Kultúra » Alter

Megint kitörtek a könyvtárból egy darabot

Új könyveket vásároltak, két nagyobb rendezvényük lesz, és megint ellopták a dead drop-ot a falból. Zajlik az élet a könyvtárban.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

ujkonyvek1
Fotó: Szabó Károly
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. július 08., 16:13
0 hozzászólás. 

„Két négyezer lejes pályázatot nyert a könyvtár, az ezekből befolyt összegeket gyerek-, ismeretterjesztő- és szakkönyvekre költötték" – kezdte Szőcs Endre igazgató, rögtön hozzátéve, hogy sajnos nagy a „kopása" a szakkönyveknek, ami azt jelenti, hogy nagyon sok kötetet kikölcsönöznek, és egyszerűen nem viszik vissza.

„Háromezer kötetünk van a nagyvilágban, ezekből jó hatszázat sikerült visszaszerezni" – jelentette ki az igazgató. Az új szakkönyvek főleg egészségügyi jellegűek, rengeteg hasznos orvosi tanácsot és ismeretet tartalmaznak. Ez viszont nem azt jelenti, hogy aki könyvtárba megy orvos helyett, az meg is fog gyógyulni.

Jönnek a filmek

Az intézménybe járni újabban 9 és 17 óra között lehet, ez a vakációs programjuk, a megszokott heti filmklub ősztől indul újra, de így is lesz egy-két vetítésük. Két fontos rendezvény lesz mostanában a könyvtárban, az első augusztus 15-én, pénteken, a Nyitott Könyvek Éjszakája.

A könyvtár a Facebook oldalára várja azoknak a filmeknek a címeit, amelyeket az érdeklődők levetítésre ajánlanak. A rendezvény egyben a „megbocsájtás éjszakája" is lesz, mert akkor büntetlenül vissza lehet vinni a rég kikölcsönzött könyveket.

Két kiskoncert, is lesz, egy fúvós és egy vonós, majd éjféltől vagy éjszaka egy órától (a jelentkezők számától függően) csoportos könyvtárlátogatást tartanak: ezalatt gyertyákkal és mécsesekkel világítják ki a termeket, illetve bemutatnak egy kuriózumnak számító filmet is.

Székelyudvarhelyen 1989. januárjában és februárjában egy ötven perces filmet készített a Román Televízió, a tévé egykori rendező-operatőre, Patakfalvi Ferenc küldte el ezt Szabó Károlynak, a könyvtár audio-vizuális részlege felelősének: a színes film érdekesebb részeit most be is mutatják.

Táborozni viszik a gyerekeket

A másik rendezvény a Pálpatakán szeptember 1. és 5. között lezajló olvasótábor lesz, ahová 15-20 gyereket visznek, minden általános iskola egy gyereket küldhet, a többi táborozót a gyakori könyvtárlátogató gyerekek közül választják ki.

A tábor költségeit szintén pályázati pénzből fedezik, de a támogatói kártyákból és a könyvturkálóból befolyt összeget is erre a célra fordítják.

A könyvár belső berendezései közé olyan dolgok kerülnek idén nyáron Szőcs Endre szerint, mint a jobb minőségű olvasólámpák és egészségesebb ülést biztosító, ergonomikus székek vagy a gyengénlátók számára készült nagyítók, de a kórházi „kirendeltséget" is igyekszenek fejleszteni. Rossz hír, hogy a dead drop-ot a hétvégén már másodszor törték ki a könyvtár falából, nem tudni mi okból.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."