Itthon » Civilek

Gondolj a Földre egy órán át

Közel 150 ország, 7 000 város vesz részt a Föld órája 2013 akcióban. Székelyudvarhelyen is lekapcsolják a villanyt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
2016-ban még úgy tűnt, felfele ível a MES fotó: Balogh Réka Adrienne/archív

Elköltözik Székelyudvarhelyről a MES

Emlékszik valaki arra, hogy volt egy rendezvény, ami...
Romakonf05

Akinek a helyében biztosan nem lenne

Ismerik azt a viccet, amiben a székelyföldiek mind...
egymilliocsillag2017

A szegényekért gyúlnak ki a csillagok

Péntek este egy gyertyagyújtással te is segíthetsz a...

A Föld Órája
Idén is kapcsold le a villanyt egy órára
szerkesztoÍRTA: UH.RO
2013. március 19., 15:20
0 hozzászólás. 

Az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Hargita Megyei Europe Direct Tájékoztató Központ hatodik éve kapcsolja Udvarhelyt a Föld órája világméretű mozgalmához. Március 23-án, szombaton 20 óra 30 perc és 21 óra 30 perc között egyórás gyertyás, akusztikus estét szerveznek, mikor minden székelyudvarhelyit (és nem csupán) arra bíztatnak, hogy hangulatos közösség és kávéházi kedvezmények mellett vegyen részt a G. Kávézóban egy árammentes estén.

A szervezők remélik, többen csatlakoznak a világméretű kezdeményezéshez, és Székelyudvarhely háztartásaiban a hivatalos időkereten túl akár több óráig is elhúzódik majd az árammentes időszak.

Otthoni környezetben nem kell mást tenni, mint legalább egy órára lekapcsolni a villanyokat, gyertyát gyújtani, és a tévénézés, internetezés helyett inkább beszélgetni a családdal, barátokkal. Az UFF és a Europe Direct-központ erre nyújt lehetőséget a G. Kávézóban, ahol hangulatos gitárszó mellett töltik a Föld óráját.

A Föld órája (Earth Hour) 2007-ben indult hódító útjára Sydney-ben, Ausztráliában, amikor is 2,2 millió család és üzleti vállalkozás kapcsolta le a villanyokat egy órára. Egy évvel később az esemény már globális fenntarthatósági mozgalommá vált, több mint 100 millió ember és 35 ország részvételével. 2008-ban már elsötétült a Golden Gate híd San Franciscóban, a római Kolosszeum, illetve a Vár és a Lánchíd Budapesten, jelképezvén egy olyan ügyet, amely minden órával egyre sürgetőbbé válik.

A Föld órája egy világméretű önkéntes kezdeményezés, amely megpróbálja felhívni az emberek, vállalatok, intézmények, kormányok figyelmét a környezetszennyezés és a túlfogyasztás okozta problémákra. Az akció keretében arra kérik a részvevőket, támogatókat, hogy minden év márciusának egyik szombatján este világszerte kapcsolják le egy órára a fölösleges világítást, és áramtalanítsák a különféle elektromos készülékeket. 2011 óta az akció kiegészül egy másik felhívással is, melynek lényege, hogy tegyünk fogyasztáscsökkentési, környezetvédelmi fogadalmat az év többi napjára is.

A tavalyi Föld óráján is elsötétült a világ számos jól ismert, ikonikus épülete, látványossága, az akcióhoz pedig több mint egymilliárd ember csatlakozott nemre, származásra, vallásra, generációra és földrajzi távolságra való tekintet nélkül, mert egy valami mindenkiben közös: a bolygó, ahol élünk.

Az akció részvevőinek száma napról napra növekszik, hiszen a Föld órája a tettek üzenete: mindenki változtathat, a környezetvédelem terén egy egyszerű cselekedettel is komoly eredményeket lehet elérni.

Csatlakozz a Föld órájához te is, kapcsold le a világítást március 23-án, szombaton 20 óra 30 perckor!

uh.ro/sajtóközlemény



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."