Itthon » Társadalom

Délelőttök a kádban

Hétfőtől újra üzemel a szejkei kádas gyógyfürdő. Napi három buszjárat is indul arra, a fenntartási költségek nem ismertek.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
havashargitasugo

Ezért lett olyan hideg

Megérkezett a hó a Madarasi Hargitára, a hideget itt...
korond26

Valami bűzlik Korondon

Találkoztunk a helyiekkel, a szemétügyről...
Séra Zoltán fotó: Egyed Ufó Zoltán

Séra Zoltán emigrál (videó)

A korondi szemét áldozata elmeséli, miért hagyja itt a...

gyógyfürdő kádfürdő Szejkefürdő
Ússzál bele a kádba!
szerkesztoÍRTA: BÁLINT KINGA KATALIN
2016. május 06., 10:47
0 hozzászólás. 

Napi háromszor indul busz Udvarhelyről a Szejkére, a hétfőn megnyílt kádas gyógyfürdőhöz, a városi járatot üzemeltető Bálint Transszal kötött megállapodás szerint. A létesítményt a június elején megnyíló szejkei stranddal együtt a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal működteti, mivel az előző működtetőnek lejárt a szerződése − áll a hivatal szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményében.

Két strandja lesz a városnak

A városi önkormányzat képviselő-testülete tavaly ősszel úgy döntött, hogy nem adja bérbe a szejkefürdői létesítményt – mondta Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Az akkor megszületett tanácshatározat szerint idéntől a hivatal működteti a városi strand mellett a szejkei szabadtéri fürdőhelyet és a kádas gyógyfürdőt is. A létesítmény fenntartási költségeiről nem tudott információval szolgálni. Utóbbi minden év tavaszán, általában április közepén nyílik meg, és őszig tart nyitva.

 

kadfurdo5

A melegfürdős szolgáltatás a reumás, légúti, női, idegrendszeri és bőrbetegségek gyógyítására javallott. A létesítmény idén május 2-ától üzemel, mivel a polgármesteri hivatal a kilenckádas gyógyfürdőben kisebb felújításokat végeztetett, és kicserélt öt fürdőkádat. A fürdőt már javában látogatják a gyógyulni vágyók, főként középkorúak és nyugdíjasok.

Urán van a vízben?

Szejkefürdőre a menetrend szerinti, régi-új buszjárattal érkeztem meg, kicsivel reggel kilenc után. Két visszajáró fürdőző utazott még a buszon, akik ízületi problémáik javítása érdekében járnak a gyógyfürdőbe. Általában tavasszal és ősszel végeznek el egy-egy tíznapos kúrát, hogy formába lendüljenek.

kadfurdo1

„Fiatal koromban atlétizáltam, hajtottam magam, hogy minél gyorsabb legyek, s most alig tudok lemenni a lépcsőn" - vallotta be az egyik utastársam, egy hetven év körüli bácsi. Mint elmondta, a lánya vegyész, aki megvizsgálta a szejkei vizet, és vagy negyvenféle ásványi anyagot talált benne. Még egy nagyon kis mennyiségű uránt is − tette hozzá cinkos arckifejezéssel.

A másik fürdőzni vágyó, egy hasonló korú néni sokáig járt Herkulesfürdőre, de az orvosa felhívta a figyelmét arra, hogy ugyanazt a jótékony hatást itthon is megkapja. Ha elvégzi a tíznapos kúrát, semmi baja sincs − mondta el. Az idei terápiát még csak pár napja kezdték el, de máris jobban tud aludni - derült ki a gyógyfürdőben, ahol a vendégeket fogadó, illetve a takarításért felelős dolgozó mindenkit megkérdezett a tapasztalatairól.

Egymagukban áznak a vendégek

A strand kismedencéje melletti régi, fehér épületbe érkezésünkkor már három-négy fülke foglalt. A bejárat melletti falra kifüggesztették a nyitásrendet, az árlistát, illetve a víz összetételével és a fürdő használatával kapcsolatos tudnivalókat. A látogatók a regisztrációs asztalnál kapnak egy cédulát, amelyet kitesznek a fülkéjük ajtajára, ebből lehet tudni, hogy a helyiségben éppen tartózkodnak.

kadfurdo3

A kis szobácskákban csak egy-egy kád és szék van, egyébként csupaszok és szűkek. Feltehetően húsz-harminc éve is így néztek ki: a helyiségeket régi préselt lemezajtók takarják el a kíváncsiskodók elől, és még a reteszük is velem egyidős lehet. A kádak előtt egy-egy lécekből ácsolt kilépő jelzi, hogy a kényelem érdekében érdemes papucsot is hozni. Összességében, a szűk folyosót, a gyér világítást, a rideg fehér falakat látva kiderült, a dolgozók jelentik az egyetlen barátságos tényezőt a fürdőben.

