Kultúra » Alter

Ismét megünnepeljük a Magyar Tudomány Napját

Konferenciával, kiállításokkal, díjátadó gálával tisztelgünk hétvégén a Magyar Tudomány Napja előtt.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

A Magyar Tudományos Akadémia megalapítását is ünnepeljük
A Magyar Tudományos Akadémia megalapítását is ünnepeljük
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2012. november 05., 16:01
0 hozzászólás. 

A jeles napot 2007-től ünnepeljük meg városunkban. Az ötödik rendezvénysorozatot november 9-10-én szervezik meg.

A két napos ünnep nyitánya a Címer és pecsét kiállítás, amelynek a Művelődési Ház ad otthont november 9-én, pénteken délután 5 órától. A kiállítást dr. Pál Antal Sándor akadémikus méltatja, közreműködik Derzsi Dénes gitárművész, a művészeti iskola tanára.

November 9-én, szombaton délelőtt 10 órától a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont székhelyén tartják a tudományos konferenciát, amelynek meghívott előadói dr. Pál Antal Sándor akadémikus, Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus, Bernád Rita, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főlevéltárosa, Zepeczaner Jenő nyugalmazott múzeumigazgató és Mihály János történész, a Forrásközpont munkatársa lesz.

A konferenciát 13 órától Szekeres Attila István Erdélyi közigazgatási címerek című kiállításának megnyitója követi.

A Magyar Tudomány Napját november 10-én, szombaton az Udvarhelyszéki Tudományért díj átadásának ünnepsége zárja. A gálaest délután 6 órától kezdődik a Művelődési Házban. A zenés köszöntőt a Cantuale marosvásárhelyi énekegyüttes szolgáltatja.

A rendezvénysorozat része a Bartha Miklós és kora elnevezésű tudományos konferencia is, amelyet november 15-én szerveznek meg. A délelőtt 10 órakor kezdődő előadássorozatot a Szent István teremben tartják.

A Magyar Tudomány Napja – Székelyudvarhely 2012 rendezvénysorozatot Hargita Megye Tanácsa, a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, Székelyudvarhely Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala és az Areopolisz Egyesület közösen szervezi.

A Magyar Tudomány Napja

A Magyar Tudomány Napjának megünnepléséről 1996-ban határoztak a Magyar Tudósok Világtalálkozóján és 1997 óta ünneplik meg minden év november 3-án. A jeles nap a Magyar Tudományos Akadémia megalapításának állít emléket, hiszen 1825. november 3-án gróf Széchenyi István a pozsonyi országgyűlésen felajánlotta birtokainak egy évi jövedelmét a Magyar Tudós Társaságnak, így a magyar rendek rábólintásával létrejöhetett az Akadémia.

A magyar tudomány napja előtt tudományos konferenciákkal, előadásokkal, kulturális rendezvényekkel tisztelegnek Magyarországon és az a határokon túli magyarok lakta területeken is.

A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont és az Areopolisz Egyesület közös szervezésében Székelyudvarhelyen először 2007-ben tartották meg az ünnepséget és adták át először az Udvarhelyszéki Tudományért díjat. Az udvarhelyszéki tudósok eredményes tudományos munkásságát elismerő oklevelet és Sántha Csaba szobrászművész szimbolikus, bronzból készült kisplasztikáját 2007-ben Dávid László művészettörténész, 2008-ban dr. Balla Árpád orvosprofesszor, 2009-ben Benkő Elek régész és 2010-ben Bíró G. Albert matematikus, 2011-ben pedig Szabó Kálmán Attila nyugalmazott pedagógus kapta.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."