Kultúra » Alter

Az egykori város: irány a moziba be!

Egyszer volt, hol nem volt Udvarhelyen egy mozi. Ütött Ötvös Csöpi ökle és nevettetett Luis de Funés grimasza. Udvarhelyi mozitörténet.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

A székelyudvarhelyi Studió Mozi épülete
Ma már nem vetítenek a moziban... Nincs mivel.
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2012. október 05., 10:18
1 hozzászólás. 

A „Hallod-e, Rozika, te, gyerünk a moziba be!" dalsorocska sok-sok idős ember szívét megmozgathatja, hiszen egykor a mozi volt a fiatalok egyik stabil találkozóhelye. Mára már ez máshogy van, s habár néha az ember vinné a nőjét a moziba be, kisvároskánkban ezt nem tudja megcsinálni, ugyanis több mint hét éve nem működik filmszínház Székelyudvarhelyen. Pedig van története.

Vándormozi, némafilm

Ismereteink szerint a legelső vetítések valamikor a múlt század elején a régi városházán voltak – az épület körülbelül a ferencrendi templom és a milleniumi oszlop között állt. Van olyan adatunk is, miszerint a moziból jöttek ki az emberek 1914 nyarán, amikor az újságos rikkancs a "Kitört a háború!" felkiáltással árulta az újságokat. Az épület 1918-ig állt, akkor lebontották, stabil mozi nem volt benne, csak úgynevezett vándormozisok jártak és némafilmeket vetítettek, a filmvászon mellett zongorista játszott.

Mozi egykoron

Az első hangosfilmeket a Kossuth utcában vetítették – a mai ifjúsági ház helyén egy faépület volt, a mostani épületet a harmincas években építették. Ide is vándormozisok jártak, de később helyi vállalkozók bérelték a termet és itt működött a Scheissel-mozi. Ez a terem a Művelődési Ház megépüléséig (1958) az udvarhelyi kultúra otthona volt, hiszen a vándorszínházak is itt léptek fel, de a Tomcsa-estek is itt voltak.

A második világháború után államosították az épületet – a korszellemnek megfelelően eleinte Munkás-mozinak hívták, a hatvanas években Cinema Homorod lett belőle, majd Ifjúsági Mozi néven futott egészen a rendszerváltásig. Az új mozit, aminek az épülete ma a Digital 3 Tv-nek és a Star Rádiónak ad otthont, a hetvenes években építették, államosított területre. Az Olimpia Mozit (valószínűleg a közelgő montreali olimpia tiszteletére) 1976. április 20-án adták át, innen számíthatjuk az udvarhelyi mozizás hőskorát.

Ulzana és Ötvös Csöpi

A mai harmincas-negyvenesek egyik előszámú szórakozása volt a mozibajárás, ami egészen az ezredforduló utánig tartott, de az idősebbek is szívesen emlékeznek a régi mozi hangulatára. Tartottak pártgyűlést is a teremben, de az elvtársak szövegelése akkor sem vetekedhetett a Gojko Mitíc által alakított Ulzanával, az apacsok főnökével vagy Ötvös Csöpi, illetve Piedone ökle is mindenkit letarolt, nem beszélve Sandokanról, a tigrisvágó maláj szuperhősről. De még régebb, a hatvanas években (az ifjúsági moziban) vetítették sokszoros teltházzal az Egri csillagokat.

