Itthon » Közélet

Tavalyi áron melegedünk ezen a télen

A gáz ára emelkedik, de a távfűtésé nem lesz borsosabb. Számíthatunk fűtéspótlékra, és a vízszintes elosztásos rendszer is megéri majd az árát.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
oktoberitanacsules01

Élőben az októberi tanácsülésről – átadták a Vasszékely-díjakat

Kivételesen egy órával később kezdődik az...
56osfelvonulasUdvarhely

Megint lecsapott a prefektus a magyar trikolórra

Az október 23-ai díszítés miatt büntette meg a...
Kossuth utcába Kossuth címert!

Lyukas izék a főtéren

Az október 23-ai megemlékezés alkalmából ünneplőbe...

radiator melegedes
Nem lesz magasabb a fűtésszámla.
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. szeptember 02., 14:53
0 hozzászólás. 

Hűvösebbre fordult az idő, s bár még nem kell befűteni, amikor a reggeli órákban a hőmérőről leolvassuk a 12-13 fokos „meleget", már hidegrázósan gondolunk a fűtésszezonra és annak árára.

„A lakossági hőenergia ára Udvarhelyen a következő két évben stabil marad, sőt, 2015-ben, amikorra a biomasszás hőerőmű beüzemelését terveztük, csökkenni fog"– nyugtatta meg a fűtésszámláknak már csak a gondolatától is didergő lelkünket Ráduly Mihály, a székelyudvarhelyi Urbana Rt. igazgatója.

A közüzemek igazgatója derűlátó a sokat vitatott udvarhelyi távfűtés jövőjével kapcsolatosan. Optimizmusát alátámasztja, hogy ebben az esztendőben a július 20-ai határidőig, a tavaly iktatott és nem rendezetteket is beleszámolva, mindössze 69 leválási kérést iktattak. Ezeknek felét már megoldották, a többi sem marad csak papíron, mondta az igazgató, aki szerint a leválás ügyintézést néhány esetben a szükséges iratcsomó hiányossága hátráltatta, más esetekben pedig a lakók kérték, hogy szeptemberre ütemezzék a munkálatokat.

Kevesen, de voltak olyanok is, akik a saját fűtésrendszerről visszacsatlakoztak a közös távfűtésre: a közösbe azok a lakók „kérezkedtek" vissza, akik olyan tömbházakban laknak, ahol beszerelték a vízszintes elosztású fűtésrendszert.

Az Urbana Rt. ezelőtt három évvel kezdte meg ennek a rendszernek a kiépítését az udvarhelyi tömbházakban. A vízszintes elosztásos rendszer nagy előnye, hogy lehetővé teszi, hogy a lakók saját maguk szabályozhassák lakásukban a hőmérsékletet és az elfogyasztott hőmennyiség arányában fizessenek. Magyarul: a hőmérséklet szabályozásával jócskán lehet spórolni, és mindenki annyit fizet, amennyit fogyaszt – summázta Ráduly.

A közüzemek statisztikája azt bizonyítja, hogy jól működő és zsebbarát rendszerről van szó. A tavalyi felmérések alapján az október-április közötti fűtésszezonban a vízszintes elosztásos rendszer előnyét élvező 147 lakrészben átlagosan 35 százalékkal voltak alacsonyabbak a fűtésszámlák, mint korábban. Ez azt jelenti, hogy az érintett családok a fél év alatt átlagosan összesen 600-800 lejért melegedtek.

A pénztárcabarát fűtésrendszer egyre népszerűbb, ebben az évben összesen 31 lépcsőház lakói igényelték, amiből 15 lépcsőházban már be is szerelte az Urbana Rt. Jelenleg is dolgoznak, a Tábor-lakónegyedben a Függetlenség 14. szám alatti tömbházban – közölte portálunkkal az igazgató, aki szerint az idén körülbelül 20-25 tömbházba tudják beszerelni a rendszert, ami azt jelenti, hogy ez év végéig városszinten körülbelül 35–40 lépcsőház lakói élhetnek a közös, de mégis egyénileg szabályozható távfűtés adta lehetőséggel.

Fűtéspótlék idén is lesz: ahogy a korábbi években, a fával és gázzal fűtők ebben az évben is igényelhetik a fűtéstámogatást, azonban egyelőre még nem lehet a kéréseket benyújtani – közölte Fülpesi Gyula, a polgármesteri hivatal szociális osztályának vezetője.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."