Kultúra » Kiállítás

Bem apó olasz borotvát használt!

Gábor Áron rézágyúját nem, de noteszét megnézheted közelről a múzeumban. És sok minden mást is, ami az 1848-49-es eseményekhez kapcsolódik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
Fotók: Lőrincz Csaba / Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala

Mit kotyog a magyar nemzet a világba?

Az 1956-os forradalom emlékünnepség-sorozata már...
fotokiallitasBalint

Lencsevégen maga az ember

Fotótárlat nyílik a kultúrházban, egy évtizednyi...
kezmuves

Kézműves konferencia és kiállítás

Már csak egy napod maradt, hogy benézz a Bocskai Házba.

bemborotva
A borotva mellett a tábornok kitüntetése, kelyhe, nagyítója és fotója is látható
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. március 15., 15:12
1 hozzászólás. 

A szabadságharc ereklyéi című kiállítást dél 12-kor nyitották meg a múzeumban, az emeleti teremben. A déli, Márton Áron téri ünnepség kezdete után másfél órával is sok gyerek és felnőtt bámészkodott. Volt mit, hiszen az ember nem mindennap láthatja Petőfi Sándor poharát vagy Gál Sándor bőrtárcáját.

Nemcsak magyar tárgyi emlékek vannak, hiszen az események egyik fontos román szereplőjének, Avram Iancunak a személyes dolgait is láthatjuk az egyik vitrinben: az akkori erdélyi események egyik leghírhedtebb szereplőjének pipája, furulyája és lándzsájának hegye is ki van állítva. A székelyföldi ember számára nyilván sokkal kedvesebbek az olyan tárgyak, mint például Gábor Áron jegyzetfüzete vagy a szintén egykori felszereléséhez tartozó kengyele.

Külön tárolóban vannak Bem József tábornok és Kossuth Lajos dolgai is – ha közelről megnézzük, bizony a szakállas Bem nagyon komoly, Milánóban gyártott borotválkozó-készletet használt egykor, a kiállításon látható egy általa használt katonai térkép és egy nagyító is. A híres hadvezér lovaglóostora is itt van, illetve egy tábori kulacsa is. Kossuthtól is több személyes tárgy van, például egy egészen rövid, de meghegyezett ceruza. Több korabeli fegyver és ruha is ki van állítva, a történelem és nemzeti ünnepünk, illetve a 48-as események története iránt érdeklődők sok érdekes és nagyon eredeti dolgot láthatnak a múzeum emeleti termében.

A tárgyak zöme a kolozsvári Erdélyi Nemzeti Történelmi Múzeumból, illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból kerültek a Haáz Rezső múzeumhoz, az intézmény azonban saját gyűjteményéből is kiegészítette azt – így látható néhány korabeli fegyver, puskák, pisztolyok, illetve több eredeti Haáz Rezső-rajz is a 48-as események főbb szereplőiről. A kiállítás április 13-ig megtekinthető, inkább ide vigyék a gyerekeket, ne aktuálpolitikai kérdéseket boncolgató rendezvényekre. Annál is inkább, mert a szomszédos teremben levő vadkiállítás ajtaja is nyitva van.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
Nadragulya
2015-03-15 20:31:32
múzeum
Azért egy képgalériát jó lett volna csatolni, hogy akinek nincs módjában megnézni, láthassa az is. Mert sokunkat érdekelne.

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."