Ahogy a magyar nyelvet kezték kiszorítani Ceaușescuék a mindennapokból, a magyar filmek (amiknek nem volt nagy gyakorisága) csillaga ezzel egyenes arányban jött fel: a nyolcvanas években a Csók, anyu, a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, A szeleburdi család, valamint a Bujtor István (alias Csöpi, a magyar Piedone) nevével fémjelzett alkotások hoztak a legtöbbet a konyhára. A külföldiek közül taroltak a Jugóban forgatott NDK-westernek (Gojko Mitíc sok nő paplan alatti álma volt akkoriban), illetve az érzelgős indiai, maratoni hosszúságú filmek, mint például Az emlékek lánca, amire úgy hüppögtek a nők a teremben, hogy azt hitted, esik az eső. De nagy napnak számított az is, amikor az ember megnézhette a Pókember vagy a Superman (egyesek azt hitték, hogy ez a két tag tesó...) régi verzióit.

luisdefunesA filmvásznon sziporkázott Luis de Funés francia komikus a rendőr-komédia sorozatban, aztán a nyolcvanas évek végén jöttek a kínai karatés-filmek, amiket egyesek már akkor megmosolyogtak, de voltak olyanok is, akik ezért kezdtek járni sportolni. Moziba járni kb. egy üveges sör áráért lehetett, 4-6 lejbe került a jegy, a "tizenötös" és a "huszonegyes" sorba kapott jegyek voltak a legmenőbbek.

Meg kell említeni az ún. kertmozit is, amit a sétatéri stadionban tartottak néhányszor: a ma romokban álló főlelátón ültek a nézők, a vetítővászon a pálya szélére volt felállítva.

Ha technikai probléma állt be vetítés közben, esetleg elvették a villanyt, akkor bizonyos nézők iszonyatos módon kezdtek fütyülni a moziteremben – ez egyfajta tiltakozás is volt a rendszer ellen, ha úgy vesszük. Az már nem annyira, hogy a székek szivacsborítását is feltépték.

Már nem játsza újra Tutti...

A rendszerváltás után, 1992-93-ban teljesen felújították az épületet, itt indult be az Ati Beta Televízió, ami 1997 tavaszán egyesült az UTV-vel, így jött létre a mai Digital 3 Tv. Mozielőadások továbbra is voltak (ekkortól már Stúdió Mozinak hívták), sőt, úgynevezett helyi díszbemutatókat is tartottak magyar filmekből, ilyen volt például a Tímár Péter által rendezett 6:3, avagy játszd újra Tutti! 1999-ben, amikor a főszereplő Eperjes Károly mellett az Aranycsapat két tagja, Grosics Gyula és Buzánszky Jenő is tiszteletüket tették.

Az udvarhelyi mozi egészen 2005-ig működött, akkor bezárta kapuját – veszteséges volt, nem látogatták már az emberek. Bálint Arthur filmrendező Kisvárosi mozi című dokumentumfilmjében állított emléket a mozinak – ezt az udvarhelyi filmszínházban már nem vetítették, de a 2007. évi Marosvásárhelyi Alter-Native rövidfilmfesztiválon különdíjat nyert vele, s azóta az épületben levő tévé műsorán is többször látható volt. Néha még volt egy-egy magyar filmnek (Kalandorok, Állítsátok meg Terézanyut!) bemutatója, de rendszeres vetítés már nem.

Pontosan két évvel ezelőtt, 2010 októberében az önkormányzat visszakapta a termet a RomâniaFilm Országos Filmforgalmazó Társaságtól (RADEF), majd rövidesen átadta azt a dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskolának. A csehszlovák gyártmányú, még működöképes Technocin márkájú vetítőgépet nem sokkal később elvitte az említett társaság, ezzel az udvarhelyi mozi véglegesen megszűnt.



1 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat
avatar
S.K.
2012-10-07 13:32:46
Javaslat
A mozinak van egy sajátos varázsa.Nagyszerű lenne ha a szülővárosunkban is újra lenne egy felújított&modern filmszínház.A kábeltévén&DVD megnézett filmeknek más hatása van.Nemrég voltam a Budapesti Corvin Filmpalotabán 3D-hatasu mozit néztünk&csodalatos élmény volt[eszembe jutott, kisgyermekként milyen varázslatos élmény volt az első mozi itthon]Szívből kívánom,hogy sikerüljön újra beinduljon a Székelyudvarhelyi Mozi is.A mozivilág minden korosztálynak csodalatos kikapcsolódás.Tisztelettel...

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."