Itthon » Társadalom

Erre vigyázz, ha külföldön vállalsz munkát

Román állampolgárként elvileg azonos feltételekkel vághatsz neki a külföldi munkának az EU bármely tagállamában, mint az őshonosok. Elvileg.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

fotó: illusztráció
fotó: illusztráció
szerkesztoÍRTA: PÁL EDIT ÉVA
2015. március 03., 16:35
0 hozzászólás. 

Az Európai Unió tagállamaiban munkát vállalni szándékozóknak nyújtottak tájékoztatást pénteken, hogy néhány alapvető, de hasznos információval megkönnyítsék az idegen országban való tájékozódást.

A Civitas Alapítvány és az Országos Lakossági Tanácsadó Irodák Szervezete (ANBCC) közösen szervezte az előadássorozatot, ahol megtudtuk, hogyan ne legyen bukta a külföldi munkavállalásunk. A My Mobility Mentor nevű kezdeményezés keretében, melyet román, belga, olasz, bolgár és brit országok tanácsadó szervezetei hoztak létre, készült egy tájékoztató kiadvány is, nagy vonalakban ennek tartalmát mutatta be Maria Antică, az ANBCC képviseletében.

Pálinkát csak mértékkel

Ne feledd itthon az útleveled, vagy személyi igazolványod. Ha autóval mész, az autó biztosítási iratait, a megvásárlásáról szóló számlát, az autó legutóbbi műszaki ellenőrzését igazoló iratot, a megfelelőségi tanúsítványt, amellyel egyszerűsítheted a jármű regisztrálását a célországban.

Az autót be kell jegyeztetned a célországban, amennyiben hat hónapnál tovább tartózkodsz kint. A jogosítványod az EU összes tagállamában érvényes. Ha lejárt, ott kell meghosszabbíttatnod, ahol laksz, bizonyos országokban akkor is meg kell hosszabbíttatnod, ha még nem járt le. Nagy-Britanniában három évet meghaladó tartózkodás esetén ki kell váltanod az ottani jogosítványt.

Személyi felhasználás céljából vihetsz magaddal 800 cigarettát, 400 szivarkát, 200 szivart, 1 kg dohányt, 10 liter pálinkát, 20 liter borpárlatot, 90 liter bort és 110 liter sört. Házi, zárjegy nélküli szeszesitalt nem utaztathatsz át a határon, mert csempészésnek számít. Ezt már a magyar határnál elkobozzák, és sokezer forinttal büntetik.

9999 eurónak megfelelő összeget bejelentés nélkül szállíthatsz ki az országból, de 10000-et már be kell jelentened a célország vámhatóságánál.

Érkezés után

Belgiumban és Olaszországban 10 napon belül be kell jelentened a hatóságoknál az ott tartózkodásodat. Személyi igazolvány vagy útlevél legyen nálad. Ha 3 hónapnál többet szeretnél maradni, akkor regisztráltatnod is kell magad, ez lakcímváltás esetén is érvényes.

maria-antica1

Maria Antică

Belgiumban útlevélképet, lakcímet és munkahelyet igazoló iratot kell magaddal vinned hozzá, Olaszországban útlevél, a megélhetési forrásodat igazoló irat, egészségügyi biztosító kártya, lakcímet igazoló dokumentum, és a családtagok számára a rokonságot bizonyító okirat szükséges a bejegyzésedhez. Olaszországban nagyon fontos irat, amelyet minél előbb meg kell szerezned, a Codice Fiscale nevű okmány, ezt a Questurán (rendőrségen), vagy az Agenzia delle Entrate intézményben igényelheted a személyid/útleveled felmutatásával.

Nagy-Britanniában nem szükséges bejelentened az ott tartózkodásodat, de nagyon-nagyon ajánlott, mert az 5 évre kiváltható tartózkodási engedéllyel sokkal rövidebb időbe telik újra belépned az országba egy külföldi utazás után, bizonyítja a munkáltatódnak, hogy jogod van Nagy-Britanniában dolgozni, és igényelhetsz vele bizonyos szociális szolgáltatásokat.

Némely esetekben rövidtávú tartózkodási vízumra is szükséged lehet, ezt C Schengen típusú vízumnak nevezik, és az utazásod előtt legalább egy hónappal ki kell váltanod a nagykövetségeken. Díjtalanul, két héten belül kiállítják. Olaszországban erre annak a családtagodnak van szüksége, aki nem EU-s tagállam állampolgára, Nagy-Britanniában pedig egy családi engedélyt kell kérned, ha olyan családtaggal utazol, akinek nincs EU-s állampolgársága.

