Kultúra » Alter

Az egykori város: a moziból lett koncertterem

Szállodának épült, az is volt évtizedekig, ma irodák vannak benne. Nagytermében ma a Quimby-koncertezik.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

budapest-szalloda-udvarhely
Szálloda volt, ma irodák vannak benne
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2013. április 05., 14:09
0 hozzászólás. 

A péntek esti Quimby-koncertet a Kossuth utca 20. szám alatt levő Siculus Ifjúsági Házban tartják, abban az épületben, amelynek története nagyon régre nyúlik vissza.

Tudomásunk szerint az első hangosfilmet is itt vetítették Székelyudvarhelyen, ugyanis a múlt század első felében még ún. színház-moziteremnek épült, és hosszú évtizedekig szolgálta a helyi kultúrát.

Budapestből Bukarest

A Kossuth Lajos utca legimpozánsabb dualizmuskori épülete, a Budapest Szálloda 1899-ben épült, első tulajdonosa Müller Károly volt. Az utca a régi Udvarhely fő ütőere volt, hiszen kereskedelmi, gazdasági és művelődési, szórakozási központnak számított a 20. század elején. A szálloda nagytermében, illetve a század elején hozzáépített teremében tartották Székelyudvarhely ünnepi, hivatalos fogadásait.

Az 1918-20 között lezajlott „impériumváltásig" Budapest Szállodának hívták, akkor Bukarest Szállodára keresztelték át. A századelőn az étteremben muzsikált Kónya Sándor és zenekara (a zenekarvezető fia, Kónya Jancsi is híres zenész volt).

Akkoriban a Kossuth utcának ez a része számított a város korzójának, talán nem véletlen, hogy ma az udvaron levő egyik bár is a Corso nevet viseli. A szálloda épületét 1912-ben építették át, akkor nyerte el ma is ismert formáját.

bukarest-szalloda-udvarhely

Valamikor a huszadik század elején épült fel a szálloda mögött a színház-moziterem, ez akkor még egy faépület volt. Aztán a harmincas években épült meg a mai nagyterem, a szálloda és az étterem mintegy folytatásaként. Kisebb-nagyobb változtatásokkal ez a mai Siculus Ifjúsági Ház nagyterme.

Ide már vándormozisok is jártak, aztán itteni vállalkozók bérelték, és szintén mozit működtettek benne (pl. Scheissel-mozi). Az első hangosfilmet itt mutatták be, az első némafilmet még a millenniumi oszlop mellett az 1910-es évekig álló régi városházán.

Egészen a Művelődési Ház megépüléséig (1957-58) a Kossuth utcai (az utcát Május 1 sugárútnak hívták a kommunizmusban) terem volt az udvarhelyi kultúra otthona, itt tartották előadásaikat a vándorszínházak, de Tomcsa Sándor is a humoros estjeit.

Munkásmozi, majd ifimozi

A második világháború után államosították az épületet – a korszellemnek megfelelően a benne működő filmszínházat eleinte Munkás-mozinak hívták, a hatvanas években "Cinema Homorod" lett belőle, majd Ifjúsági Mozi néven futott egészen a rendszerváltásig. Habár a hetvenes években megépült az új mozi, a nyolcvanas években ez is működött, akkoriban két (!) mozija is volt Udvarhelynek.

Ebben az időben "megfelelt" pártgyűlések helyszínének is, de arra is volt példa, hogy nagyobb horderejű bírósági tárgyalást tartottak itt.

A nyolcvanas évek elején épült meg a város diszkója az ifiház nagyterme mögött. A rendszerváltás után több bérlője is volt, hívták Calypso-nak, Zona 3-nak, Alcatraznak, három éven át, tavaly nyárig ebben működött a Thunder Rock Club. Miután ez bezárt, nincs bérlője a teremnek.

A rendszerváltás után a város tulajdonában levő épületegyüttes az ún. „KISZ-vagyon" részeként a Megyei Ifjúsági Alapítványhoz került. Ettől az ifjúsági szövetség utódszervezetei – előbb a SzISz (Székelyudvarhelyi Ifjak Szervezete), majd a Polisz (később ebből lett a ma is működő Udvarhelyi Fiatal Fórum) próbálták visszaszerezni, ez végül 1995 májusában sikerült.

Akkor az volt a feltétel, hogy megjavíttatják a tetőzetét, az akkori önkormányzat ezt 1995-96-ban végeztette el. Abban az időszakban zárva volt az ifiház, 1996 decemberében a sajnos csak egy kiadást megért Reccs MusicFest elnevezésű rockfesztivállal nyitotta meg újra ajtaját a fiatalok előtt.

Koncertdömping a házban

Az ifiházban a kilencvenes évek elején sokkal több koncert volt, mint manapság, itt bontogatták szárnyaikat az olyan helyi zenekarok, mint a Kopó Blues Band, a Scamp Heart, a Macskaméz Band és mások, az előtérben (a mai Tea Pub helyén) tartották a rock-esteket, később a Más-bulikat.

Az évek során olyan magyarországi együttesek és előadók fordultak meg itt, mint a Tankcsapda (még 1993 őszén, kevésbé ismert punkbandaként), Bródy János, a Pokolép, a P. Mobil, az Animal Cannibals, a Zanzibár, a Heaven Street Seven (többször is), a Kampec Dolores, a Kárpátia, a Depresszió, Lajkó Félix, nem beszélve az erdélyi zenekarokról.

lajko01

A nagyterem az elmúlt két évtizedben a diáknapok, a folk-napok, az amatőr színjátszó fesztiválok, gólyabálok , tehetségkutatók helyszíneként is szolgált, az előtérben levő, 1999 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal működő Tea Pub-ot főként fiatalok látogatják. Az egykori szálloda épületében van az Udvarhelyi Fiatal Fórum székhelye.

Habár a rendezvények száma mostanában nem magas az ifiházban, a nagyterem ma este újra benépesül. 2011. októbere után újra Székelyudvarhelyen koncertezik a magyar alternatív rockzene zászlóvivője, a Quimby együttes.

(Cikkünkhöz felhasználtuk Vofkori György: Székelyudvarhely – Várostörténet képekben című munkáját)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."