Itthon » Társadalom

Mi lapult a paplanhuzatban?

A diákokat is meglepte, mit találtak eldobva a Küküllő partján pénteken, az idei első szemétszedő–medertakarító akció során.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

Nem csak partot tiszítottak, ültettek is pénteken
Nem csak partot tiszítottak, ültettek is pénteken
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. március 21., 13:38
0 hozzászólás. 

Faültetéssel kezdték, majd a Küküllő partjának takarításával folytatták a városszépítést az udvarhelyi iskolák önkéntesei pénteken. Az udvarhelyi polgármesteri hivatal által toborzott önkéntesek a víz világnapja alkalmából húztak gumikesztyűt.

A tavalyinál több suli jelentkezett

A szervezők a tavalyi környezetvédelmi programhoz hasonlóan az idei akciót is négyállomásosra tervezik – mondta el Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. A pénteki megmozdulás az idei első volt, és a tavalyitól eltérően derűs, meleg időben valósulhatott meg.

Faultetes parttakaritas 10 web

Az akcióra nyolc udvarhelyi iskola jelentkezett. A Tompa László Általános Iskola, a Bányai János Műszaki, valamint a Palló Imre Zene- és Képzőművészeti Szakközépiskola tanulói a városi parkban kezdték meg a munkát, délelőtt tizenegy körül – ide hívták a sajtó képviselőit is.

Voltak azonban olyan csapatok, amelyek már korábban nekiláttak megtisztítani a Küküllő felső szakaszát. Mások az iskoláik udvarán ültették el a hivataltól igényelt fákat, összesen százötvenet.

„Valaki mondja meg..."

Tizenegy óra húsz perc körül derült ki, miért a parkhoz hívtak idén: ide érkezett Bunta Levente polgármester, aki első hevében a minifocipálya és a játszótér közé, éppen az előkészített, cserepes facsemeték elé parkolt le. Később kitolatott, és új helyet keresett autójának, hogy ne legyen útban a munka során.

A gyerekek idén fehér alapon kék feliratos pamutpólót kaptak, amelyen az Élhető, vízbarát Székelyudvarhely! szlogen olvasható. Szelfik, próbálgatások, közös öltözködés alapozta meg a közös munkát.

Faultetes parttakaritas 12 web

A diákok után a polgármesternek is kiosztottak egy egyenpólót, aki vidáman öltötte magára – a tavalyi stílusától eltérően nem az öltönyére, hanem az ingére. Fejlődés. „No, valaki mondja meg, mit kell csinálni" – csapta össze a kezét, és a diáksereg élén az első facsemetéhez vonult.

Ásóval igazgatta a város dolgait

Miután a helyszínen lévő szakember ismertette, milyen csemeték kerülnek a földbe (díszalma- és hársfák), megmutatta, hogyan emeljék ki azokat a cserépből földestől. A többi már gyerekjáték volt: Bunta Levente egy diák segítségével betömte a csemete gyökere körüli gödröt, majd elegyengette azt.

Faultetes parttakaritas 16 web

A művelet közben többször is megállt sztorizgatni. Mesélt a diákkoráról, amikor zenélt, és a mezei munkától egy hétig hólyagos volt a tenyere. Rögtönzött egy tanórát is arról, hogy mennyire fontos a folyók, patakok vizének tisztán tartása. Régen bűnnek tartották, ha valaki szennyezte a vizet – fogalmazott.

A Küküllő rejtett arca

Közben egy középiskolás csoportot a Küküllő partjára irányítottak, sárga gumikesztyűkkel, szemeteszsákokkal. A lányok némelyike meglepetten nézegette, mozgatta gumikesztyűs ujjait, bizonyára új élményben volt része.

Faultetes parttakaritas 19 web

A Küküllő Sziget utca felőli partján aztán hatalmas lendülettel vetették magukat a munkába: a legkisebb apróságokat is igyekeztek feltakarítani a földről. Az egyik lány a tömbházak melletti pad környékén tisztogatott. „Teli van szivarral" – kiáltott fel meglepetten.

Faultetes parttakaritas 25 web

Többnyire párokban, csoportokban, a domboldalon és a patakparton egymást segítve gyűjtötték a szemetet. Mások szemetét. Az egyik csoport több törött, de nagyméretű deszkadarabot halászott ki a vízből, mások dezodoros flakont, használt pelenkát és zoknit is találtak.

A rejtélyes paplanhuzat

A gyűjtőakció egyik fénypontja az volt, amikor az egyik önkéntes eltökélte, hogy lehámozza egy nagy kőről a rátekeredett textíliát. Hogy lepedőről, paplanhuzatról vagy kabátról van-e szó, egyelőre nem lehetett megállapítani.

Faultetes parttakaritas 31 web

Három tinédzserlány együttes ereje kellett hozzá, de végül sikerült kirángatni a koszos, sáros, agyonázott paplanhuzatot a vízből, amelyben gyanúsan dudorodott valami. A lányok jó darabig vacilláltak, hogy kinyissák-e a huzatot, s persze, közben mindenki találgatott, mi lehet benne. A legtöbben állattetemre tippeltek.

Végül, amikor a tanárnak hiába kiáltottak, a kíváncsiság legyőzte a félelmet, és felfeszítették a huzat elhasználódott cipzárját. Ekkor mindenki közelebb merészkedett a talányos valamihez.

Faultetes parttakaritas 35 web

„Akármi van benne, már biztos nem él" – biztatta a lányokat egy társuk. „Biztos arany van benne" – nevetett egy másik. Mindenki fellélegzett, és kicsit talán csalódottnak is tűnt, amikor kiderült, hogy csak az összecsomósodott tölteléktől domborodott ki a huzat. Egyesek még azután is piszkálták egy darabig a holmit, remélve, hogy rejteget még valamit.

Akiknek jár a dicséret:

A víz világnapi akcióba a Bethlen Gábor, Tompa László, Orbán Balázs, illetve a Móra Ferenc Általános Iskola, a Marin Preda Elméleti Líceum, a Kós Károly Szakközépiskola, a Palló Imre Művészeti Szakközépiskola, valamint a Bányai János Műszaki Szakközépiskola diákjai, tanárai kapcsolódtak be.

A több mint kétszáz résztvevő végül tizenöt köbméter szemetet gyűjtött a Küküllő városi szakaszain, illetve a patakok partjain, amelyeket a szociális segélyben részesülők tisztítottak meg. A hulladékmennyiség elég jelentős, főleg, mert idén már voltak parttakarító akciók – hívta fel a figyelmet Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtószóvivője. A következő megmozdulás egy hónap múlva, a Föld napja táján várható.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."