A sommer külföldön is jár

Amennyiben munkanélküli segélyen vagy, külföldön is kaphatod az itthoni juttatást három hónapig. Mielőtt elutaznál, legalább négy hétig nyilvántartott munkanélkülinek kell lenned abban az országban, ahol megkaptad, és igényelned kell egy U2 nevű nyomtatványt, amellyel majd külföldön kérheted a segélyed folyósítását.

Mielőtt elindulnál, váltsd ki az európai egészségügyi biztosítókártyát, a CEASS-t. A kártya segítségével ugyanolyan sürgősségi ellátásban részesülhetsz, mint a helybéliek addig, amíg bejegyeznek a helyi biztosítórendszerbe. Amennyiben nem sürgősségi esetet kezeltetsz, kiszámlázhatják az alapkezelés díját is.

Belgiumban szerződést kell kötnöd valamelyik belga biztosítóházzal, hogy ingyenes orvosi ellátásban részesülhess.

Három hónapot meghaladó olaszországi tartózkodás esetén be kell jelentkezned vagy valamely magán egészségügyi biztosítónál, vagy az Országos Egészségügyi Rendszerbe (SSN), hogy ingyenes ellátást kaphass. Ezt a legközelebbi közkórházban is megteheted a személyi igazolványod, munkaigazolásod és a lakcímet igazoló iratod felmutatásával, családorvost választhatsz, akinek a szolgáltatásait, vagyis az általános orvosi ellátást, a gyógyszerek, kivizsgálások felírását és a betegszabadság kiutalását ingyen veheted igénybe. Ha dolgozol, ugyanolyan jogokkal rendelkezel családtagjaiddal együtt, mint az olaszok.

Nagy-Britanniában a CEASS kártyáddal érvényesülhetsz sürgősségi esetben addig, amíg ki nem váltod a brit egészségbiztosítási kártyát. A National Health System által működtetett közkórházban ingyenes ellátásban részesülsz, ha törvényesen tartózkodsz az országban, és úgy általában ott laksz. Ehhez egy általános orvosnál kell becsengetned.

Gondolkodj előre

Legalizáld a végzettségedről szóló okleveleid még itthon, a bukaresti nagykövetségeken, mert nagy segítségedre lehetnek a munkakeresésben, és onnan jóval bonyolultabb ezt a dolgot elintézni.

Munka:

Az Európai Unió tagállamaiban nincs szükséged külön munkavállalói engedélyre ahhoz, hogy alkalmazzanak.

Belgiumban három regionális munkaügyi hatóság működik, ahol állást kereshetsz: Flandriában a VDAB, Vallóniában a Le FOREM, és az ACTIRIS Brüsszelben.

Olaszországban munkakeresőként be kell jelentkezned az országos munkaerő-elhelyezési szolgáltatónál, vagy a regionális ügynökségeknél.

Nagy-Britanniában a kormány által működtetett Munkaügyi Központoknál ingyenesen hozzájuthatsz a meghirdetett állásokhoz, nyomtathatsz, és igénybe veheted az ottani tanácsadó szolgáltatását. Ezekben a központokban elég nagy a forgalom, ugyanis a munkanélküli segélyre jogosultaknak kéthetente regisztráltatniuk kell magukat. Az Universal Jobmatch oldalon is találhatsz munkát, valamint a munkaerőügyökségeknél. A munkavállaló számára a szolgáltatás ingyenes, a munkát hirdető vállalatoknak kell kifizetniük az ügynökséget.

Természetesen az összes államban találsz apróhirdetésekben, reklámokban munkát.

Így juthatsz bankkártyához

Belgiumban a bankszámla létrehozásához személyi igazolványra és lakcímet igazoló iratra, pl. lakásbérleti szerződésre lesz szükséged. Olaszországban a személyi mellé Codice Fiscale is kell, valamint kérhetik a lakcímet igazoló iratot. Nagy-Britanniában a személyi mellé szintén lakcímet igazoló irat kell, de itt elfogadják a nevedre szóló közüzemi számlát is. Utóbbi nehéz lehet, ha csak rövid ideje érkeztél az országba, és még nem jött a nevedre számla. Bizonyos bankok azonban nemzetközi műveleteket is végrehajtanak, azaz még itthon megnyithatod a bankszámlát, és később „átköltözteted" azt Angliába.

