek, máskor pedig hetente alig néhányan keresik fel a központot.

A rokonok és a szegények

Székelyudvarhelyen az önkéntes véradók nagy része a műtétre váró rokon, illetve ismerős kérésére ad vért, az olyan önkéntesek száma kevés, akiket nem az előbbi ok vagy a véradásért járó élelmiszerjegy motivál.

A rákos betegek egy részének vagy a műtétre váróknak kell legtöbbször „mozgósítaniuk" a rokonságot. A tapasztalatok szerint a marosvásárhelyi kórházban fordult már elő, hogy két-három napig el kellett halasztani egy műtétet, egészen addig, amíg megérkezett Udvarhelyről a megfelelő mennyiségű és faktorszámú vér.

Megfigyelhető az a jelenség is, hogy a szociálisan hátrányos helyzetben levő személyek egy része rendszeresen jár véradásra, ők az élelmiszerjegy miatt teszik ezt, nagyobb városokban pedig a rossz anyagi körülmények között élő diákok, egyetemisták is gyakran adnak vért.

Az udvarhelyi vérbegyűjtő központ munkatársainak tapasztalatai szerint a szociálisan hátrányos helyzetű, rendszeresen vért adó személyek egészségesek. Mindegyikben tudatosult, hogy ittasan nem szabad bemenni a járóbeteg-rendelőintézetbe, sőt előző nap sem szabad szeszesitalt fogyasztani.

Ajánlott a kiadós étkezés, de szabadnap is jár

Az európai uniós jogszabályok ugyan tiltják a véradás anyagi juttatásokkal való ösztönzését, Romániában még mindig nem tudták megszüntetni az ilyen jellegű kedvezményeket – ez hét darab, egyenként, 9,35 lejt érő vásárlási utalvány (étkezési jegy), amit élelmiszerüzletekben lehet beváltani.

A véradó munkáltatója aznap köteles szabadnapot biztosítani alkalmazottja számára, a véradás utáni néhány órát ajánlatos ágyban fekve, pihenve tölteni.

veradas01Ajánlott a véradás után egy kiadós étkezés, illetve sok folyadék (pl. paradicsomlé) fogyasztása. A kétezres évek elején (uniós ajánlásra) megszüntették a véradásért járó étkezési jegyet, ám annyira lecsökkent a véradók száma, hogy a kórházak vérkészletei veszélybe kerültek.

Felfrissül a szervezet

Ami a véradás procedúráját illeti, jó tudni, hogy a teljesen egészséges személytől legalább 4,5 deciliter vért kell, hogy vegyenek a begyűjtő központban ahhoz, hogy az a későbbiekben használható legyen.

Csak a 18 és 60 év közötti személyek jelentkezhetnek, nők esetében szükséges a minimális 55 kilogrammos testsúly, férfiaknál pedig a 60 kilogramm. Nem vehetnek vért a valamikori sárgaságos betegektől, a családorvosok nyilvántartásában szereplő krónikus betegektől, a cukorbetegektől, illetve azoktól, akik az elmúlt egy évben valamilyen műtéten estek át vagy vírusos fertőzésben szenvednek. Amennyiben egy tetoválás három hónapnál frissebb, az is kizáró ok.

veradas03Szigorúan tilos egy nappal előtte alkoholt fogyasztani, nem ajánlott a zsíros, nehéz ételek fogyasztása. Szükséges a személyi igazolvány, a véradás előtt testsúlyt mérnek, az ujjbegyből vett vércseppből megállapítják a vércsoportot, illetve a hemoglobin-szintet is.

A véradásnak önmagában is vannak pozitív hatásai, még az önzetlen segítségnyújtás lelki vonzatain kívül is. A vérvétel ugyanis friss vér képzésére ösztönzi a szervezetet, ezáltal maga a véradó szinte megfiatalodik, javul általános közérzete, egészségesebb.

A véradás után a leadott mintán (ezt 36 nap alatt lehet felhasználni) ingyen elvégeznek néhány – egyébként költséges – orvosi vizsgálatot. Ilyen a hepatitisz B- és C-, illetve az AIDS- és szifiliszteszt, a vírusszűrés, vérszegénység-vizsgálat.

Székelyudvarhelyen a járóbeteg-rendelő (poliklinika) második emeletén, a 204-es szobában jelentkezhetnek a véradók kedden és csütörtökön 8 órától.

 

 



3 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Nadragulya
2014-09-26 20:36:17
véradás
Azt mondja meg nekem valaki, hogy miért nem lehet látni soha egyetlen orvost, ápolót vagy asszisztenst vért adni ?
Orvos ismerősöm mondta, hogy értelmes ember max. 10x ad vért, minden további kísérlet meg fogja magát bosszulni.Először meg voltam ütközve,de ilyen egyértelműen elítélő megnyilvánulást a szakmától álmomban sem feltételeztem volna.
Úgy vélem, a véradás nemes dolog, de aki ezt népszerűsíti a társadalomban az lehetne egyenesebb, hogy elmagyarázza a mindenkori kezdő véradóknak az önkéntes segítség árnyoldalát és későbbi kihatásait is.
avatar
nagydd
2014-10-08 10:51:42
Tanulság
Önkéntes véradó voltam.Nyolcszor adtam vért,amiből két-három alkalommal barátok kérésére.Amikor kilencedik alkalommal jelentkeztem azzal fogadtak,hogy soha többé nem adhatok vért,mert a nyolcadik alkalommal leadott vért el kellett dobják,mert használhatatlan volt. A nővér megkérdezte,hogy alkoholista vagyok e?Rendkívül meglepődtem mert alkoholt ritkán és kis mennyiségben fogyasztok (lehet ez a baj :D) ,viszont megittam naponta 1-1,5 liter kólát.Azonnali belgyógyászati kivizsgálásnak vetettem alá magam,az eredmények rendben voltak.Ekkor tudatosult bennem az,amit csak sejtettem addig,hogy ezek a műanyag ''üdítők'' milyen üdítő hatással vannak a szervezetre.Keserű szájízzel gondolok vissza,mert az valóság,hogy véradás után hosszú ideig sokkal jobban éreztem magam.

Tisztelt Nadragulya!Én megtanultam,hogy akkor adok orvosok véleményére,ha legalább három orvos megvizsgált és ugyanazt állítja.Hallottam olyan véleményeket is,hogy a véradásra is rá lehet szokni mint a drogra stb.
avatar
nagydd
2014-10-08 11:05:55
Folytatás
Olyant is hallottam,hogy aki sokszor adott vért annak egy idő után ha akar,ha nem mennie kell,mert hanem ''besűrűsödik'' a vére.Mindebből mennyi igaz arról az orvosok között is megoszlanak a vélemények,de személyes tapasztalatom szerint csak pozitívumokat tudnék felsorolni a véradásról és a véradás utáni időszakról. Ami a cikkből kimaradt,hogy azoktól sem vesznek vért akiknek alacsony a vérnyomásuk.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."