Kultúra » Alter

Amit még nem tudunk a Rákóczi-szabadságharcról

A magyar nemzet története című előadássorozat egy újabb, érdekes és máig vitatott történelmi korszakot bemutató előadással folytatódik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

rakoczi
Többet tudhatunk meg Rákócziról
szerkesztoÍRTA: LÁZÁR EMESE
2013. január 30., 13:07
1 hozzászólás. 

Dr. Mészáros Kálmán, a Budapesti Hadtörténeti Intézet munkatársának a Rákóczi-szabadságharcról szóló előadását január 31-én, csütörtökön este 6 órai kezdettel a Művelődési Ház koncerttermében hallgathatják meg az érdeklődők.

„II. Rákóczi Ferenc szabadságharca különleges helyet foglal el nemzeti tudatunkban. Könyvtárnyi irodalom áll rendelkezésünkre a nyolc évig tartó rendi-nemzeti függetlenségi harcról, a korszak monografikus feldolgozásával azonban máig adós történetírásunk.

Az utóbbi évtizedekben számos lépés történt a kuruc szabadságharc és az azt lezáró szatmári békekötés helyes értékelésének és a korszak jobb megismerésének irányába, ennek ellenére gyakran még a legújabb kiadványok egy részét is a nemzeti romantika és a marxista történetírás elavult beidegződései hatják át.

E téren alighanem akkor léphetünk tovább, ha sikerül tisztázni a még feltárásra váró problémákat, s ha a feldolgozó munka során szigorúan ragaszkodunk a források alapján megismerhető tényekhez... A szabadságharc katonai alakulatainak története egyébként is megoldásra váró feladat még, s az előadó saját kutatásainak erre vonatkozó eredményeit székelyföldi példákkal kívánja bemutatni." - írja előadásának témájával kapcsolatosan dr. Mészáros Kálmán.

Az előadásra a belépés díjtalan.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
lajosfia
2013-01-31 16:26:42
Csak akkor maradunk hűek saját magunkhoz, múltunkhoz, ha csak a felderíthető tényekhez ragaszkodunk, de ahhoz nagyon. A marxista blabla (mint Glatz Ferenc finnugor szélsőséges őrülete) is megzavarjon bennünket.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."