A szobácskákban alkalmanként egy-egy fél órát töltenek a látogatók, amíg a jellegzetesen kénes szagú vízben lévő ásványi anyagok megteszik jótékony hatásukat. Az ajtók zárhatók, a kádat pedig olyan hőmérsékletű vízzel töltik meg, amilyenben jól érzik magukat.

A magas vérnyomásosok jó, ha megkérdezik az orvosukat, hogy használhatják-e a fürdőt, mert nekik nem igazán ajánlott − magyarázza a dolgozók egyike, hozzátéve, van olyan vendégük, aki Németországból is hazajár, mert az ottani gyógymódok nem váltak be neki.

Előbb-utóbb mindenkinek fáj valahol

Kísérőm, Mag Domokos és fia, Mag Attila menedzselte korábban a fürdőt meg a strandot, s most is besegítenek a működtetésbe. Szerették volna továbbra is ők vezetni a fürdőhelyet, de a város nem hosszabbította meg a szerződést. Örülnek a nemrég eszközölt kis felújításnak, de úgy érzik, az egész telepre ráférne már egy nagyobb léptékű modernizálás, amit pályázatból meg is lehetne valósítani.

kadfurdo6

Egy ilyen adottságot ki kellene aknázni, azonkívül gondolni kellene az idősekre is. Előbb-utóbb mindenkinek elkezd fájni valahol − mutattak rá a dolgozók. Egyetértenek abban, hogy a szejkefürdői víz nagy kincse Udvarhelynek, s a lelőhelyben jelentős turisztikai potenciál rejlik. A mostani, elszigetelt fürdőzés helyett ki lehetne alakítani egy kellemes közösségi teret is: két kis helyiséget össze lehetne nyitni, abba dézsát tenni, amelyben akár hat-nyolc vendég is áztathatja magát, társasági életet élhet − ötleteltek.

A gyógyfürdőben masszázs is igényelhető, jutányos áron, előzetes egyeztetéssel. A fürdőzők a kúra lejárta után hajat száríthatnak, s felfrissülten térhetnek haza. Panaszt, kifogást egyiküktől sem hallani, de a fiatalok bizonyára tágasabb fürdőt szeretnének. Nem is igazán járnak fiatalok ide − erősíti meg a működtető, aki úgy véli, egy felújítással őket is be lehetne vonzani.

A csodavíz nem szép víz

A kádas fürdő vizének jótékony hatása legalább ötször olyan erős, mint a strandvízé, mert a medencékben a szejkei, ásványi anyagokban dús vizet édesvízzel elegyítik. Ez egyrészt azért fontos, mert a „tömény" szejkei vizet a klór barnásra színezi, ami elijeszti a fürdőzőket, másrészt az nem is melegedik fel 16-17 Celsius-foknál magasabb hőmérsékletre − tudtuk meg Mag Domokostól.

Egyúttal megmutatta nekünk a tartályt is, amelybe feltör a gyógyvíz. Annyi van belőle, hogy folyamatosan tele van, nincs ingadozás − ismertette. Igaz, a zavaros, kénes szagú, gyöngyöző gyógyvíz nem túl hívogató, és valószínűleg nem is ajánlott fogyasztásra, van, aki gyomortisztítóként is esküszik rá: minden nap megiszik egy kupicányit belőle.

A kádas fürdőt egy alkalommal 12, tíz alkalmas bérlettel 90, tizenöt alkalmassal pedig 130 lejért élvezhetik a látogatók. A gyógyfürdő munkanapokon reggel kilenctől délután ötig, szombaton pedig kilenctől déli kettőig tart nyitva. A fürdő programjához igazították a buszjáratot is, mivel az reggel kilenckor, tizenegykor és délután négykor indul a Márton Áron térről, a városba pedig fél tízkor, fél tizenkettőkor és délután ötkor tér vissza.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."