Kultúra » Alter

Az egykori város: a korcsolyapálya története

Néhány évvel ezelőtt még a sétatéren korcsolyáztak az udvarhelyiek. Tették ezt több mint száz évig.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

regikorcsolya1
A múlt század elején ilyen volt a korcsolyapálya
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2014. december 05., 14:26
0 hozzászólás. 

Ma már a városi strand területére járunk korcsolyázni, de nem kell ahhoz idősnek lenni, hogy emlékezzünk: néhány éve még a minifocipálya szolgálta telente a korcsolyázókat.

Az udvarhelyi korcsolyapálya 1904-ben létesült – a szintén akkoriban létrehozott sétatér közepén helyezkedett el, tulajdonképpen már akkor a mai minifocipálya területe volt az.

A 100 méter hosszú és 60 méter széles pálya köré fenyőfákat ültettek az udvarhelyiek, melléje pedig megépült a zenepavilon, amit néhány évvel ezelőtt építettek át.

Egy évre rá már világítása is volt a pályának, akkoriban még ún. „gazolin világítással" oldották meg az esti fényt. 1908-ban már villanyvilágítása volt a városnak, három ívlámpa került a pálya fölé. Az akkori korcsolyák még nagyon különböztek a maiaktól, a korcsolyázók szíjra fűzték a féméleket, amit egy megfelelő kulccsal csavaroztak rá a cipők vagy bakancsok sarkára.

regikorcsolya3

A pályát a Hargita Testedző Egylet üzemeltette, belépni napijeggyel vagy egész idényre szóló bérlettel lehetett. A jég előállításához és karbantartásához szükséges vizet a Küküllőből csövön vezették a pályára. A pálya három műszakban volt nyitva, délelőtt, délután és este, villanyfénynél.

Másik érdekesség, hogy akkoriban az udvarhelyiek onnan tudták, nyitva van-e a korcsolyapálya, hogy megnézték a Kossuth utca sarkán lévő villanyoszlopra kitűzött zászlócskát. Amennyiben nem volt kitűzve a zászló, azt jelentette, hogy a jég minősége nem megfelelő, zárva van a pálya.

regikorcsolya2

A pálya gyakorlatilag száz évig szolgálta az udvarhelyieket, nyáron futballoztak rajta, ahogy manapság is, télen pedig korcsolyáztak és jégkorongoztak. A hatvanas években több olyan labdarúgója is volt a városnak, akik télen a hokicsapatot erősítették, például a László-testvérek, Gyula és László. A városi jégpályán játszotta mérkőzéseinek egy részét a Székelyudvarhelyi Küküllő jégkorongcsapata is a hatvanas évektől egészen a kilencvenes évek elejéig – az együttes 1993-ban szűnt meg.

regihoki

2006 késő őszén műgyep került a minifocipályára, ami gyakorlatilag felszámolta ott a korcsolyázást, hiszen az akkori magyarázat szerint a műgyep nem tud a jég alatt telelni. Volt avatómeccs is (a városháza a sajtócsapattal játszott, 6-2-re előbbiek nyertek), a volt  polgármester az akkoriban elhunyt Puskás Ferencről szerette volna elnevezni a felújított kispályát, de kívánsága nem kapott nagy visszhangot.

Azon a télen nem volt korcsolyapálya Udvarhelyen, a jelenlegi létesítmény a strand területén 2007 decembere óta működik. Ma újra megnyitja kapuit.

(A cikkhez felhasználtuk Vofkori György: Székelyudvarhely – Várostörténet képekben, valamint id. Péter Attila: Életem filmkockái című köteteit, a fényképek is ezekből a könyvekből származnak)



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."