Kultúra » Alter

Szombaton a múzeumban éjszakázhatsz

A magyarországi múzeumi hagyományhoz igazodva szombaton tartják a Múzeumok Éjszakáját.

MEGOSZTÓ PDF email





Hasonló cikkek
sztokkszlem

Nézd meg, kik lépnek fel (videók)

Szombaton a műfaj nagyjai szórakoztatják az udvarhelyi...
konyvunnep

Kányádira emlékeznek a Budavárban

És ebből városunk sem marad ki. Kattints és nézd meg,...
Pulzus1801

Sátorosok a Spanyár-ház udvarán

Holnap a Haáz Rezső Múzeum Képtárát is beveszik, csak...

A Múzeumok Éjszakájának központi témája az Anna-kiállítás lesz
szerkesztoÍRTA: KATONA ZOLTÁN
2015. június 16., 09:56
0 hozzászólás. 

A székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum az év legrövidebb éjszakájához (Szent Iván napjához) legközelebbi szombaton, június 20-án szervezi meg a Múzeumok Éjszakáját. Ezúttal is két helyszínen, a múzeumban és a Jézus-kápolnánál zajlanak majd a programok.

A Múzeumban délután 4 órától gyerekprogramokkal indítják a rendezvényt. A sepsiszentgyörgyi Égvilág zenekar előadásában A medve nem játék című interaktív gyerekkoncertre várnak kicsiket és nagyokat egyaránt. Egy órával később a Piroska és a farkas című szabadtéri bábjáték tekinthető meg Bonczidai Dezső és Halmágyi Éva marosvásárhelyi bábszínészek előadásában. A gyerekprogramok táncházzal zárulnak, de továbbra is lehetőségük lesz az állandó programként meghirdetett kézműves foglalkozásokba bekapcsolódni.

A nők személye köré szervezett programok 7 órakor kezdődnek. Dr. Gidó Csaba történész A nő száz évvel ezelőtt címmel tart vetített képes előadást, amelyben egy évszázaddal korábbi udvarhelyi női életmódokat villant fel. Ezt követően, a Nőileg című magazinnal közös szervezésben a Női (h)arcok című fórumra kerül sor. Asztalos Ágnes szerkesztő Szalay Zsuzsanna és Dósa Zoltán szakemberekkel beszélget.

A XX. századi női életutat bemutató Anna-kiállítás résztémája a korabeli falusi közegben használt gyógynövények, pontosabban ezek általi magzatelhajtás. A gyógynövények jelenlegi pozitív hatását kívánják hangsúlyozni az este fél kilenckor kezdődő Isten adta teák című programban, mely egyben a szentábrahámi gyógynövényes kert bemutatójául is szolgál. A téma audiovizuális megjelenítésére, illetve tágabb kontextusban való feldolgozására este 9 órától kerül sor, levetítik a Pakot Mónika és Szabó Károly által rendezett Ha nem használ, nem is árt... című dokumentumfilmet.

Az állandó programként meghirdetett Teaház a gyógyteák fogyasztására biztosít lehetőséget. A teljes program ideje alatt szakmai tárlatvezetést biztosítanak az Anna – Asszonysors a XX. században és a Templomok a föld alatt című kiállításokon.

A Jézus-kápolnánál kezdődő kézműves foglalkozásokat délután 7 órára időzítették, oly módon, hogy a múzeumi gyerekprogramokon résztvevők számára is elérhetőek legyenek. Az Örökségműhely címet viselő foglalkozás keretében a Jézus-kápolna festett kazettás mennyezetének mintakincsét felhasználva lehet (kisméretű) mennyezetkazettákat készíteni. Este 8 órakor kerül sor Márton Ildikó építész Udvarhelyszéki műemlékek című fotókiállításának megnyitójára.

Ezt követően Gyöngyössy János grafikus a Székelyföldi legendás várak címmel készülő kiadvány rekonstrukciós rajzait mutatja be. A 9 órára beütemezett programpont ugyancsak az épített örökség téma köré összpontosul, hiszen a Lustra című múzeumi periodika legújabb száma túlsúlyban régészeti és történelmi tematikát dolgoz fel. A folyóiratot Kolumbán Zsuzsanna főszerkesztő ismerteti. A tartalomból ízelítőt nyújt Nyárádi Zsolt régész, aki a Márton Áron téren végzett ásatás publikált eredményeit ismerteti.

A Múzeumok Éjszakáján lassan hagyománnyá válik a Jézus-kápolna udvarán az esti koncert, este fél tíztől a dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola diákjainak Kis éji zene című gitár-előadása kezdődik Derzsi Dénes tanár vezetésével. A kápolna melletti parkolóból ezúttal sem fog hiányozni az autós mozi, 10 órától startol Sós Ágnes Szerelempatak című dokumentumfilmje. A rendezvény teljes időtartama alatt minden program ingyenes.



0 hozzászólás

hirdetes

hirdetes
Hozzászólások | Szabályzat

Hozzászólások Copyright (C) 2009 uh.ro. Minden jog fenntartva."