Itt ütheted meg a bokád

A Belgiumban való bejelentkezésedkor kérhetnek még a feltüntetetteken kívül más iratokat is, a bürokráciával is meg kell küzdened. Az egészségügyi biztosítással és a szakmai képzettséged elismertetésével akadhatnak még problémáid.

Nagy-Britanniában is az ügyintézés, ami hosszadalmas, és bonyolult. A lakásbérlésnél megtörténhet, hogy nem akarják visszaadni a garanciát, illetve a munkáltatód vonhatja meg a jogaidat.

Ha nem mennek jól a dolgok,

vagyis megsértik a jogaidat, nem engednek szabadságra, túlóráztatnak, és ami még rosszabb, nem fizetnek ki stb., akkor segítséget kérhetsz. A Your Europe Advice, vagyis az Európa Önökért Tanácsadó Szolgálat az összes európai uniós ország nyelvén elérhető, néhány napon belül jogi szakértők válaszolnak, amennyiben kitöltesz egy online űrlapot, és elküldöd a kérdésed – mondta és mutatta Henter Andrea.

tavoli

Henter nem titkolta, hogy sok a visszaélés a román és bolgár állampolgárokkal szemben, arra biztatott, hogy merjünk kiállni magunkért, segítséget kérni, mert minden országban vannak erre specializálódott szervezetek.

De fordulhatsz közvetlenül az Európai Bizottsághoz, vagy valamely európai parlamenti képviselőhöz.

A Kossuthban is érdeklődhetsz

Somogyi Attila az Európai Bizottság által 2007-ben létrehozott Europe Direct Hargita megyei központjának a működését mutatta be. A Europe Direct célja, hogy közvetlen kapcsolatot biztosítson az Európai Unió és az állampolgárok között alapvető és általános jellegű információk szolgáltatásával.

somogyi

Somogyi Attila

Információt a Kossuth utca 20. szám alatt levő UFF irodában 9-16 óra között személyesen, vagy telefonon a 080067891011-es ingyenesen hívható számon kérhetünk.

Az Unióval kapcsolatos szakkönyvtárat tartanak fenn, ahonnan kölcsönözni is lehet. A Europe Directnél általános infókat kaphatunk, és speciális kérdések esetén eligazítanak bennünket a szakértőkhöz. – Hét év alatt egyetlen kérdést sem kellett visszautasítanunk – büszkélkedik az irodavezető. A tanácsadáson kívül proaktív tevékenységekben is részt vesznek akár kezdeményezőként, akár társszervezőként, úgyhogy bátran lehet őket keresni, ha terveid vannak, és tanács vagy partner kell – biztat Somogyi.

Yes, itt az Eures

A munkaerő-ügynökségnél is kérhetsz segítséget, amennyiben külföldön szeretnél munkát vállalni. Az az Országos Munkaerő-ügynökség együttműködik az Eures-szel, ami az európai mobilitást, munkavállalást elősegítő hálózat.

Mind az Eures honlapján, mind a munkaerő-ügynökségén  érdeklődhetsz állás után.

Virágh Zsuzsánna nagyon ajánlja, hogy kiköltözés előtt olvasd el az Élet és munka című részt az adott országról, ez sajnos legtöbbször az ország nyelve mellett csak angolul, németül és franciául elérhető, de megéri az erőfeszítést. A munkaerő-ügynökség szokott különféle állásbörzéket, szelekciókat szervezni pl. dániai, spanyolországi szezonmunkákra, vagy Németországba, ezeket a honlapjukon hirdetik meg.

viraghzsuzsanna

Virág Zsuzsánna

Legtöbbször Szebenben, vagy Brassóban találkozhatsz lehetséges munkaadóiddal, amennyiben kiválasztanak a börzén való részvételre.

Virágh Zsuzsánna figyelmeztetett, hogy nem ajánlott munkaszerződés nélkül kimenni, és vigyázzunk, mert gyakran csapdába csalhatnak azzal, hogy saját céget hozatnak létre veled, ennek számlázzák a fizetésed. Könnyen arra ébredhetsz, hogy pl. a német adóhivatal kopogtat az ajtódon, és egy hatalmas összeget kér, amit már valószínűleg elköltöttél. Az adózással további bibik is vannak, például, ha külföldön adózol, és az ottani adókulcs alacsonyabb a Romániainál, akkor a különbséget itthon ki kell fizetned. És fordítva.

A Nagy-Britanniáról, Belgiumról és Olaszországról szóló tájékoztató füzetecskét letöltheted innen, a németországit meg innen.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."